В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2011, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство

Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали

Продължение от НС 5-6/2011

Имитация на естествена дървесина

Имитацията на обшивки с дъски и други облицовъчни материали от естествена дървесина се изпълнява с мазилката Ceresit CT 720 VISAGE. За разлика от останалите мазилки, включително и на получените с шаблони имитации на каменни и тухлени зидове, полагането на тази мазилка е усложнено, защото имитирането на текстурата на масивната дървесина се постига чрез придаване на характерен повърхностен релеф на мазилката. Той се постига със специални щампи от силиконов материал. Те са пригодени за многократна употреба. Релефът на мазилката се получава, като щампата се поставя върху прясно нанесения пласт. След равномерно притискане върху цялата повърхност релефът й се отпечатва огледално върху мазилката.

Мазилката Ceresit CT 720 VISAGE е белезникава на цвят. След втвърдяването й тя се оцветява за постигане на желания „дървесен“ цвят. Това се прави с импрегнатор CT 721 VISAGE, който се предлага в 6 разновидности – две за борова дървесина и по една за дъб, тиково дърво, орех и венге.

Мазилката Ceresit CT 720 VISAGE има висока паропропускливост и устойчивост на атмосферните въздействия. Тя е хидрофобна, потиска образуването на мухъл и плесени. Това са все характеристики, които подчертават основното й предназначение – висококачествена с оригинален дизайн външни мазилка. В зависимост от вида и попиващата й способност основата се грундира по-напред с Ceresit CT 17, а след това и с боята Ceresit CT 16 или само с нея. При полагане върху стари неравни варо-циментни мазилки и бетон, повърхността им трябва предварително за се подравни чрез шпакловане с Ceresit CT 29.

Мазилката Ceresit CT 270 VISAGE се доставя във вид на суха смес, която се разбърква с вода непосредствено преди употреба. В процеса на работа също трябва периодично да се разбърква, за да не се разслоява разтворът и да не се позволи на твърдите съставки да се сбиват. Така подготвеният разтвор се нанася с помощта на стоманена маламашка на пласт с минимална дебелина 4 mm, подравнява се и се заглажда. След това върху него се полага и притиска щампата, която оформя повърхностния релеф. При отделянето на щампата, не трябва да се допуска дори минимално изместване встрани, в противен случай отпечатъкът ще се повреди. Това определено изисква майсторлък, придобит чрез практически опит.

Така оформената мазилка се оставя 3 денонощия, за да се втвърди, след което се обработва с импрегнатора Ceresit CT 712 VISAGE, който придава цвета на имитираната дървесина. Той се нанася машинно, с четка, валяк или с гъба. Препаратът не случайно е наречен импрегнатор, защото не само оцветява мазилката, а й придава и отлична устойчивост на атмосферните въздействия и на замърсяване. За да не се получат нежелано оцветени петна, инструментите, с които се полага мазилката и се нанася импрегнаторът, трябва да бъдат от неръждаема стомана, да бъдат предварително добре почистени.

Имитация на метални покрития

За разлика от описаните дотук мазилки, които наподобяват традиционни естествени облицовъчни материали, фамилията Ceresit VISAGE включва още бои и лакове, които разширяват още повече палитрата от имитации и възможностите за получаване на необичайни визуални ефекти върху фасадите. Така например покрита с боята Ceresit CT 740 VISAGE мазилката имитира метали със сребрист или златист оттенък. Така се получават оригинални модерни архитектурни решения, съчетаващи метали и стъкло, но на много по-ниска цена и при лесно изпълнение.

Боята е пригодена за полагане върху различни минерални основи (бетон, циментови замазки, варо-циментни мазилки), а така също и върху обичайните тънкослойни декоративни мазилки – минерални, силикатни, силиконови и акрилни.

При стари варо-циментни мазилки и открит бетон е много вероятно да се наложи повърхността им да бъде предварително изкърпена и добре подравнена. Най-добре е те да бъдат измити с водоструйна машина, което ще премахне нездраво свързаните частици и прахта. След както основата изсъхне, неравностите се запълват и повърхността се подравнява с Ceresit CT 29.

Боята Ceresit CT 740 VISAGE е силно устойчива на атмосферните въздействия и също така допълнително повишава дълготрайността на мазилката под нея. Използва се за подчертаване на малки пространства и отделни архитектурни детайли – нещо, за което е необходим усета и окото на дизайнер.

Нанася се на два или повече слоя, като се изчакват 4–6 часа за изсъхване на всеки от тях.

Други декоративни ефекти

Необичаен ефект може да се постигне с мазилката Ceresit CT 730 VISAGE, която притежава фотолуминесцентни свойства. След облъчване със светлина с дължина на вълната във видимия и ултравиолетовия диапазон, мазилката на свой ред започва да излъчва слаба светлина (вторично светене), което става забележимо на тъмно. Яркостта и продължителността на послесветенето на мазилката зависят от различни фактори, сред които са интензивността и продължителността на облъчването й със светлина.

Освен, че има подчертан декоративен ефект, тази мазилка намира и различни съвсем практични приложения, защото излъчваната от нея, макар и слаба светлина, спомага за по-лесна ориентация на хората в тъмни или слабо осветени места, за открояване на обособени части от стените или тавана, включително на опасни места по тесни стръмни стълбища към мазето, при ниски тавани в гаража и др.

Мазилката Ceresit CT 730 VISAGE се полага както останалите тънкослойни декоративни мазилки – нанася се и пластът се подравнява със стоманена маламашка, след което повърхността се заглажда окончателно чрез изпердашване с пластмасова пердашка. Мазилката е устойчива на атмосферни въздействия, водоустойчива е, има твърдост, която я прави устойчива на надраскване и същевременно запазва висока остатъчна еластичност след втвърдяване.

Сред материалите от фамилията Ceresit VISAGE е и лакът Ceresit CT 750 VISAGE, който придава на основата, върху която е нанесен опалов блясък, който забележимо променя нюансите си в зависимост от ъгъла, под който пада светлината. Той е пригоден за нанасяне върху всякакви тънкослойни декоративни мазилки, както и върху обикновени варо-циментни мазилки, върху повърхности от бетон, облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа. Много добър ефект може да се постигне и при нанасяне на лака върху основи, боядисани с акрилни или силиконови бои.

При външни мазилки лакът допълнително повишава устойчивостта им срещу атмосферните въздействия. Доставя се във вид на готов разтвор, който се разбърква преди употреба. Нанася се на един или два слоя с бояджийски валяк (мече), четка, гъба или машинно. Произвежда се в два цвята, като крайният ефект зависи от комбинацията между на лака и мазилката под него, от цвета и дебелината на пласта лак, движението на инструмента, с който се нанася, цвета и повърхностната структура на основата.

Допълнителна информация може да намерите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото