В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2009, Дърводелство и обзавеждане

Ремонт на шкаф с подмяна на пантите

При по-стари шкафове или при прекомерно натоварване все някоя от вратите току провисне повече от допустимото, т.е. извън предела, в който пантите позволяват регулиране. Това често се дължи на изскубване на главата на изхвърлящата панта от вратата или измъкване на винтовете, с които нейната основа е закрепена към страницата на шкафа. За да не повтаряме ненужно, ще поясним, че в статията става дума единствено за панти от типа „изхвърлящи“, защото именно този вид се използват за окачване на вратите на шкафовете, направени от мебелни плочи. Тези панти се монтират лесно, имат сравнително добра товароносимост, като натоварването от главата на пантата се разпределя върху доста голяма повърхност. Това е от решаващо значение, защото вратите от ПДЧ не задържат достатъчно сигурно завитите в тях винтове. Изхвърлящите панти позволяват регулиране на вече окачените врати чрез изместването им най-вече в хоризонтална посока, както и чрез странично завъртане, когато двата края на вратата се движат в различни посоки (хоризонтално). Към предимствата на този вид панти ще добавим, че докато повечето имат ъгъл на отваряне 90°–110°, има и панти с ъгъл на отваряне 165° и дори 180°. За тези панти може да се изтъкнат и редица други достойнства, за които ще стане дума по-нататък. Всичко казано обаче би било вярно при едно условие – да са модерни и произведени от световно утвърден производител.

Затова е желателно, и дори препоръчително, старите и в повечето случаи допотопни панти да бъдат подменени с нови, преди да е станало твърде късно, когато някоя от тях се изтръгне от леглото си заедно с парче от плочата.

Преди години силно провиснала или изцяло откачена врата си бе нормална гледка в повечето нашенски кухни, чиито мебели по подобие на панелките на сградата се произвеждаха на юруш и с некачествени материали – и панти, и мебелните плочи (ПДЧ). По това време плочи със средна плътност от пресовани дървесни влакна (MDF) нямаше, а масово използваните трислойни мебелни плочи, получени чрез пресоване и слепване, често и с отдавна отреченото от медицината формалдехидно лепило, на дървесни частици (ПДЧ) често имаха доста рехава сърцевина, поради което слабо задържат завитите в тях винтове. Като се има предвид, че дебелината на стената, която отделя отвора за главата на пантата от канта на вратата, е около 4–6 mm, никак не е чудно, че именно този участък е най-уязвим и най-често се изкъртва във вид на парче заедно с двата винта. Ако в парчето попадне и част от канта, положението е почти неспасяемо. Поради сравнително малката дебелина на мебелните плочи (най-често 19 mm) и често недостатъчно плътната структура силно натоварените два винта, с които основата на пантата е монтирана към страницата, също проявяват лесно обяснимата склонност да се изтръгват. Те не може да бъдат завити повторно без извършване на по-специален ремонт, примерно разширяване на отворите и в тях плътно да се набие и залепи половинка от букова дибла.

Провисне ли по-заплашително някоя врата, със сигурност скоро ще я последват и други. Когато шкафовете са от втория и третия ред, т.е. монтирани над основните, стъпили върху пода шкафове, падането на врата може да потроши сума домакински съдове или дори нечия глава. Очевидно е настъпило време за ремонт. Кардиналното решение е всички шкафове с рождена дата отпреди двайсетина години да бъдат, образно казано, изхвърлени на бунището и подменени с модерни, несъмнено по-функционални и много по-качествено изработени мебели.

Когато става дума за подредени в редица и плътно притиснати един до друг кухненски шкафове, подходящо, пък и доста по-евтино решение би било да се подменят само вратите, защото те именно са лицето и видимата част от шкафовете и една такава промяна може силно да обнови интериора. Това решение е не само по-евтино, но и спестява неприятностите и грижите, които биха се отворили след демонтиране на всички шкафове. Вратите може да бъдат поръчани по точни размери в работилница, след което на място остава да се монтират към страниците на шкафовете. Заслужава да се отбележи, че вратите от MDF позволяват повърхностна обработка с фреза, защото материалът е напълно еднороден по дълбочина. Така вместо опротивелите през годините плоски еднообразни врати, шкафовете ще получат врати с декоративно оформена релефна лицева повърхност. Може да се поръчат също така остъклени врати с метална рама, таблени врати с рамка от масивна дървесина, врати с декоративни лайсни и т.н.

Има и трети вариант – ако времето за пълна или частична подмяна не е настъпило, старите врати да се обновят чрез подмяна на пантите, което ще гарантира доброто и сигурно функциониране още години наред. Бихме препоръчали да не се изчаква, докато някоя панта се изскубне, защото това вероятно ще бъде съпроводено с изкъртване на част от материала на вратата или страницата. Затова навременната подмяна на старите с модерни панти може да спести много неприятности.

Тук сме показали няколко образци от онова време. Пантите с пластмасова глава се задържат сравнително плътно в отвора, но крехката пластмаса с времето старее и става чуплива. Още по-неприемливо решение е основата на пантата да бъде от пластмаса. Едни от тези панти изобщо нямат пружинен механизъм за притваряне на вратата, а при други той е изпълнен с пластинчата пружина и функционира толкова тежко, че самото отваряне на вратата може да доведе до изскубване на пантата. Главата на изцяло металната панта пък направо хлопа в отвора и натоварването се поема единствено от двата винта, нещо недопустимо за врата от ПДЧ. Възможностите за регулировка при тези стари панти са силно ограничени, а във вертикална посока това не е и възможно. Да не говорим, че изпълнението на механиката е в стил ТПК (за по-младите поколения поясняваме, че става дума за „Трудово производителна кооперация“) и за сравнение с модерните панти изобщо и дума не може да става.

Когато се подменя нещо старо и отдавна изживяло времето си, правилното решение е да се използва най-доброто, което към момента се предлага на пазара. В сектора на мебелния обков и в частност при мебелните панти водещият европейски производител безспорно е немската фирма Hettich. Затова именно неведнъж сме представяли в списанието различни иновативни решения при изработката на специфични мебели, немислими без вграждане на механизмите на Hettich. Без преувеличение може да се каже, че пантите на Hettich са вечни, защото за модела IntermatTop Exlusiv например фирмата гарантира над 250 000 цикъла на отваряне и затваряне. Важно е също така да се знае, че Hettich предлага над 250 модела мебелни панти, така че проблемът е не дали има за даден вид врата като материал, ъгъл и начин на отваряне и други специфични изисквания, а как да се избере най-подходящата. За целта Hettich издава ежегоден каталог в книжен (над 2300 стр. и тегло 5,1 kg) и електронен вариант с подробно описание на над 10 000 елемента на мебелен обков и монтажни указания. В търговските центрове на фирма „Киров“, единствен официален вносител на Hettich за България, са обособени консултативни центрове с обучени в Германия специалисти и много изпълнени конструкции на мебели, демонстриращи функционирането на най-често използваните елементи.

За подмяна на старите панти ние избрахме оптималното и най-често използвано решение – пантите Intermat Soft 9943 TH FIX. Те се монтират лесно, а при използване на специални монтажни приспособления – и напълно безпогрешно. Освен че са „вечни“, те имат съвсем плавно работещ механизъм. Задържат сигурно вратата в отворено положение, а при затваряне я придърпват към шкафа и я притискат плътно към страниците, така че процепите, през които се промъква прахта, да бъдат стеснени до минимум. Силата, с която пантата придърпва и притиска вратата в затворено положение, може да се регулира в границите до 50%. Към всичко това трябва да добавим и системата Silent на Hettich, при която се използват специални амортисьори, които омекотяват удара при затваряне на вратата. Така дразнещият слуха шум при затваряне на вратите почти изцяло изчезва.

За основа на пантата избрахме модела System 9000. Тя е изработена от масивна метална отливка и се състои от две подвижни една спрямо друга части. С помощта на регулиращ винт подвижната част на основата може да се премества във вертикална посока (без охлабване на закрепващите винтове), а с нея и рамото на пантата заедно с вратата в интервала ±2 mm.

Рамото на пантата се захваща към основата посредством специална система със заключващ пружинен механизъм, наименувана от производителя Click. Вместо да се закрепва с винт, рамото на пантата се фиксира към основата единствено чрез лек натиск, при което заключващият механизъм прещраква. Обратно, за сваляне на вратата след натискане на бутона в задния край на рамото механизмът освобождава. Тази система силно улеснява монтирането и демонтирането на вратите, без да е необходимо използването на отвертка и помощник, който да придържа вратата.

Най-същественото според нас предимство на пантата Intermat Soft 9943 TH FIX е, че главата ù се фиксира в отвора във вратата без каквито и да било винтове. Главата ù има пластина, наподобяваща крило на панта. В отворено положение намиращите се от двете страни на главата подвижни лапички са прибрани и не пречат при нейното напъхване в отвора. При натискане на пластината тя избутва лапичките встрани, при което техните заострени метални ръбчета и пластмасови тела с оребрена повърхност се впиват и здраво задържат в стените на отвора. Демонтирането на пантата става в обратния ред след повдигане на подвижната пластина. Тази система за закрепване позволява многократно монтиране и демонтиране на пантата без опасност стените на отвора да се повредят. Монтирането на пантата става много здраво, защото натоварването се разпределя равномерно върху цялата повърхност на отвора за главата. Освен това главата на пантата има и две диаметрално разположени цилиндрични издатини (рогчета), които влизат в специално издълбани за тях отвори. Те поемат значителна част от натоварването, като допълнително предимство е, че се намират на доста голямо разстояние от канта на вратата (27–28 mm). Освен това, правилно пробити, тези два отвора гарантират точното монтиране на пантата, така че рамото ù да бъде перпендикулярно на канта. Те не позволяват и нейното завъртане при по-голямо натоварване.

Ако старите отвори са повече или по-малко разбити, главите на новите панти няма да влизат плътно, а ще лежат хлабаво. Освен това може да се получи съвпадение между отворите за винтовете в страниците за старите и нови основи на пантите. Затова в такива случаи е най-добре старите отвори във вратите да бъдат запушени, а за новите панти да се издълбаят други отвори, встрани от старите. Това е още по-необходимо, когато материалът около старите отвори и винтовете е разкъртен.

За запушване на отворите се изрязват тапи с цилиндрична форма и външен диаметър колкото е на отвора – Ø35. Като най-достъпен на пазара материал използвахме чамова дъска. Впоследствие кръпките трябва да се байцват и лакират или да се лакират с подходящо оцветен лак, така че да не се открояват с белотата си спрямо останалата повърхнина на вратата. Тапите се изрязват със специален инструмент – фрезер за отвори с голям диаметър. Рязането се извършва с цилиндрично огънати ленти (наподобяващи лента за банциг), които се закрепват в диск, върху чието чело има концентрично разположени канали. Показаното тук устройство е пригодено за изрязване на отвори с диаметър от 25 mm до 62 mm. Като най-близък до необходимия за нашия случай отвор избрахме фрезер Ø38.

Най-удобно, лесно и точно се работи, като опашката на инструмента се закрепи в патронника на малка настолна бормашина. Като домашен инструмент бормашината е доста „слабичка“ със своя асинхронен електродвигател с мощност само 180 W. Поради това подаването в дълбочина трябва да става съвсем бавно или дори на леки тласъци, защото моторът ù лесно се претоварва и спира. Тук има известна тънкост. Опашката, чрез която инструментът се закрепва в патронника на бормашината, е опашка на цилиндрично центриращо свредло, което служи за точното водене при изрязване на отвора. На нас обаче ни е необходима плътна, а не пробита тапа. Затова след като се изрежат първите няколко милиметра, пробиването се преустановява, а инструментът се регулира така, че върхът на свредлото да се изтегли колкото е възможно по-назад. При всяко положение в единия край на тапата ще остане плитък отвор, който или ще попадне в частта, която и без това по-късно се изрязва, или пък тапата се поставя така, че пробитото чело да влезе в отвора. Изрязаната по този начин тапа има диаметър с около 2 mm по-голям от отвора (разликата до 38 mm се дължи на чапраза на зъбите). Тъй като наличието на дърводелски струг в домашната работилница е рядкост, намаляването на диаметъра, без да се наруши цилиндричната форма на тапата, може да стане по два начина. Ако централният отвор в тапата е по-дълбок, в него на ръка се завива частично свредло с по-голям диаметър, колкото да захапе здраво в стените на отвора. След това се закрепва в патронника на бормашината и въртейки тапата, големината ù се калибрира с лист шлифовъчна хартия. За да не се пробива тапата, същата работа може да се свърши и с лентова шлайфмашина, поставена по гръб върху масата. Ръбът на металната основа на машината осигурява достатъчно стабилна опора на тапата, а тя се придържа отстрани с палеца и средния пръст, докато с показалеца се превърта равномерно напред. С другата ръка се подсигурява допълнително, като се придържа да не избяга от мястото. Макар и да не е опасна, тази операция трябва да се върши с повишено внимание, за да не се стигне до нежелан досег на някой пръст до движещата се лента. При тази обработка е възможно цилиндричната форма на тапата да бъде тук-там леко нарушена в рамките на части от милиметъра. Това не представлява проблем, защото и без това при набиване на тапата излишното лепило избива и плътно запълва евентуални минимални пролуки. Също така е необходимо да се внимава при набиване на тапата, защото ако поставеното в отвора лепило е повече, може да избие през тънката стена до канта, като причини дори разрушаване на материала от ПДЧ. Затова вместо с чук е най-добре вкарването на тапата да стане чрез бавно и внимателно пристягане с дърводелска стяга. Дебелината на дъската се подбира по-голяма от дълбочината на отвора, който запушваме (12 mm). След втвърдяване на лепилото стърчащата част от тапата се прерязва с трион със ситни зъби (пасвател) на около милиметър от повърхността на вратата. Окончателното изравняване става чрез шлифоване, като подходящият инструмент за това е далташлайфмашината. Площта на шлифовъчната ù плоча е най-малка измежду всички шлайфмашини и това позволява да се обработва само кръпката с минимално засягане на околната повърхност.

Понеже при нашия шкаф вратите прилягат върху страниците, като покриват част от тях, за окачването им се използват панти с ниско рамо. Този именно е и най-често разпространеният начин за монтиране на вратите. Пантите трябва да се монтират така, че да осигурят възможно най-плътно прилепване на вратите с минимална пролука под тях, без обаче кантът на вратата при отворено положение да опира и задира в канта на страницата. Освен, правилния избор на пантата и нейното монтиране, доброто функциониране на вратите зависи още от избора на основата, чрез която рамото на пантата се закрепва към страницата. Необходимо е да се знае, че пантите на Hettich се продават отделно от основата за тях. За една и съща панта се предлагат по няколко основи, които се различават не само по конструкцията си, но и по дебелината. Това е необходимо, защото за изработване на шкафове се използват мебелни плочи с различна дебелина. По-евтини, но и с по-малко възможности за регулиране са основите от щанцована ламарина. Понеже по-скъпото винаги излиза по-евтино, ние избрахме като най-подходяща за нашата панта Intermat Soft 9943 TH FIX основа тип System 9000. За оптимално окачване на вратите, независимо от тяхната и на страниците дебелина, се използват основи с различна дебелина. Затова е въведен параметърът за разстояние (дистанция) „D“. Той отчита дебелината на основата или по-точно с колко дадената основа е по-дебела от друга от същия вид. Най-тънката основа има параметър D=0 mm, а най-дебелата е с D=8 mm. Това означава, че втората е с 8 mm по-дебела от първата и съответно с толкова рамото на пантата ще бъде допълнително повдигнато спрямо страницата. Произвеждат се основи и с D=1,5 mm, 3,0 mm и 5,0 mm. Стойността на параметъра D e маркиран върху основата. Параметърът D може да се възприеме и като подложка с определена дебелина, която се поставя под основата. Такива подложки се произвеждат от пластмаса с дебелини 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0; 5,5; 6,0;6,5;7,0; 8,0 и 9,0 mm. Дебелината на основата се подбира според начина на монтиране на вратата (чрез прилягане върху кантовете или в отвора между страницата, дъното и тавана, или пък при монтиране на две съседни врати към обща междинна страница) и желаната широчина ивица, върху която вратата покрива канта на страницата. Останалата непокрита от вратата ивица върху канта на страниците се нарича „фуга“, т.е. това e разстоянието между канта на вратата и външния ръб на страницата.

Другият много важен параметър, от който зависи оптималното функциониране на пантите и окачената на тях врата, е разстоянието „С“. С него се обозначава разстоянието между отвора за главата на пантата и канта, т.е. това е дебелината на стената, която ги разделя. За да не навлизаме по-надълбоко в темата за оптималния подбор и монтиране на изхвърлящите панти при различни конструктивни решения на шкафа, на която тема има публикувани съвсем подробни статии в „Направи сам“, тук ще посочим само избраните от нас параметри, които между другото удовлетворяват преобладаващите в практиката случаи. При дебелина на вратите и страниците 19 mm и разстояние С=4,5 mm, широчината на ивицата върху канта на страницата, която се покрива от вратата, ще бъде 17,6 mm. Съответно отстрани ще остава ивица (фуга) с широчина 1,4 mm. Ако за нейната широчина приемем кръглата стойност 2 mm, при С=4,5 mm, параметърът D на основата следва да бъде 0,5 mm. Това позволява използване на основи с D=0 или D=1,5 mm, понеже възможностите за регулиране височината на рамото на пантата са в границите –4 mm + 0,5 mm. В нашия случай сме използвали основа с D=0.

Броят на пантите се определя според теглото на вратата. Врати с широчина до 600 mm, дебелина 19 mm и височина до 900 mm се монтират с по две панти. При височина до 1600 mm броят на пантите се увеличава на три, а при врати, високи около 2000 mm вече са необходими 4 панти. Разстоянията между тях се разпределят по равно, ако няма някаква причина за друго решение – например наличието на рафт в шкафа или чекмедже, които биха опирали в рамото на пантата. Крайните панти се монтират на разстояние 70–90 mm от краищата на вратата. В нашия случай обаче точното местоположение на отворите за главите на новите панти трябва да се съобрази така, че да се намират встрани от старите.

Монтирането на пантите Intermat Soft 9943 TH FIX изисква пробиване на един централен глух отвор за главата и двойка отвори Ø10 за стърчащите от главата рогчета. Най-евтиният, но и криещ риска от неточно изпълнение вариант е да се използва фрезер за издълбаване на глухи отвори с диаметър 35 mm. Трябва да се работи с достатъчно мощна настолна бормашина, с което се гарантира по-голяма точност и най-вече перпендикулярност на отвора спрямо плоскостта на вратата. Дебелината на фрезера съответства на дълбочината на отвора и това може да се използва за указател кога пробиването да бъде преустановено. При дълбочина на отвора 11,8 mm и дебелина на вратата 19 mm (често и 18 mm) под него остава пласт с дебелина 7,2 mm, който отделя дъното от лицевата страна на вратата. Обикновеният фрезер има центриращ връх, който стърчи 4–5 mm под челно разположените резци, които издълбават отвора. С две думи, при най-малко невнимание граничната линия от 2 mm ще бъде премината и върхът на фрезера ще пробие лицевата повърхност на вратата. Задачата се усложнява допълнително и от необходимостта за пробиване на двата отвора за рогчетата на пантата. Ако вариантът за пробиване на отворите с такъв фрезер е единствено приемливото от финансова гледна точка решение, е по-добре да се използва панта, чиято глава няма рогчета (например Hettich Intermat T FIX, Intermat 9943, Ecomat 9843, Ecomat 9943 и др.).

Втора задача е точното определяне на центровете на отворите за главата и двата странични отвора, както и за завиване на винтовете за основата.

Икономически обоснованото решение е да се използва специалният монтажен шаблон Multi Blue на Hettich, чиято цена от 5–6 лв. го прави напълно достъпен. Шаблонът е изработен от здрава пластмаса. Той е универсален, като с негова помощ се маркират отворите за главите на панти с диаметър на главата Ø35 от сериите на Hettich Intermat, Ecomat и Slide-on или с диаметър 26 mm от сериите Intermat 9924 и Unimat. Всички панти се монтират с фиксирано разстояние между отвора за главата на пантата и канта на вратата (С=4 mm). С този шаблон се маркират и отворите за двата винта, с които основата се закрепва към страницата – 37 mm от ръба на канта и на разстояние 32 mm един от друг. Шаблонът е предвиден също така за монтиране на ексцентрикови сглобки, които са най-често използваното разглобяемо съединение при сглобяване на мебели. Той може да се използва също така за маркиране на отвори при масово възприетия в мебелното производство промишлен стандарт „растер 32“ – редица отвори на разстояние 37 mm от края на канта при стъпка между тях 32 mm. С него са съобразени почти всички елементи от обкова, които се използват при производството на мебели. Доброто при това професионално решение обаче си остава специалното устройство на Hettich, окичено с англоезично наименование – Drill-Jig с добавка на немското Scharnier. Очевидно и немците ги тресе неудържимо овчеманията да затлачват езика си с американизми Устройството обаче си го бива, дори много и покупката му е направо задължителна за всеки дърводелец занаятчия. Тя се оправдава напълно и при домашното майсторене, ако решите да обзаведете примерно кухнята с шкафове собствено производство. Устройството има три фрезера – централният издълбава гнездото за главата на пантата, а двата странични издълбават отворите за двете рогчета на пантите Intermat Soft 9943 TH FIX. Пробиването на отворите става изключително лесно и бързо, и най-важното с перфектна точност, която пък е задължителна за също така перфектния монтаж след това. То просто не допуска грешка. Единствените регулировки са задаване на разстоянието „С“ и определяне на разстоянието между устройството и канта на вратата. Втората се прави с оглед избраната широчина на ивицата, по която вратата покрива кантовете на тавана и дъното на шкафа, като разстоянието се отмерва по скалите в двата края на устройството. Така се използват пълноценно възможностите на устройството, защото центровете на отворите за монтиране на основата на пантите се маркират безпогрешно с помощта на предвидения за това шаблон от комплекта на устройството Drill-Jig Scharnier.

В нашия случай обаче разстоянието между отвора за главата на пантата и края на вратата се определя така, че да не се припокрива със стария, вече затворен с тапа отвор. В този случай шаблонът се ориентира по маркера, сочещ осевата линия на отвора за главата на пантата. След тези две настройки устройството се притиска да прилепне плътно към канта на вратата и се фиксира неподвижно чрез притягане на закрепващия винт.

С помощта на бормашина със закрепен в патронника накрайник се издълбават и трите отвора или според вида на пантата – само централният за главата ù. Дълбочината на пробиване е фабрично ограничена и няма опасност от пробиване на вратата, стига тя да не е по-тънка от 15 mm.

С това за по-малко от минута време отворите са пробити и пантите може да бъдат поставени в отворите. Главата на пантата се притиска, докато прилегне плътно върху повърхността на плочата. След това подвижното рамо се притиска, докато на свой ред прилегне плътно към повърхността на вратата. С това пантата е монтирана.

Основата се монтира също така лесно и с гарантирана точност благодарение на специализирания за това шаблон. Ако са спазени указанията за закрепване на устройството при отчитане на широчината на припокриване на вратата по неговата скала, шаблонът се поставя така, че да приляга плътно към канта, а краят му да опира в страницата. При това положение се придържа с едната ръка, а другата държи бормашината. Тук трябва да се внимава с дълбочината на пробиване, защото върху свредела няма ограничител и току-виж, върхът му се покаже откъм лицевата страна на шкафа. Водещите свредлото отвори на шаблона са в стоманена пластина и съответно няма опасност да се разбият след време и поради това да се влоши точността на работа.

В нашия случай обаче местоположението на основата на всяка панта се определя според вече монтираното рамо. За целта първоначално се определя и маркира с молив точното местоположение на вратата в затворено положение. Тъй като става дума за ремонт на съществуващ шкаф, това на практика се прави, като първо се подменят пантите на едната врата, а местоположението ù се напасва според другата. След това раменете на пантите се завъртат в положение все едно, че вратата е отворена. Върху рамото на най-горната панта се фиксира основата. Вратата се нагласява така, че горният ù кант да съвпадне с отбелязаната с молива линия, а задният ù кант да прилепне към канта на страницата. При това положение се маркира осевата линия на рамото на пантата. По нея с помощта на един от двата описани шаблона вече лесно се определят центровете на отворите за винтовете, с които основата се закрепва.

На практика монтирането на основите може да стане по-просто и същевременно достатъчно точно. След като вратата се подравни спрямо предварително очертаната маркировка и кантът ù опре плътно в канта на страницата, рамото на най-горната панта заедно с основата се завърта, докато легне върху страницата. Вратата се придържа неподвижно в това положение и през отворите в основата се завива първо единият, а след това и вторият винт. Когато се работи без помощник, улеснение е да се използва магнитен накрайник, който задържа поставения върху бита винт. След като вратата е окачена на най-горната панта, останалите основи вече съвсем лесно се закрепват на местата си. Важно е да се следи вратата да не се измести встрани и да бъде притисната към канта на страницата.

Накрая ще се наложи известно регулиране на двете врати една спрямо друга – нещо, за което пантите на Hettich предоставят широки възможности. Регулира се и силата, с която пантите притискат вратата в затворено положение.

Също така, за да се затварят вратите плавно и без удар, трябва да се монтират амортисьори. Hettich предлага различни модели – едни се монтират директно върху рамото на пантата, други се вкопават или закрепват към тавана на шкафа.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ремонт на шкаф с подмяна на пантите”

Румяна Маринова | декември 7th, 2016 at 8:25 am

Здравейте!
купих си нова пералня за вграждане на мястото на старата ми пералня и търся майстор който да дойде да монтира вратичката и да центрова други две вратички на кухненския ми шкаф на които са изпаднали винчетата! Можете ли да ми пратите такъв майстор по центровка на вратички? 0886405228

„Направи сам“
Сайтът е на списание „Направи сам“, което излиза от 36 години насам. Редакцията извършва единствено издателска дейност.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото