В категории: Брой 3-4/2011, Инструменти, Металообработване

Обновена серия компактни ъглошлайфмашини на Metabo

Година след като пусна на пазара серията QuickProtect – ъглошлайфмашини в компактния клас, Metabo въвежда поредните подобрения в този клас машини с мощност на електродвигателя между 800 и 1400 W. Промяната преди година бе продиктувана от новите, влезли в сила от 01.12.2009 г. завишени комплексни изисквания в ЕС за безопасност при работа с ъглошлайфмашини. Най-общо казано новата серия бе проектирана така, че те да отговарят напълно на най-високите изисквания за безопасна работа във всичките й аспекти.

Промените, които Metabo обяви на 1 април т.г., целят повишаване на производителността и дълготрайността на компактния клас ъглошлайфмашини. Почти всички обновени модели имат по-мощни електродвигатели – с 50 W в повече. Това е станало възможно благодарение на подобреното охлаждане на двигателя. Скоростта и разпределянето на въздушния поток, обтичащ двигателя, са допълнително оптимизирани така, че отнетата топлина да се отделя по-бързо в околното пространство. Машините имат и нови четки с подобрено отвеждане на топлината. В резултат на тези решения е постигнато снижаване на температурата на двигателя средно с 20% и съответно повишаване на възможността му да работи по-продължително в режим на претоварване. Промените удължават дълготрайността на ъглошлайфмашините и ги предпазват от повреждане поради претоварване.

Повишените възможности за работа в режим на претоварване поставят нови изисквания към функционирането на системата за защита на двигателя. В ъглошлайфмашините с най-мощни електродвигатели (1400 W) е вградена нова електронна система с още по-прецизна термична защита. При моделите WE 14-125/150 Quick топлинният сензор е отпаднал, като защитата на двигателя срещу претоварване е изцяло поета от електронната система за управление. При задействане на системата за контрол на температурата се издава предупредителен сигнал (светва светодиод) и машината се превключва автоматично в режим на работа с интензивно охлаждане при по-висока честота на въртене, отколкото е при предишния модел. Тя не се самоизключва и работата може да продължи, но при нормално натоварване. При досегашните модели не е възможно да се работи докато машината се намира в режим на интензивно охлаждане (защитен режим). Без да се прекъсва работният процес двигателят се охлажда до нормалната си работна температура, след което системата превключва отново в обичайния режим за работа при продължително претоварване. Възстановяването на нормалния работен режим при новите модели става значително по-бързо. При моделите WE 14-125/150 Plus електронната система за защита на двигателя също е обновена. Топлинният сензор е запазен, като температурната граница, при която той изключва, е значително повишена. Защитата функционира по вече описания начин.

Има и други промени, преди всичко във външния вид на машините, които нямат пряко отношение към експлоатационните им характеристики.

С подобрените си технически и експлоатационни характеристики обновените компактни ъглошлайфмашини на Metabo още по-добре отговарят на най-високите изисквания за професионална употреба, за каквато са основно предназначени. Това, естествено, не затваря пред тях вратата на домашната работилница, където именно компактните ъглошлайфмашини са най-подходящи. При това съчетанието от по-рядко използване и по-ниско натоварване с качествата на професионалната ъглошлайфмашина, гарантира безаварийната й работа за десетилетия напред.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото