В категории: Брой 3-4/2011, Инструменти, Представяме ви

Спарки Елтос на „Българска строителна седмица“

На фона на нерадостната икономическа обстановка, която вече трета година задушава държавата ни, от време на време се случват и добри неща в икономиката, даващи надежда за по-скорошно излизане от кризата. Такова събитие несъмнено бе и проведеното в средата на март най-представително у нас строително изложение „Българска строителна седмица“. Макар и доста далеч от времето на хиперстроителството в годините преди кризата, когато шестте палати на „Международния изложбен и експо център“ в столицата не стигаха да поберат всички желаещи участие фирми, тазгодишното изложение привлече немалко изложители и което е по-важно, потокът посетители показа, че интересът към новите технологии и материали в строителството не е секнал. Във време на дълбока криза участието на подобни представителни изложения също така дава ясен знак, че дадена фирма не само се справя с тежката обстановка и се задържа устойчиво на пазара, но и набира сили да бъде сред първите, които успешно ще преодолеят трапа и ще стартират енергично щом пазарите се отпушат. Затова всяко участие и още повече достойното представяне по време на криза може да бъде възприемано и като емблематично за бъдещето на дадена фирма. Това с най-голяма сила важи за производителите, защото търговците, така или иначе, са само посредници между тях и клиентите им.

Затова не може да не радва традиционното участие и достойно представяне на българския производител на ръчни електроинструменти „Спарки Елтос“, чиято тазгодишна експозиция бе на нивото на миналата година. По установена от години традиция новостите в производствената си програма ловешкият производител представя на Техническия панаир в Пловдив, където ежегодно се явява със заявка да вземе един-два златни медала и успява. На по-специализираното изложение „Българска строителна седмица“ „Спарки Елтос“ представя основни колекции от инструменти, като акцентът, естествено, е поставен на предназначените за строителни и строително-ремонтни дейности.

Затова не ни учуди фактът, че единствено под акумулаторната бормашина BUR2 18 Li стоеше табелка с надпис „Ново“. Този модел е поредният член на успешното семейство бормашини с литиево-йонна батерия, чието начало постави през 2009 г. многократно доказалият качествата си модел BR 10,8Li. Към момента фамилията обхваща моделите BR2 10,8 Li, BR2 15Li, BUR2 15Li и BUR2 18Li.

Новата BUR2 10,8Li се захранва от литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V и капацитет 2,6 Ah. Има синхронизирана механична предавателна кутия, което позволява плавно регулиране на честотата на въртене в два диапазона – 0–400 minˉ¹ и 0–1900 minˉ¹. Патронникът е бързопритягащ, пригоден е за закрепване на свредла с диаметър от 1,5 mm до 13 mm. Има ограничител на големината на въртящия момент, който позволява предварителното му избиране в 25 степени плюс изключено състояние, когато машината се използва за пробиване на отвори. Максималният въртящ момент от 68 Nm позволява с BUR2 18Li да се завиват дълги и с голям диаметър винтове, характерни за строителното дърводелство. Батерията се зарежда за 1 час, като машината се доставя в комплект с 2 батерии. Теглото на бормашината заедно с батерията е 2 kg.

Засега приключваме с новостите от „Спарки Елтос“, като имаме уверението на инж. Мирослав Калонкин, зам.-директор по техническото развитие на компанията, че до края на второто тримесечие почитателите на марката Sparky Professional ще бъдат зарадвани с няколко нови модела машини. Ние от своя страна ще ви информираме подробно щом получим необходимата информация или пък се сдобием със собствени впечатления при тестване на все още скритите под булото на фирмената тайна нови електроинструменти.

Както можеше да се очаква и особено на строително изложение акцент в експозицията на „Спарки Елтос“ представляваха машините от серията Acrobat, две от които са носители и на златен медал от миналогодишния Технически панаир в Пловдив. Те са специализиран инструмент за шлифоване на стени и таваниq изградени или облицовани с плочи от гипсокартон или гипсофазер. Със същия успех машините може да се използват за шлифоване на повърхности с гипсова мазилка и шпакловка. Това са задължителни завършващи дейности в сухото строителство и именно те се явяват тясното място, което бави работата. А бързината е едно от най-съществените предимства на този метод на строителство. Машините от серията Acrobat решават този проблем, като позволяват рязко увеличаване на производителността на труда и улесняват работата на работниците. Когато говорим за тези машини, задължително трябва да споменем и новата серия промишлени прахосмукачки на „Спарки Елтос“ – моделите VC 1530SP Professional, VC 1530SA Professional, VCM 1530SP Professional и VCM 1530SA Professional.

Разновидност на двете машини от серията Acrobat е и моделът Sparky Professional SM 1212CE. Тя е нискооборотна шлайфмашина, чийто шлифовъчен диск е закрепен директно към вала на редуктора. Машината има широко поле за приложение – шлифоване на дървени подови настилки (дюшеме, паркет), на мозайки, отстраняване на стари лакови покрития, подготовка на метални и други повърхности преди боядисване и др.

В профила на строителното изложение отлично се вписват и двете групи машини с най-голям принос за утвърждаване авторитета на марката Sparky Professional – различни по мощност и функционални възможности бормашини, перфоратори, къртачи и ъглошлайфмашини. Все с оглед на строителството бихме споменали още електрическият трион, специално приспособен за рязане на тръби, машините за изрязване на канали в стените, за шлифоване на бетон и мозайки, за рязане на стиропор и др. Не липсваше и гамата дърводелски ръчни електроинструменти с широко приложение най-вече при довършителните и ремонтни дейности.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото