В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2011, Мазилки и бои, Строителство, Топлоизолация

Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали (част I)

Фасадните мазилки често биват оприличавани на кожата, която покрива и защитава тялото на всяко живо същество. Мазилката, често в комбинация с фасадната боя, предпазва строителната конструкция от проникване на атмосферна вода и от разрушителното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, от ветрове и снежни виелици. Ето защо самата тя трябва да бъде изключително устойчива на тези въздействия, да издържа без да се напуква на многократно редуващите се цикли на термично разширяване и свиване. И ако човешката кожа несъмнено е поредното чудо на природата, или иначе казано на Създателя, то съвременните декоративни мазилки са резултат на много десетилетия развойна дейност на човека и едно от върховите постижения на строителната химия. При дебелина от само 2–3 mm фасадните тънкослойни декоративни мазилки са призвани да осигуряват дълготрайна защита на многопластовата топлоизолационна система, която много лесно може да бъде повредена и в голяма степен обезсмислена при проникване на влага. Както е известно, масово използваният материал за топлоизолация на фасади – стиропорът (експандиран полистирен), е силно чувствителен към ултравиолетовите лъчи, които, оставен на слънце, го разрушават бързо. Ето защо изборът на мазилката е от първостепенна важност особено при топлоизолационните системи. Дълготрайността е основен фактор в неспиращото и за миг състезание между производителите.

За да спечелят доверието на клиентите си водещите марки сред тях, сертифицират своите материали по стандартите на ЕС. Така например въз основа на такова сертифициране може да се твърди, че топлоизолационните системи Ceresit Ceretherm на немския гигант Henkel имат над 25 години гарантирана дълготрайност. За дълготрайността на тези системи и материалите, от които те са съставени, включително за фасадните мазилки, все още съвсем „прясна“ информация може да намерите в НС 3-4/2011.

Сега обаче ще обърнем внимание на другото основно предназначение на фасадните мазилки – тяхната декоративна функция, защо те в много голяма степен определят външния вид на сградата, нейното открояване или сливане с околната среда. Те са така да се каже „дрехата“, в която тя е облечена. Тук трябва да признаем, че стремежът за топлинна ефективност, за по-лесно, по-бързо и по-евтино строителство в известна степен ограничиха възможностите, а и стремежа към разнообразяване на фасадите, като основно се разчита на цвета на мазилката. От по-голямо разстояние видът на повърхностната структура – влачена, драскана и т.н., трудно или въобще не може да бъде различавана с невъоръжено око. Така от по-малките кокетни едно-двуфамилни жилищни сгради постепенно изчезнаха (където ги имаше, естествено) оригиналните наглед външни зидове от декоративни керамични (клинкерни) тухли или естествен камък, защото напълно се разминаваха с представата за топлинна ефективност. Там, където тези декоративни елементи ги имаше, острата потребност от намаляване на топлинните загуби наложи да бъдат покрити с топлоизолация и така фасадите загубиха привлекателния си характерен външен вид. Това се случи и с дървените обшивки на втория или на таванския етаж, които придават неповторим колорит на малките еднофамилни къщи. Те трябваше да бъдат премахнати заради поставяне на топлоизолацията. С две думи, практичността и цените на топлинната енергия наложиха процес на обезличаване на индивидуалността.

Връщането към класическите материали – камък, дърво, декоративна керамика, макар и силно желано, е скъпо и сложно за изпълнение решение, особено когато фасадата е покрита с топлоизолационна система. Направата на дъсчена обшивка изисква изграждане на носеща конструкция, отваря се сложен за решаване топлотехнически проблем с преминаващите през топлоизолацията метални дюбели (отличен проводник на топлината). Дървото е скъп материал, а обшивката изисква периодично поддържане за защита срещу дърворазрушителни насекоми, плесени и ултравиолетовите лъчи. Плочите от естествен камък са тежки и твърди, поради което здравото им закрепване върху фасадата изисква още по-сложна и скъпа носеща конструкция. Облицовката с тънки (около 8 mm) декоративни плочки от пластифициран циментов разтвор, имитиращи керамични тухли или каменна зидария, също изисква залепване върху здраво закрепена с дюбели към стената стоманена поцинкована мрежа, способна да носи натоварването (виж НС 1-2/2005). А то никак не е малко, защото квадратен метър облицовка с такива плочки тежи над 13 kg без лепилото.

Ето защо връщането към естествените облицовъчни материали изисква решения, които бързо отказват и най-ентусиазираните мераклии да придадат на къщата си оригинален, а не конфекционен, външен вид – поне що се отнася до цвета и структурата на фасадното покритие.

След серията мазилки и бои Ceresit Colours of Nature, предлагаща 210 цветови нюанса, сега Ceresit прави поредната впечатляваща стъпка с цел да предложи оптимално решение на желаещите да придадат на къщите си индивидуален стил, който ги доближава към природните строителни материали. Така те по-хармонично биха се вписали в градинската растителност и природната среда.

Това е новата фамилия мазилки и фасадни бои Ceresit VISAGE. С тях може да се постигне така желаното съчетаване на носталгията към природата и естествените взети от нея материали с практичността в строителството. Всъщност какво значение има дали фасадата наистина е облицована с плочи от естествен камък или дъски от масивна дървесина стига имитацията на тези материали да е убедителна?! Тези, които имат предпочитания към ултрамодерното строителство, също не са забравени – с материалите от фамилията Ceresit VISAGE фасадата може да придобие опалов отблясък, чийто оттенък се променя според ъгъла, под който пада светлината, да изглежда като „метализирана“ или дори участъци от нея нощем да излъчват мека зеленикава светлина благодарение на фотолуминесцентните си свойства.

Всички мазилки от новата фамилия са предназначени за външна и за вътрешна употреба. Те са особено подходящи за връхно декоративно покритие над топлоизолационни системи и поради това представляват съставна част от топлоизолиращата система Ceresit Ceretherm VISAGE. Освен това може да се полагат върху най-различни основи: бетон, циментови и варо-циментни мазилки, гипскартон и други облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, плочи от дървесни частици (ПДЧ) и други материали.

Мазилките Ceresit VISAGE са тънкослойни, поради което на тях не може и не бива да се разчита да компенсират, т.е. да скриват дефектите върху основата. Тя трябва да бъде равна, здрава, почистена от ронещи се несвързани частички и прах, суха и чиста, без омазняване, без пропиване на битумни и други материали, които биха влошили сцеплението й с мазилката. Подготовката включва още грундиране с дълбокопроникващ грунд Ceresit CT 17 (при силно попиващи основи) и задължителното грундиране с боята Ceresit CT 16.

Имитация на камък

Мазилките Ceresit VISAGE позволяват имитация на два вида често използван за облицовки естествен камък – гранит и пясъчник. Разнообразието от цветове съответства на дадените им от природата цветове – 16 нюанса за имитацията на гранит и 12 – при мазилката „пясъчник“. Представа за цветовите решения дават показаните тук мостри.

За постигане на ефекта „камък“ се използва Ceresit CT 710 VISAGE, като видът на имитацията, гранит или пясъчник, цветовият нюанс и структура, зависят и се получават чрез избора на добавките, които се размесват чрез разбъркване с миксер при съотношение 1:1.

Мазилката е предназначена основно за машинно нанасяне, но при по-малки по площ повърхности може да се полага и ръчно със стоманена маламашка. Единствено разновидностите „гранит“ – Mozambique Graphite и Zambia Green се полагат само на ръка с маламашка.

Тъй като мазилката има висока устойчивост на издраскване и замърсяване, освен за фасади, тя е много подходяща и за цокли, входове, коридори, стълбища и други подобни места, изложени на механично натоварване и замърсяване.

Механически подготвената и добре почистена основа предварително се обработва с грундираща боя Ceresit CT 16, чийто цвят се подбира според цвета на мазилката. Силно попиващите основи най-напред се грундират с дълбоко проникващ грунд Ceresit CT 17 и след изсъхването му се нанася грундиращата боя Ceresit CT 16.

След машинно или ръчно нанасяне и подравняване на пласта мазилка тя не се пръска с вода, нито се структурира със специална пердашка. Повърхностната структура и релеф се дължат от различните по едрина съставки.

Мазилката „естествен пясъчник“ позволява получаване на още по-оригинален декоративен ефект, когато се използват специални шаблони. Предлагат се пет вида шаблони три от които имитират различни видове каменен зид, изпълнен с речни камъни или плочи, а два – класически тухлен зид с открити чела на тухлите. Шаблоните са за еднократна употреба. Те са самозалепващи се и така се поставят и закрепват лесно към стената. Мазилката се полага на ръка с маламашка при дебелина на пласта 2 mm.

Имитация на каменен и тухлен зид

Този вид мазилки се изпълняват с шаблони. Използва се акрилната мазилка Ceresit CT 60 VISAGE (0,5 mm). Палитрата от 12 цвята и крайният ефект, постиган чрез всеки от петте шаблона са показани на мострите.

Тази мазилка също е подходяща за външно и вътрешно приложение. Има същото приложение като предната и се полага върху същите основи. Ceresit CT 60 VISAGE (0,5 mm) е елемент от топлоизолиращата система Ceresit Ceretherm VISAGE. За отбелязване е, че тази мазилка съдържа активни биоцидни и други съставки (Formula BioProtect), които силно потискат и не позволяват задържането и развитието на микроорганизми – мухъл, плесени, предизвикващи биологично замърсяване. Мазилката се нанася на ръка със стоманена маламашка, като покрива отворите в предварително залепения шаблон. Той се отлепва и премахва след изсъхване на мазилката. Оцветяването във фугите между „камъните“ или „тухлите“ се получава от грундиращата боя Ceresit CT 16 и с оглед на това трябва да се подбере нейният цвят. Необходимо е да се работи добре обмислено, сръчно и бързо, защото „отвореното време“ на мазилката е около 15 min.

Мазилката Ceresit CT 60 VISAGE (0,5 mm) може да се боядисва с акрилните бои Ceresit CT 42 и Ceresit CT 44, както и със силиконовата боя Ceresit CT 48.

Допълнителна информация може да намерите тук.

В следващия брой четете:

» Мазилки, имитиращи облицовки от естествена дървесина

» Фотолуминесцентни мазилки

» Бои, придаващи на мазилката вид на метална обшивка

» Мазилки с опалов отблясък.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали (част I)”

Тихомир | октомври 11th, 2012 at 4:37 pm

Подходящи ли са за баня фасадните мазилки (силиконови, силикатни, полимерни) – например за тавана?
*****
„Направи сам“: Ето и отговорът, който получихме от „Хенкел България“. По добре е да се ползва СТ 137. Останалите може да се използват само ако е осигурена много добра вентилация в помещението. В противен случай отгоре започва да се образува мухъл и плесен.
Николай Мравов
AC Technical Support

Галя Караиванова | юли 28th, 2014 at 8:44 am

Дограмаджията ми препоръча за запълване фугите между ПВЦ дограмата и тухлената стена фасадна мазилка Церезит. Необходимо е тя да пропуска влагата отвътре навън, а отвън навътре – не. Бихте ли ми препоръчали такава мазилка, защото имате голяма гама от тях и не мога да избера правилната? За 14 линейни метра какво количество приблизително ще ми е необходимо?

„Направи сам“:
Поместваме отговора, който получихме от специалист на „Хенкел България“.
„Да, материалът отговаря на всички изброени изисквания. За самата фуга между дограмата и положена вече мазилка е правилно да се използва уплътнител – например Ceresit FT 101 или Акрилен уплътнител Ceresit CS 11. Разходът зависи от широчината на фугата. Иначе за обръщане на страниците, както и за останалата част от фасадата може да се използва всяка от готовите за употреба, пастообразни мазилки с марката Ceresit. Всички те са достатъчно устойчиви на атмосферни влияния.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото