В категории: Брой 11/2004, Ремонти, Топлоизолация

Топлоизолация с „Депрон“

Като един от материали за вътрешна топлоизолация през последните няколко години у нас се утвърди немският „Депрон“, чийто вносител е фирма „Логос-Ботевград“. Не случайно той е и един от най-продаваните листови материали за вътрешна топлоизолация във веригата магазини Mr. Bricolage. Представлява листове от екструдиран полистирол и съответно има отличен коефициент на топлопроводност (0,026–0,028 W/m.K). Предлага се в две дебелини – 3 и 6 mm, като е желателно да се използва по-дебелият, защото има два пъти по-добър изолиращ ефект. При дебелина 6 mm топлоизолиращият ефект на лист „Депрон“ се равнява на дървена обшивка с дебелина 24 mm или на тухлен зид с дебелина 140 mm.

Листовете имат размери 1250х800 mm. Те се продават сгънати на две за по-удобно транспортиране в лек автомобил. Един кашон съдържа листове за покриване на 20 m2 при дебелина 6 mm и 40 m2 при дебелина 3 mm.

Листовете „Депрон“ не поглъщат вода и са добра преграда срещу преминаване на водните пари през тях. Не поглъщат и не възприемат миризми от околната среда, което е особено важно за помещения, в които се готви или пък се обитават от заклети пушачи. Имат сравнително добра устойчивост на натиск и якост на опън, благодарение на което върху тях директно може да се лепят тапети, да се полага мазилка, да се лепят фаянсови плочки или да се боядисва с дисперсионни бои (латекс).

„Депрон“ е материал, устойчив на въздействието на типичните строителни материали – цимент, вар, гипс, а също и на различни соли, основи и др. Той обаче се разтваря от органични разтворители и това трябва да се има предвид, когато върху листовете се нанасят бои или лепила с такъв разтворител. Листовете се лепят най-добре с предлаганото от „Логос-Ботевград“ поливинилацетатно лепило (на водна основа), което не ги поврежда и има висока слепваща способност. Начинът на нанасяне на лепилото зависи от вида му. Лепилата на водна основа се нанасят с назъбена стоманена пердашка върху основата (стената), докато контактните лепила се нанасят върху гърба на листовете, обозначен с печат „Депрон”.

След това листът се поставя на мястото си върху стената и равномерно се притиска по цялата повърхност с гумен валяк, докато прилепне плътно и всички въздушни мехурчета бъдат изтласкани встрани. Следващият лист се притиска плътно до предния, без да се оставя фуга помежду им. При криви стени двата съседни листа може да се залепят със застъпване на краищата им, като след това се прерязват едновременно с макетен нож. След като листовете бъдат залепени, се препоръчва цялата повърхност да се шпаклова със същото дисперсно лепило, разредено с 20% вода.

След няколко часа с дланта на ръката лесно се установява дали са останали незалепени места. Ако има, мястото се разрязва на кръст, подмазва се с лепило и краищата се залепват.

Листовете „Депрон“ може да се поставят и под ламинатни и други видове паркети от паркетни дъски, като в този случай освен топлоизолация те осигуряват и добра шумоизолация.

Основното предимство на изолацията с листове „Депрон“ е, че се прави бързо и лесно, а работата не се различава съществено от облепване с обикновени тапети. Малката дебелина на листовете практически не нарушава големината на помещението, а върху облицовката безпроблемно може да се лепят тапети или друго декоративно покритие. Може да се поставят и керамични облицовъчни плочки, като се използва същото лепило, с което са залепени и самите листове. Върху тях може да се полагат и тънкослойни декоративни полимерни мазилки, без да е необходима армирана шпакловка за основа. Все пак се препоръчва върху снадките между съседните листове да се залепи самозалепваща армираща лента, което е осигуряване срещу напукване на мазилката в резултата на термични разширения.

Специално за тапициране на изолирани с „Депрон“ стени се препоръчват немските тапети тип „Рауфазер“, които също се внасят от фирма „Логос-Ботевград“. Това са многослойни тапети на хартиена основа с изграждащи структурата им дървесни влакна, което им придава различна по степен грапавост. Предлагат се с различен десен и повърхностна структура. Тези тапети могат също така и да се боядисват, включително и с латекс. Обичайните опаковки са с дължина на тапета 17 и 33,50 m при стандартната за тапети широчина 0,53 m. Лепят се като всички останали видове тапети и със същите лепила.

Листовете „Депрон“ са бързо и евтино решение, приложимо от вътрешната страна на помещенията. Поради малката дебелина на листовете то няма претенциите да замени пълноценната външна топлоизолация с дебелина 9–11 cm, но дава своя принос за намаляване на топлинните загуби. Нещо повече, изолацията с „Депрон“ решава проблема с ниската повърхностна температура на стените, предотвратява кондензацията на водни пари върху тях, което води до образуването на влажни петна и мухъл. Към предимствата на тази изолация трябва да се добави и малкото топлоотнемане на листовете „Депрон“, което прави изолираните с него стени да се възприемат при допир като топли, а не като ледено студени.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Топлоизолация с „Депрон“”

Иван | март 28th, 2013 at 6:19 pm

Здравейте.В банята имам влага.Депрона действали ли в банята и ако действа ще имам ли влага.
„Направи сам“:
Поради обилното отделяне на водни пари, особено при къпане под душ, няма как по стените на банята Ви те да не кондензират и водата да не се стича на капки. За да се ограничи това явление повърхностната температура на околните стени трябва да бъде над точката на оросяване на водните пари. Тя пък зависи и от относителната влажност на въздуха, т.е. от количеството водни пари.
Решението е в добра топлоизолация и проветряване на банята.
Колкото до листовете „Депрон“, залепени под облицовката с плочки, поради малката им дебелина, тяхната изолираща способност е ограничена.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2004, Ремонти, Топлоизолация

Ключови думи


 
към началото