В категории: Брой 1-2/2011, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Миксер за строителни разтвори RD-HM02

Преди около три години фирма „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара своя първи миксер за строителни разтвори, моделът RD-HM01. С доброто си качество, умерена цена и поради все по-нарастващото търсене на този вид машини, той и до днес се нарежда сред най-продаваните машини Raider. При това търсенето му е предимно от професионални бояджии и строители. Сега фирмата пуска втори модел на миксер за строителни разтвори – RD-HM02, при това на близо два пъти по-ниска цена – 99,90 лв. с ДДС.

Двукратното снижаване на цената, естествено, има своето обяснение в някои конструктивни особености и технически характеристики на машината. Новият модел очевизно е още по-точно прицелен към домашната работилница. Миксерът е съобразен с обичайните материали, с които работи майсторът любител – различни бои (най-често водоразтворими дисперсни), лепила за облицовка с плочки, а също така разтвори за саморазливащи се замазки или тънкослойни декоративни мазилки. Поради това той има електродвигател с малко по-малка мощност (850 W) от предшественика си, а редукторната му кутия е едностепенна. Това обаче едва ли би оказало забележимо влияние при разбъркване на споменатите и на други разтвори със сходнен вискозитет, защото системата за управление на честотата на въртене в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон работи прецизно и позволява съвсем точно задаване на желаната стойност. Това е особено важно при започване на процеса на разбъркване, както и при разтвори с нисък вискозитет, които високата честота на въртене на бъркалката лесно може да изплиска извън кофата.

Основната ръкохватка е много удобна за държане, приляга добре в дланта, има и еластично покритие, което прави работата още по-приятна. По подобен начин с еластично покритие е оформена и втората ръкохватка. Разстоянието между двете ръкохватки е достатъчно голямо, за да може машината да бъде лесно удържана при разбъркване на разтвори с по-висок вискозитет, когато се поражда по-силен въртящ момент, стремящ се да я изтръгне от ръцете. Втората ръкохватка има симетрично по форма продължение, което служи за подпиране на машината, когато се оставя на пода. Тя може да служи и за допълнителна втора ръкохватка, позволяваща малко „по-отдалечено“ разполагане на ръцете с цел по-добро противодействие на въртящия момент, създаван от съпротивлението на разбърквания материал. Много подходящо за домашната работилница решение е бъркалката да бъде направена от две части. В разглобено състояние тя заема по-малко място, по-лесно се съхранява и пренася.

Бъркалката има три лентовидни лопатки, огънати във формата на отрицателна спирала. Тя е специализирана именно за разбъркване на споменатите вече материали. Лопатките загребват разтвора и го изтласкват надолу към дъното на съда, като по този начин осигуряват доброто му разбъркване и хомогенизиране. Бъркалката се закрепва към шпиндела на машината чрез резба М14.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото