В категории: Брой 3-4/2011, Инструменти, Металообработване

Тресчотка-чук Koloss

Преди малко повече от две години немската фирма Wera впечатли света на професионалистите, най-вече шлосери и автомонтьори, като пусна на пазара един необичаен инструмент със също така необичайно име Zyklop. Всъщност става дума за един от най-популярните и неизбежно използвани инструменти във всяка авторемонтна работилница и въобще навсякъде, където се завиват винтове и гайки – тресчотката. По мнението на специалистите по време на появата му на пазара този модел на Wera е най-усъвършенстваната и удобна тресчотка в света, позволяваща близо три пъти по-бърза работа в сравнение с конкурентните модели. Най-съществената отлика на Zyklop е, че главата на инструмента е закрепена шарнирно към ръкохватката. Поради това може да се завърта около оста си и да се фиксира под ъгъл 90°, 0° и 15° (вляво и вдясно). Това позволява главата да бъде завъртяна под най-удобния ъгъл за работа на даденото място. При избран ъгъл 0° инструментът наподобява отвертка, а отвиването и завиването на гайките и болтовете става по-удобно, бързо и лесно. Главата се завърта и фиксира под ъгъл, когато е необходимо прилагане на по-голям въртящ момент в началото на отвиването или в края на завиването. Понеже и към днешна дата Zyklop продължава да бъде една от най-съвършените и търсени тресчотки в света, който се интересува може да намери повече информация за инструмента тук.

В тази статия ще представим поредната новост, с която Wera отстоява позициите си на водещ новатор в производството на тресчотки – моделът Koloss. Това е първата тресчотка в света, която наред с обичайното си предназначение съчетава и още една функция – може да се използва и като чук. Тази допълнителна функция разбираемо привлече вниманието ни, защото се оказва, че въпреки категоричната забрана, нерядко майсторите използват тресчотката, която държат в ръка вместо обикновен чук, когато се налага използването и на такъв похват. Човек лесно може да си представи, че когато автомонтьорът е заврял глава в отсека на двигателя или се е напъхал под автомобила, потрябва ли му чук, изкушението да използва масивната глава на тресчотката е прекалено силно и обяснимо. По принцип обикновената тресчотка не е пригодена за такова използване. Използването й вместо чук, лесно и бързо ще я повреди и направи неизползваема.

За да се избегне колизията между забраната и изкушението тя да не се спазва, Wera e създала модела Koloss – два инструмента съчетани в един. Това е тресчотка, която позволява прилагане на въртящ момент около и над 600 Nm. В случай, че е необходимо прилагане на още по-голямо усилие върху главата на винта или гайката, ръкохватка може да бъде удължена с допълнителна, която се предлага като аксесоар. Освен нея за работа с Koloss е разработен и се предлага специален шлосерски център, който често се използва за направа на вдлъбнатина, която да поведе върха на свредлото при пробиване на отвор. Той също се поставя в специално оформен отвор в дръжката на ръкохватката, което улеснява работата на места със силно ограничен достъп. За предотвратяване повреждането на повърхността на по-чувствителни на удар детайли, върху главата, оформена като чук, се поставя вложка от термопластична пластмаса.

Благодарение на ситните зъби на колелото, ъгълът на завъртане на рамото при един работен ход е 6°, което значително улеснява работата на трудно достъпни места. Механизмът, който осигурява свободното въртене на главата в едната посока и я блокира в обратната, е направен така, че да се гарантира устойчивостта му и по никакъв начин да не може да се повреди, когато тресчотката се използва като чук.

Въобще може да се каже, че тресчотката Koloss е изключително здрав и дълготраен инструмент. Разглобяването й е улеснено, което позволява редовното почистване и смазване на зъбния механизъм. Това също допринася за високата износоустойчивост на инструмента.

Познаващите инструментите на Wera не биха били изненадани от ергономично оформената ръкохватка (Kraftform) на инструмента. Тя е е изработена от стоманена тръба, а не от плътен материал. Това не само олекотява инструмента, но и способства за намаляване на ударното натоварване на ръката, когато инструментът се използва като чук. Оформена е според профила на обхващащите я пръсти и длан, като са използвани материали с различна твърдост. Така са получени редуващи се зони с различна еластичност. Резултатът е удобна за държане ръкохватка при ограничаване до минимум на вероятността от натъртване на ръката. Koloss има четиристенен присъединителен накрайник с големина 1/2” и работи със същия размер вложки.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Wera посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Инструменти, Металообработване

Ключови думи


 
към началото