В категории: Брой 7-8/2009, Ремонти, Топлоизолация

Закрепване на предмети върху стени с топлоизолация

При направа на фасадна топлоизолация по правило всички окачени върху външните стени предмети трябва да бъдат демонтирани и свалени. Това се отнася за компресорните агрегати на климатичните инсталации, за различни сенници, окачени навеси над входната врата, външни осветителни тела, сирени на охранителни системи, скобите за закрепване на водосточни тръби и т.н. Работата е там, че за да бъде ефективна топлоизолацията, тя трябва да бъде непрекъсната и изцяло да покрива фасадата. Това, разбира се, не се отнася до прозорците и балконските врати, които поради остъкляването, макар и със стъклопакет, са най-големият източник на топлинни загуби. Тези загуби може да бъдат намалявани чрез редовно поддържане на дограмата и преди всичко доброто уплътняване на крилата, избор на трислойни стъклопакети и оптимизиране на общата площ за остъкляване.

В стремежа към икономия на топлина вниманието основно се насочва към избора на топлоизолационния материал и към определящия фактор – дебелината на плочите. Повечето хора, строители или потърпевшите обитатели на сградите, рядко се замислят, че самите те влошават значително ефекта от направената с труд и немалко средства изолация, като монтират обратно свалените по-рано от фасадата предмети, а с времето окачват и нови. За закрепването на всеки от тях се използват дюбели със стоманени винтове, които са отлични проводници на топлина. Образно казано, всяко едно такова закрепване, всеки преминаващ през топлоизолацията стоманен винт представлява проводник, по който топлината от сградата буквално „изтича“ в околното пространство. Затова именно в практическата топлотехника такива закрепвания и участъци от строителната конструкция се наричат „топлинни мостове“ . Очевидно е, че за да се намалят загубите, тези мостове трябва да бъдат ефективно прекъснати. Задачата допълнително се усложнява от това, че при правилно изпълнение топлоизолационният ефект зависи почти изцяло от дебелината на плочите, т.е. колкото топлоизолацията е по-дебела, толкова по-добре. Това обаче създава проблеми не само със закрепването на плочите, но се усложнява и закрепването на предмети към фасадата, защото винтовете трябва да се удължат поне с дебелината на изолиращата обшивка. Проблеми създава и основата, в която се закрепват дюбелите. В преобладаващия брой случаи това е стена, иззидана с керамични блокове с хоризонтално или вертикално разположени кухини, или в по-лошия – от блокове газобетон, материал, който слабо задържа дюбелите. Съответно колкото закрепването е по-натоварено, толкова по-трудно става неговото изпълнение.

Наличието на термомостове има и своето видимо проявление откъм вътрешността на сградата. Повърхностната температура на вътрешната стена в близост до стоманения дюбел е по-ниска и щом спадне под точката на оросяване, определена от относителната влажност на въздуха, настъпва овлажняване. С времето мястото потъмнява, защото повишената влага способства за развитието на микроорганизми, чието видимо проявление са плесени и мухъл. Може да се появи и характерен мирис.

След като има проблем, логично е да има и подходящо решение. Такова са специалните дюбели на водещия в света производител на средства и системи за закрепване в строителни конструкции немската фирма fischer. Първият от тази серия Thermax12/16 e предназначен за монтиране на тежки предмети върху фасади с дебелина на топлоизолацията между 60 mm и 180 mm и стени от бетон, плътни или решетести керамични и силикатни тухли, керамични блокове с вертикални кухини, блокчета от газобетон. Понеже тази серия дюбели е разгледана подробно в НС 1-2/2008, ще споменем само, че те са предназначени специално за масивни и тежки предмети, като при максималната дебелина на топлоизолацията 180 mm всеки дюбел е способен да носи напречно окачен товар от 0,23 kN при Thermax 12 и 0,52 kN за Thermax 16. При по-тънка топлоизолация товароносимостта на дюбелите съответно се увеличава. Тъй като с изключение на бетона останалите строителни материали имат ограничена способност да задържат дюбела срещу измъкване от отвора, дюбелите от серията Thermax12/16 се анкерират в зида чрез шприцоване на специален двукомпонентен бързо втвърдяващ се разтвор в поставената в отвора втулка с мрежеста повърхност. При това стените на втулката се раздуват встрани, а част от разтвора изтича в кухините на тухлата. След втвърдяването му се образува твърда маса, която е здраво свързана с тухлата.

Новост в производствената програма на fischer е серията дюбели Thermax 8/10. Те са предназначени за закрепване на по-леки предмети, които оказват и по-малко натоварване, като скоби за закрепване на водосточните тръби, осветителни тела, звукови сирени, табели, пощенски кутии и др. С други думи, това са подходящите дюбели за преобладаващия брой закрепвания върху облечена с топлоизолация фасада. При напречно натоварване и дебелина на топлоизолацията 180 mm дюбелът Thermax 8 може да носи натоварване 0,15 kN, а Thermax 10 – 0,20 kN.

При дюбелите от новата серия е използван същият начин за прекъсване на термомоста – две метални части, които не се допират, а се свързват помежду си чрез специален елемент от армирана със стъклени влакна пластмаса. Той осигурява необходимата здравина и същевременно е лош проводник на топлината и така предотвратява нейното преминаване. По външната повърхност на пластмасовия елемент има остри ръбове, а челото му е конично и назъбено. Това е направено за улесняване на монтажа без използване на специален инструмент – при завиване елементът се врязва през тънкослойната мазилка в топлоизолационната плоча, докато потъне в нея.

Тези дюбели са предназначени за монтиране в бетон без пукнатини, плътни и решетести керамични или силикатни тухли, керамични блокове с вертикално разположени кухини (каквито са POROTHERM), блокове от газобетон.

Дюбелите Thermax 8/10 се състоят от:

» Пластмасов дюбел (1) – универсалният fischer UX 10/UX 12, който е подходящ за закрепване във всички изброени строителни материали.

» Дълго поцинковано стоманено тяло (шпилка) (2) с едра резба и остър самопробиващ връх в единия край и милиметрова резба в другия. Посредством едрата резба се завива в пластмасовия дюбел, а също така с лекота може да се завие и в дърво. Върху другия край се завива пластмасовото тяло.

» Пластмасов елемент (3). В задния му край, външно оформено като шестостен (10/13 mm), има отвор, пригоден за завиване на винтове с диаметър 4,5–6,0 mm за дървесни плочи, за ламарина (Ø6) или с резба M6/M8/М10.

» Пластмасова капачка (4) за покриване на отвора, пробит при монтиране на дюбела.

Дължината на дюбелите Thermax 8/10 е от 120 mm до 240 mm и съответно с тях може да се извършват закрепвания през топлоизолация с дебелина от 45 mm до 180 mm. Дълбочината на анкериране в основата е 60 mm и 70 mm.

Последователността за монтиране на дюбелите е схематично илюстрирана. Първоначално се пробива отвор, който преминава през пласта топлоизолация и в основата достига предвидената дълбочина на анкериране според използвания дюбел. След това пластмасовото тяло се завива върху шпилката и чрез въртене на ниска честота с бормашина то издълбава леглото си през тънкия пласт мазилка в топлоизолационната плоча. След като краят с едрата резба се почисти от прахта върху него, се навива на няколко оборота пластмасовият дюбел и заедно се напъхват в отвора докрай. При това челото на пластмасовия елемент трябва да опре до повърхността на мазилката. С помощта на бормашината и накрайник с вътрешен шестостен той, заедно с шпилката, се завиват до скриването му под нивото на мазилката. За да не прониква влага през отвора около пластмасовия елемент, околовръст се уплътнява със силиконова паста, поставя се защитната пластмасова капачка и през нея се завива винтът, с който се закрепва монтираният към стената предмет.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Ремонти, Топлоизолация

Ключови думи


 
към началото