В категории: Брой 7-8/2010, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Многофункционална шлайфмашина Sparky Professional SM 1212CE

Преди по-малко от година „Спарки Елтос“ демонстрира за пръв път пред широката публика пилотни образци от ново направление машини, което разширява гамата ръчни шлифоващи електроинструменти – нискооборотните машини, моделите SM/A 717CE и SM/A 712CE, предназначени за шлифоване на стени и тавани, както и машините за шлифоване SM 1212CE и SMA 1212CE, и за полиране – PM 1212CE. Оттогава датира и желанието ни лично да изпробваме машината, която веднага грабна и най-силно привлече вниманието ни – моделът SM 1212CE. Разликата между него и SMA 1212CE е единствено в максималния диаметър на шлифовъчния диск. По наше мнение тя има най-универсално и съответно най-широко предназначение. Водени от неизменното убеждение, че най-добрите и полезни за читателя статии се пишат едва след като авторът е изучил в тънкости дадената машина в различни работни ситуации и с пълния набор от инструменти към нея – в случая абразивни дискове и листове за изпиляване, шлифоване и полиране. Тази възможност ни бе предоставена от ръководството на „Спарки Елтос“, а статията е обобщение на извлечено от натрупаните впечатления при изпробване на машината.

Преди обаче да навлезем в темата, бихме искали да споменем няколко думи за двата модела от серията Acrobat – SM/A 717CE и SM/A 712CE. Не посегнахме към тях за тестване, първо, защото това са строго специализирани инструменти в една достатъчно добре изяснена област – повърхностното шлифоване на облицовки от плочи на гипсова основа (гипсокартон и гипсофазер), на гипсови шпакловки върху мазилка или тухлен зид, както и за сваляне на стари покрития от бои и тапети преди полагане на нови повърхностни покрития. Методът на сухото строителство, базиран на плочи от гипсокартон и гипсофазер, до такава степен овладя строителната практика през последните десетилетия, че почти няма хотел, бизнес или с обществено предназначение сграда, в която вътрешните преградни стени и окачените тавани да не са изпълнени по тази технология. Предимствата на това строителство са добре известни, особено на читателите на „Направи сам“ от продължаващата с години поредица за материалите и технологиите на Knauf, които извират непрестанно и отварят все нови и нови теми за писане. Един от най-съществените фактори за изключителния успех на този метод на строителство е неговата бързина. Оказва се, че тясното място е в довършителната обработка преди облицовката да добие необходимата повърхностна гладкост – отворите над винтовете и пролуките от фугите да бъдат изцяло запълнени и да станат незабележими, както и да се изравнят евентуалните петна и цветови нюанси по повърхността на плочите, а най-добре и да се уеднакви по цялата повърхност способността на плочите да поемат влагата от боята. Всичко това се постига чрез старателно запълване на всички отвори и фуги, последвано от гладко шпакловане най-често върху цялата повърхност на обшивката.

След като пълнителят за фуги и шпакловката изсъхнат, следите от шпахтела отчетливо личат и това набраздяване ще стане още по-забележимо и дразнещо окото след нанасяне на боята. Ето защо последната операция, от която в много голяма степен зависи външният вид на облицовката, която дава лице, така да се каже, на целия вложен труд и материали, е именно завършващото шлифоване. Това е трудоемка операция, още повече, че по-голямата част от работата се върши на височина над човешки бой, а най-тежко и неприятно за работа е шлифоването на таваните – хем работната поза е крайно неудобна и изморителна, хем отгоре се сипе обилно фина всепроникваща прах.

Представа за обема на работата по шлифоване на обшивките дава и фактът, че при използване на механични приспособления за запълване на фугите и отворите над главите на винтовете (например от серията TapeTech) двама души, майстор и помощник (пълнач на уреда), може да фугират около 1000 m² площ на ден, а при наличие на двама помощници – до около 5000 m². При това данните са от 2004 г. (виж НС 5-6/2004), а днес вероятно производителността при фугиране е станала още по-висока. Всичко това отваря много широк фронт за шлифоване на китваните и шпакловани повърхности. Работа, която е невъзможно да се свърши без подходящата механизация – специално създадени за целта машини, каквито именно са двата модела Sparky Professional – SM/A 717CE и SM/A 712CE. Работата с всяка машина от този вид би била невъзможна, ако тя не е свързана с мощна промишлена прахосмукачка. Същото се отнася и за шлифоващата машина SM 1212CE, особено когато се използва за работа с каменни и мозаечни настилки или пък по съвместителство – за шлифоване на гипсови плочи и шпакловки.

По наше мнение именно налагането в строителната практика на тази нова серия шлифовъчни машини е катализирало и пускането на пазара на двете нови промишлени прахосмукачки на Sparky VC 1530SA и VC 1530SP. Те са много добре пригодени за работа именно при тежък режим, какъвто е шлифоването на облицовки на стени и тавани, както и на подови настилки.

Моделите SM/A 717CE и SM/A 712CE се различават един от друг по дължината на пръта – 100 cm и 146 cm, осигуряващи дължини на машината съответно 125 cm и 170 cm. Тези дължини са подбрани така, че да позволяват обработване на стените и тавана на височина до 340–350 cm, без работещият да се качва на стълба или скеле. По наше мнение успехът на тези машини е гарантиран от силната потребност от такъв вид инструменти и второ – от качеството на марката Sparky Professional, за което ще стане дума по-нататък. Допълнителен аргумент в подкрепа на това ни твърдение е, че и производител като Festool, тясно специализиран в производството на електроинструменти за мебелно дървообработване, за шлифоване и полиране на автомобилни купета, е направил изключение и също предлага ръчен електроинструмент (с мощност 550 W) за шлифоване на гипсови плочи и шпакловки при цена на комплекта заедно с прахосмукачката 1999 евро.

И така, защо избрахме да тестваме именно модела SM 1212CE? Причината е, че според нас той е най-многофункционален сред останалите от новата серия и може да намери приложения в най-различни области – дърводелство, работа с обшивки и други детайли от ламарина с по-голяма площ, а най-вече при строително-ремонтните работи. Без претенции изцяло да конкурира специализираните скъпи, тежки, често трудно преносими машини, някои изискващи захранване с трифазен ток, допускахме, че тази машина би могла успешно да се справя с множество задачи, каквито неминуемо изникват при ежедневната поддръжка на дома и още повече, когато става дума за по-голяма къща като възстановяване и поддържане на настилки от каменни плочи и особено мозайки, включително на стълбища, циклене и шлифоване на подови настилки от масивен паркет и дюшеме, премахване на стари лакови покрития от стени и други по-големи по площ повърхнини, шлифоване на стенни облицовки от гипсови плочи и др.

С дунапренов диск (шайба), агнешка кожа и полирпаста полиращата машина PM 1212CE е отличен инструмент за поддръжка на лаковото покритие на автомобилното купе.

Всички тези наши предположения се оказаха верни, а със сигурност, стига човек да разполага с такъв инструмент, ще открие и други негови приложения, според възникналата потребност. Защото да не забравяме мотото, с което „Направи сам“ започна мисията си преди 30 години „Инструментът прави майстора“. Днес това е още по-вярно, защото производителите непрестанно създават все по-нови и все по-качествени инструменти.

Появата на фамилията нови инструменти, включваща и SM 1212CE, не е изненада, защото следва една утвърдена и съвсем логична практика – създаване на нови модели, базирани на вече утвърдени машини. В случая това е ъглошлайфмашина с мощност 1200 W и плавно регулиране на честотата на въртене – производство, в което „Спарки Елтос“ има десетилетни традиции. Именно този вид машини преди години направиха първия голям пробив на марката първо в източната част на нашия континент, а след това се настаниха в неговото икономическо сърце – Германия, и оттук поеха към съседните държави от Западна Европа. Това означава, че може да подминем въпроса с качеството и издръжливостта на машината, които са гарантирани от досегашния успех на марката, и да се съсредоточим в нейната функционалност.

Поради характера на дейността, за която е предназначена, SM 1212CE има изцяло нов редуктор, който в комбинация с електронното управление на електродвигателя позволява плавното предварително избиране на максималната честота на въртене в границите от 240 minˉ¹ до 1250 min ˉ¹. Това позволява да се избере оптималният режим на работа в зависимост от шлифования материал. При грубо почистване и шлифоване на мозайки, настилки от каменни плочи или метал се работи с максималната или близка до нея честота на въртене. Премахването на стари лакови покрития се извършва при честота на въртене около половината от максималната, защото те омекват от високата температура и много бързо биха запълнили и направили абразивния лист негоден. Гипсовите шпакловки и фугирани облицовъчни плочи също се шлифоват при по-ниска честота на въртене, защото при по-енергична работа повърхността лесно може да бъде надрана.

Много съществена съставна част на машината е предпазният кожух (7), който покрива въртящия се работен инструмент и благодарение на гъстата четка от къси косми по периферията си изолира работното пространство от околната среда. Върху редукторната кутия е монтирана допълнителната ръкохватка, така че по време на работа машината се държи и направлява с две ръце. Предпазният кожух има щуцер, към който се присъединява маркучът на прахосмукачката. Откъм машината кожухът се притиска от спирална пружина, която поема в необходимата степен неговото осево или под наклон изместване, така че по време на работа да лежи плътно притиснат към обработваната повърхност.

Специално подчертаваме, че тази, а и всяка друга машина, с която се шлифоват материали с обилно отделяне на прах, задължително трябва да бъде свързана към промишлена прахосмукачка. За тестването на SM 1212CE използвахме предоставения ни от „Спарки Елтос“ съвсем нов модел – прахосмукачката VC 1530SP с ръчно почистване на въздушния филтър. За тестовете разполагахме и с набор от различни по вид и едрина на зърното шлифовъчни листове, както и с метален диск с диамантени зърна.

Така на практика изпробвахме и двете нови машини в съвместната им работа. В такива случаи най-често се търси възможност за изпитване при екстремно тежки условия, което пък е гаранция, че с всички останали дейности машината би се справила още по-лесно и добре. Ето защо избрахме да шлифоваме стара венецианска мозайка (от отпадъчни парчета мрамор), правена преди около 25 години и поради това силно замърсена до степен, която не позволява нейното почистване с обичайните миещи препарати. Такава е съдбата на всички подови покрития от този вид, особено когато поради липса на техника и материали, както бе навремето, повърхността им не е била добре полирана първоначално и след това периодично поддържана чрез втриване на специални импрегниращи и запълващи порите вакси и други препарати със същото предназначение.

Единственото радикално лечение на такива мозайки е тяхното механично шлифоване до получаване на чиста повърхност с възстановена структура и цвят на материала, последвано от фино шлифоване и окончателно полиране. С минимален, и то крайно неудачен опит преди година да шлифоваме мозайка с обикновена ъглошлайфмашина с конична чашка, се захванахме да изпробваме новата машина SM 1212CE. Както вече споменахме, първата ни работа бе да свържем края на маркуча на прахосмукачката към щуцера върху предпазният кожух. Макар че по принцип прахосмукачката VC 1530SP може да работи и само с въздушния си филтър, който периодично ръчно се почиства, а може и да се измива, предпочетохме да използваме и специалната филтрираща торбичка за събиране на засмуканата прах. Това според нас е удачно решение, защото след неколкочасова работа и няколко почиствания на филтъра чрез обратното му продухване с чист въздух, върху повърхността му почти нямаше следи от прахта, а около килограм от нея се бе събрала в торбата. Тъй като функцията за самопочистване на филтъра е от основна важност, ще добавим, че филтриращата торба би била особено полезна и когато прахосмукачката се използва за битови цели, защото власинките от килим например здраво полепват върху филтъра и значително по-трудно се прочистват чрез издухване, отколкото каменната прах.

Другият, свързан с прахосмукачката и много съществено извод е, че прахоулавящата система на машината работи безупречно, което е от решаващо значение за сухо шлифоване в затворено помещение. Комбинацията от доброто уплътняване на пръстеновидната гъстокосместа четка по периферията на предпазния кожух и мощната засмукваща способност на прахосмукачката е ефективна до такава степен, че човек бързо забравя каква пушилка се вдига на мястото на шлифоване. Дори след часове работа по космите на ръцете нямаше и следи от прах, което е сигурен индикатор за безпрашна работа.

За да оцени една или друга придобивка, човек се нуждае от сравнение. В нашия случая това се случи принудително, когато трябваше в края на работата, вече без предпазен кожух, да шлифоваме останалите покрай стените ивици мозайка с широчина около 2 cm. За секунди се вдигна непрогледна пушилка, която буквално скри мястото на работа, а час след това въздухът все още се прочистваше.

Машината се доставя с диск, към който се закрепват шлифовъчните листове (4). Той е съставен от твърда основа (1) и дунапренова шайба (2), което позволява по-плътното прилягане на шлифовъчния лист към обработваната повърхност. Той е перфориран така, че когато се работи с перфорирани шлифовъчни листове, засмукването на прахта да се извършва не само по периферията, но и през отворите. Показаният на снимките диск от твърда пластмаса (3) не влиза в основната комплектация на шлайфмашината. Той осигурява стабилна опора на шлифоващия лист и се използва предимно за по-груба обработка с по-интензивно отнемане на материала. Този диск използвахме за грубото основно шлифоване на мозайката с диамантени листове, докато еластичният диск, с който е окомплектована машината, е по-подходящ за окончателното фино шлифоване и полиране.

Закрепването на абразивните шлифоващи листове и към двата диска става посредством масово използвания метод, познат под наименованията „Велкро“ или по-популярното „котешки език“. Откъм гърба си листовете имат мъхната влакнеста материя, която много здраво захваща към гъсто покритата с множество миниатюрни твърди пластмасови кукички повърхност на двата диска.

Другото, което веднага би направило впечатление на всеки работил с ъшлошлайфмашина, е, че ръката, държаща предната ръкохватка на SM 1212CE, почти не усеща вибрации, а задната – единствено вибрациите от въртенето на ротора, които са минимални, и на практика едва след няколко часа непрекъсната работа без предпазни ръкавици може да се усети, и то съвсем леко, характерното изтръпване на пръстите на ръката. Но и то отминава за броени минути.

Единственото, с което машината не можа да се справи, са споменатите вече тесни ивици покрай стените, където шлифоващият диск не достига. Това най-вече се дължи на разликата в диаметрите на твърдия пластмасов диск и съответстващия на диаметъра му шлифоващ лист и предпазния кожух. Вариантите работата да се довърши са: като се използва по-големият, но и силно еластичен диск; пластмасовият да се закрепи към обикновена малка шлайфмашина (при което всичко потъва в прахоляк) или макар и по-бавно обработката на ивиците да се довърши с делташлайфмашина. Тя може да достига и недостъпните за друга машина места, каквито са ъглите около касите на вратите например. И тъй като това е типично дърводелски инструмент, в големите търговски вериги не се намират шлифовъчни листове за камък и мозайки (със зърна от силициев карбид), които са оцветени най-често в черно. Така че се налагат повече издирвателни усилия, но усърдието си заслужава.

Изпробвахме машината и за шлифоване, т.е. изцикляне на силно похабен паркет, както и в по-лекия случай – върху дъсчено дюшеме. С тези задачи тя се справи с още по-голяма лекота. Не забравяме, естествено, че има и специализирани машини за шлифоване на паркети и дюшеме, но също така и това, че най-малките от тях струват от близо 3000 лв. нагоре, а и друга работа освен тази те не вършат.

SM 1212CE с лекота премахва стари лакови покрития или ръжда върху ламарина. Колкото до шлифоването на облицовъчни плочи, гипсови шпакловки или премахване на стари тапети, тя би се справила с лекота, като единственото неудобство произтича от необходимостта човек да се покачи на ниско скеле например.

Като обобщение накратко можем да кажем, че SM 1212CE е многофункционална шлифоваща машина с голяма производителност, която в тандем с прахосмукачка позволява сухо и безпрашно шлифоване на различни материали – от съвсем грубо с диамантен диск до фино полиране.

Крайният ефект от работата с всяка машина зависи както от нея, така и от работния инструмент – в случая шлифовъчните листове. Признаваме си, че най-силно ни затрудни да се ориентираме в голямото разнообразие от предоставените ни за тестване листове. Това обаче ни позволява да направим поредния също много важен извод – към новите си машини „Спарки Елтос“ ще предоставя и голямо разнообразие от шлифовъчни листове, така, както прави това и за останалите видове инструменти. Ще добавим още, че гърбовете на листовете, с които работихме, носят обозначения на известни италиански и английски марки за абразивни инструменти, което е гаранция за производителността, дълготрайността и качеството на работа с тях.

С интерес изпробвахме и диамантения диск (6). Както се и очакваше, това е високопроизводителен инструмент за грубо шлифоване на повърхности от бетон, втвърден избил циментов разтвор, както и мозаечен разтвор около места, където голяма машина не може да достигне, например около колонките на парапет. С този диск трябва да се работи много внимателно, особено при плочи от мек мрамор (цели или на парчета), защото лицевата им повърхност много лесно може да се надере, а коригирането на стореното е или трудно, или дори невъзможно, защото изисква отнемане на дебел пласт от настилката.

При шлифовъчните листове задачата се свежда до правилния подбор според вида на обработвания материал, а степента на гладкост се постига чрез последователно шлифоване с листове с все по-фини зърна (с по-голяма марка). Повечето производители по правило оцветяват шлифовъчните си листове различно за всяка от основните групи материали – дърво, метали, лакови покрития и камък.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото