В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Нови дискове, фрези и свредла на Metabo

Освен че създават нови модели машини, основно чрез усъвършенстване на съществуващите, водещите в света производители на електроинструменти непрестанно подобряват и съответните работни инструменти – свредла и боркорони, дискове за рязане и пилене, различни видове триони и др. Това е естествен процес, защото производителността, качеството и безопасността на работата често зависят колкото от самия електроинструмент, толкова, а често и повече, от работния инструмент. Част от големите производители предлагат под собствената си марка инструменти, произведени от също така реномирани, но тясно специализирани фирми (OEM производство), други сами разработват и произвеждат тези инструменти. И в двата случая обаче качеството е гарантирано с граденото десетилетия наред реноме на една или друга марка от световна величина.

През юни т.г. Metabo обяви три нови работни инструмента, които заслужават по-специално внимание.

Комбиниран диск Combinator

Това е диск за ъглошлайфмашина, който е предназначен както за рязане, така и за пилене на детайли от различни видове стомана. Работата с него върви значително по-бързо, защото не се налага честата смята на диска за рязане с диск за пилене, което при обикновените дискове, специализирани за извършване на само една от тези две операции, е задължително. Вярно, има храбреци, които пренебрегват това изрично изискване и след като срежат даден детайл, на свой риск довършват работата без смяна на диска, като с него премахват острите като бръснач „мустаци“ и скосяват ръбовете чрез изпиляване. Забраната това да се върши с диск за рязане е категорична, защото страничното натоварване при пилене рязко увеличава риска тънкият диск да се счупи. Ако това се случи, парчетата се разлетяват като куршуми и никой не може да предвиди какви щети ще бъдат нанесени, включително може да се стигне до нараняване на хора. Другият вариант, за да не се бави работата, е да се работи с две ъглошлайфмашини – едната с монтиран диск за рязане, а другата – с диск за шлифоване. Така вместо да се сменя дискът, сменя се машината. Очевидно, че и този вариант не е оптималното решение, защото най-малкото изисква покупка на втора машина.

Всичко това отпада при използване на новите дискове Combinator на Metabo. С дебелина от само 1,9 mm (срещу 2,5 mm при обикновен диск за рязане) те са отличен инструмент за рязане, защото натоварват по-малко машината, а по-тънкият срез често е от съществено значение при последващото сглобяване на детайлите. Освен специалния подбор на режещите зърна и спойващия ги материал, тези дискове имат и трети армиращ слой, който им придава допълнителна устойчивост при странично натоварване. Изпитанията в независима лаборатория са доказали, че тези, макар и ултратънки дискове, издържат безпроблемно на странично натоварване от 290 N, което е нормативното изискване към дисковете за пилене. Тук бихме добавили и още едно съществено предимство на новите дискове, което пресцентърът на Metabo са пропуснали да споменат. Обикновените дискове за пилене на метали имат дебелина 6 mm, което означава близо 2,5 пъти по-голяма маса. При честота на въртене 10 000–11 000 minˉ¹, съответно за дискове Ø125 и Ø115, по-тежкият диск неминуемо създава и по-силни вибрации, които малко или повече се предават на ръцете на работещия.

С две думи, с новите дискове Combinator работният процес може да бъде завършен изцяло и без прекъсване – прерязване на материала и след това задължителното почистване на острите мустаци и евентуално скосяване и заглаждане на ръбовете. Поради високата им твърдост и износоустойчивост с тези дискове може да се режат широк диапазон от стомани – от обикновените конструктивни въглеродни стомани, до неръждаеми легирани стомани, както и термично обработени детайли с висока твърдост. Те са подходящи също за рязане на поцинковани детайли, но както се знае, поради високата температура тънкият слой цинк прегаря и по линията на рязане вече няма защита срещу корозията. Спектърът от приложения на дисковете Combinator е изключително широк, като включва и такива по-специализирани области като изграждане на санитарни и електроинсталации, резервоари и съдове за течности, ремонт на каросерии на превозни средства, дори в корабо- и самолетостроенето.

Дисковете се произвеждат с външен диаметър 115 mm и 125 mm, т.е. те са предназначени за най-често използваните компактни ъглошлайфмашини.

Биметални фрезери за големи отвори

Този вид фрезери са най-често използваният инструмент за пробиване, по-точно изрязване, на отвори с голям диаметър. Новата серия биметални фрезери на Metabo се отличават със значително по-голяма режеща способност, което, от една страна, води до около 50% икономия на време, а от друга, разширява спектъра от материали, за които може да бъдат използвани. Той включва стоманена ламарина, включително от благородни неръждаеми стомани, листове алуминий, PVC, плексиглас, гипсокартон, плочи от дървесни материали и др. Типични приложения на тези фрезери са изрязването на отвори при изграждане на водопроводни, отоплителни или вентилационни инсталации, отвори за монтиране на конзолни кутии за електрическата инсталация в леки преградни стени и др.

Отличните качества на новите биметални фрезери се дължат на редица фактори и най-вече на специалната високо легирана кобалтова стомана на зъбите, оптимизираната геометрия на режещите ръбове, формата и редуването на зъбите. Променливата геометрия на зъбите спомага за намаляване на вибрациите при рязане, за по-спокойното въртене и по-точна работа. Освен това се намалява отделянето на топлина, което пък води до увеличаване на дълготрайността на инструмента.

Новите фрезери на Metabo се предлагат в 53 размера, съответно за пробиване на отвори с диаметър от 14 mm до 152 mm.

Допълнително улеснение, водещо преди всичко до пестене на време, е и новата система за захващане на фрезерите към бормашината, наречена Quick. Това е адаптер, който позволява бързото и на ръка закрепване или смяна на фрезера и центриращото свредло, без за това да се използва инструмент. Това ще рече, че масово прилаганото досега закрепване с винт и шестостенен (външен) ключ вече може да се смята за минало, поне при фрезерите на Metabo. Този адаптер обаче е също така подходящ и за закрепване на фрезери на други производители.

В зависимост от пробивания материал и условията на работа новите биметални фрезери на Metabo се използват с настолни или ръчни бормашини.

Свредло за ударно пробиване в строителни материали

След Hawera (виж НС 5-6/2008), Bosch и Hilti Metabo също пуска на пазара нов вид твърдосплавни свредла за ударно пробиване с перфоратор. За разлика от традиционно произвежданите с такова предназначение свредла с две твърдосплавни пластини и съответно с два режещи ръба, новите свредла на Metabo с наименование SDS Pluss Pro 4 Premium имат цяла монолитна твърдосплавна глава с центриращ връх и четири симетрично разположени режещи ръба. Те раздробяват на по-ситни парченца материала, пробиват по-бързо и с по-малко вибрации. За тези свредла вече не е опасна срещата с пръчка от армировката на стоманобетонната конструкция, защото, вместо да заклинват или да се отклоняват встрани, както е обичайно, те са способни да я прережат и пробиването продължава без разбиване на отвора или дори наложителното му преместване встрани. Характерно за този вид свредла е, че с тях се постигат точно пробити отвори – с кръгло напречно сечение и съответстващ на големината на свредлото диаметър, което е от особено голямо значение за товароносимостта на поставения в тях дюбел. Опитно е установено, че силата на задържане на дюбела в отвор, пробит с Pro 4 Premium, е с около 50% по-голяма, отколкото при пробиване с обикновено свредло. Центриращият връх на свредлото го задържа сигурно в точката на пробиване и не му позволява да приплъзне встрани, докато още не е потънал в материала. Това повишава чувствително точността при разполагане на отворите.

Към всички посочени предимства ще добавим още, че тези свредла пробиват по-бързо от обикновените, имат и значително по-голяма, около два пъти, износоустойчивост.

Както подсказва и пълното им наименование свредлата Pro 4 Premium имат захват на опашката SDS Plus. Те са предназначени основно за работа с перфоратори от класовете 2–4 kg.

Към момента Metabo предлага общо 34 свредла от този вид с диаметри от 5 mm до 14 mm.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото