В категории: Брой 12/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Акумулаторни машини Metabo с въздушно охлаждане на батерията

В средата на ноември т.г. Metabo обяви цяла серия от нови акумулаторни отвертки и един циркулярен трион, с които значително разширява производствената си листа в сектора на мобилните, не изискващи мрежово захранване машини. Новите акумулаторни отвертки от серията BSZ са разработени предимно за леки и при средно натоварване режими на пробиване и завиване на винтове. Моделът BSZ 9,6 заменя изключително успешните машини BS 9,6 и BST 9,6, докато останалите модели със захранващо напрежение 12, 14,4 и 18 V нямат предшественици от по-предна серия.

Общото и най-съществено при всички машини от новата серия са новите акумулаторни батерии, разработени по патентования от Metabo метод на зареждане Air Cooled. Както подсказва наименованието, в основата на новия метод лежи специална система за принудително охлаждане на акумулаторните клетки, защото е известно, че по време на зареждане и на черпене на ток от тях те значително се загряват. Това води до удължаване на процеса на зареждане и същевременно съкращава експлоатационната дълготрайност на батерията. От гледна точка на потребителя батериите, работещи по системата Air Cooled, имат около 30% по-късно време за зареждане и около 50% по-голяма дълготрайност (при NiMH батерии), което съвсем не е малко. Процесът на зареждане протича, като предварително температурата на батерията се понижава до определена граница и се поддържа постоянна до неговото завършване. При току-що снета от машината продължително работила батерия е необходимо да се изчака около един час, докато се охлади от само себе си, преди да се пристъпи към нейното повторно зареждане. Системата Air Cooled съкращава това време до 10 min. Зареждащото устройство, работещо по тази система, има вграден миниатюрен вентилатор, който през специален канал засмуква студен въздух. Той постъпва през множество малки отвори от долната страна на кутията на акумулаторната батерия, преминава покрай клетките и ги охлажда, след което постъпва в зарядното устройство и вече затоплен бива изхвърлен навън през специално оформена решетка. Същевременно новите акумулаторни батерии са напълно съвместими и могат да работят и с досегашните зарядни устройства на Metabo, които не ползват системата Air Cooled.

Всички машини от новата серия BSZ се отличават с нов по-ергономичен дизайн благодарение на възприетата Z-образна форма и отлично балансирания център на тежестта. В резултат на това теглото на машината е така разпределено, че в минимална степен да натоварва ръката по време на работа. С цел създаване на максимални удобства при работа пусковият бутон е със сърцевидна форма, а ръкохватката има еластични вложки. Освобождаването на акумулаторната батерия също е улеснено и става с една ръка. Същото важи и за превключвателя на посоката на въртене.

Повишената производителност на машините от новата серия се дължи и на специално конструираните за тях електродвигател и тристепенна планетна предавателна кутия с по-висок коефициент на полезно действие.

Големината на въртящия момент при машините от серията BSZ се намира в границите от 18 до 62 Nm, като всяка от тях има 20-степенен регулатор плюс директно зацепване за пробиване на отвори. Времето за завиване в мека дървесина на винт Ø5/80 за всяка една от новите машини е от 8 до 10 s. В зависимост от модела на машината и капацитета на акумулаторната батерия с едно зареждане може да се завият между 90 и 200 такива винта.

Четири от новите машини (от BSZ 9,6 Impuls до BSZ 18 Impuls) притежават в допълнение и друг специалитет на Metabo – импулсен режим на работа. При него процесът на завиване или отвиване се извършва на серия от тласъци (удари), което направо върши „чудеса“ при отвиване на „заяли“ винтове, чийто шлиц в главата вече е повреден при опит да се отвие с отвертка, която не притежава тази функция. В импулсен режим винтовете се завиват с удивителна лекота и в най-твърда дървесина без опасност битът да превърти и шлицът да се повреди. Този режим е много ефикасен и при пробиване на отвори в гладки детайли, когато отплесването на свредлото встрани е направо задължително. Типичен пример за това е пробиването на отвори в глазирани керамични плочки.

При машините от по-ниския по мощност клас честотата на въртене на първа предавка е от 0 до 350 minˉ¹, а на втора – от 0 до 1200 minˉ¹. При по-мощните машини тези стойности съответно са 0–450 minˉ¹ и 0–1450 minˉ¹. Те не се различават съществено по теглото си, като най-леката от тях заедно с акумулаторната батерия тежи 1,9 kg, а най-мощната 2,2 kg.

Всяка от новите акумулаторни машини се доставя в стабилен пластмасов куфар, с бързозатягащ патронник, две акумулаторни батерии и зарядно устройство. Батериите с капацитет 1,4 и 2,0 Ah са NiCd, а батериите с капацитет 3,0 Ah – NiMH. Зарядните устройства са две – бързо AC 30 и супербързо – ACS 15, като цифрите показват времето за зареждане на една батерия.

Ръчен циркулярен трион KSAP 18

Накратко ще представим още две съвсем нови машини, които също работат с акумулаторни батерии по системата Air Cooled. Първата е ръчният циркулярен трион KSAP 18, машина, каквато доскоро бе немислима поради голямата електрическа мощност на двигателя. Захранването ù от акумулатор я прави незаменима за работа при липса на електрическа мрежа, а и в нормалната работилница с нея се работи много по-удобно, защото липсва захранващият кабел, който винаги повече или по-малко пречи и отклонява вниманието да не попадне под зъбите на диска или пък да не се закачи в най-неудобния момент.

Циркулярният трион работи със захранващо напрежение 18 V и може да реже на дълбочина до 53 mm. Циркулярният му диск има външен диаметър 165 mm, а смяната му значително се улеснява чрез блокиране на въртенето на вала със специален бутон. Честотата на въртене на диска е 2500 minˉ¹, а теглото на машината е само 4,7 kg с акумулаторната батерия. В сравнение с конкурентните модели, колкото и малко да ги има, KSAP 18 показва отлични експлоатационни резултати. С едно зареждане на батерията през дъска с дебелина 30 mm може да се направи срез с дължина 14 m. При дъски с широчина 20 cm това прави 70 напречни среза. Машината се намира по-напред от конкурентите си по друг един показател – ниското ниво на излъчвания при работа шум. Заслугата за тези резултати машината дължи не само на новата конструкция на акумулаторната батерия, двигателя, предавателната кутия и отличното лагеруване, но и на специалния висококачествен циркулярен диск с дебелина само 1 mm.

Машината се доставя в комплект с два акумулатора с капацитет по 2,0 Ah или по 3,0 Ah и вече описаните два вида зарядни устройства от системата Air Cooled. При време на зареждане 30 min или съответно 15 min с тях се гарантира практически непрекъснат режим на работа. Стандартно циркулярният трион се доставя с универсален диск с 18 зъба. За фино рязане се доставят дискове с 24 и 40 зъба, също с дебелина на листа 1 mm.

 

Ударна отвертка SSP 12

Тази машина също работи с акумулаторни батерии Air Cooled с 12 V и капацитет 2,0 и 3,0 Ah.

Най-характерно за тази ударна отвертка е изключително големият въртящ момент – 100 Nm, или близо два пъти по-голям от най-мощната отвертка от серията BSZ. Това е специализиран инструмент за завиване и отвиване на метални болтове, винтове и гайки с резба до М10. Тя е подходяща също така и за завиване на самопробиващи винтове, както и за развиване на силно затегнати винтове и гайки. Типични приложения на ударната отвертка са монтажът и поддържането на различни тръбопроводи, отоплителни инсталации, авторемонти, строително дърводелство и др. Големият въртящ момент на машината е необходим при работа с винтове с голям диаметър, завивани в твърд материал. Честотата на въртене на празен ход е 2500 minˉ¹, а максималната честота на ударите – 3000 minˉ¹. Честотата на въртене и на ударите се регулира плавно. Машината няма отделен патронник, а битовете се поставят в шестостенен отвор в челото на вала.

В комплект с батерия с капацитет 2 Ah машината тежи само 1,7 kg. За да не се повтаряме, подминаваме описанието на ергономичността на тази машина, която по взетите мерки за удобство и минимална умора при работа не се отличава от серията BSZ. Ще добавим само нещо, което и без това се разбира от само себе си – изключителната здравина и износоустойчивост на ударния механизъм, чиято кутия е от алуминиева отливка.

Всички машини на Metabo се продават с 3 години XXL гаранция.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото