В категории: Брой 7-8/2009, Градина

Carving 1/4″. Шина за прецизно рязане и дърворезба

В НС 11/2008 представихме най-лекия в света бензинов верижен трион STIHL MS 192 T. При тегло от само 3,1 kg без шина и верига, той има необичайно голяма мощност – 1,3 kW (1,8 к.с.), което го прави рекордьор и по съотношението тегло–мощност (2,4 kg/kW). Той е проектиран като машина, оптимално пригодена за работа в короната на дърветата – било за рязане на изсъхнали и счупени от снегове и ветрове клони, или пък за извършване на подмладяваща резитба при овощните дървета. За този вид работа е необходим възможно най-лек и малък, лесно повратлив трион, който да осигурява същевременно възможно най-безопасна работа. Последното изискване е много важно, защото когато човек се е покатерил на дървото с работеща машина в ръце, рискът от възникване на нещастен случай значително нараства. За да бъде в максимална степен обезопасен, STIHL MS 192 T има силно намалени вибрации, а режещата гарнитура трябва да бъде възможно най-обезопасена откъм възникване на обратен удар.

Стандартно този трион се продава с верига 3/8″ P Picco Micro Mini Comfort 3, която е специално конструирана за работа с леки триони. Тя е ниско профилна, с малка широчина и много ниска склонност към поява на обратен удар и рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината.

Сега за този верижен трион, както и за моделите MS 181, MS 211 и MS 211 C, които също се предлагат у нас, се открива ново поле за дейност – дърворезбата. Това стана възможно след като „Андреас Штил“ ЕООД пусна на пазара новата специализирана шина Carving 1/4″, която и на външен вид се отличава значително от останалите обичайни шини. За разлика от тях нейната челна част е значително стеснена, като диаметърът на закръглението е само 21 mm. Това позволява с предния край на шината да се реже по криви с малък радиус на закръгление, непостижим за останалите шини. С две думи с новата шина Carving 1/4″ и подходящата за нея верига STIHL MS 192 T вече се превръща във високо производителен и точно режещ механизиран инструмент, подходящ и за монументална дърворезба. Едновременно с това новата шина прави машината още по-подходяща за рязане на клони в короната на дърветата и на други неудобни места.

Това се дължи на факта, че заостреният преден край на шината рязко снижава вероятността от възникване на обратен удар, което прави работата с нея още по-безопасна и удобна. По наше мнение STIHL MS 192 T с шина Carving 1/4″ e отлично решение за верижен трион не само за професионално, но и за любителско поддържане на градината и за нарязване на дърва за огрев, защото е лек и лесно се пренася, минимално натоварва работещия и предлага редица ергономични удобства. Подходящ е за извършване на всички типични при тези условия дейности, включително може да се използва за дърворезба. И все пак най-важното е, че осигурява максимална безопасност при работа, което за хора непрофесионалисти има определящо значение.

Шината Carving 1/4″ се произвежда с две дължини – 25 cm и 30 cm. Каналът за движение на веригата е широк само 1,3 mm. В предния си край шината няма водещо веригата зъбно колело. За да се намали износването вследствие триене с веригата, каналът в предната част на шината е покрит чрез лазерно наваряване с високо легирана стомана „стелит“ (съдържаща кобалт, хром и други съставки), която има много висока твърдост (HRC >55). Така дълготрайността на шината значително нараства, защото най-натовареният участък при върха е сигурно защитен.

Тази шина е пригодена да работи само с веригата 1/4″ Rapid Micro, която е с универсално приложение и висока производителност. Тя се заточва сравнително лесно и понася известни неточности при заточването. Всичко това я прави изключително подходяща за работа в личната градина.

Системата за смазване на веригата е STIHL Ematic, която позволява снижаване на разхода на масло с до 50% в зависимост от вида на дървесината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото