В категории: Брой 5-6/2011, Инструменти, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Миксери за строителни разтвори на Collomix

Развитието на строителната химия през последните години коренно промени технологията на работа, силно улесни и направи многократно по-ефективен труда на строителите, значително повиши качеството на различните дейности в грубото и довършителното строителство, при извършване на ремонтни работи.

Преобладаващата част от строителните разтвори за зидане, измазване и шпакловане на стени и тавани, направа на саморазливащи се подови замазки, всевъзможни лепила за облицовъчни плочи, за залепване на топлоизолационните плочи и други се доставят на мястото на използването им предимно във вид на сухи смеси. Работният разтвор се получава чрез смесването им с точно дозирано количество вода и разбъркване с миксер. Съвременните материали за зидане, каквито са керамичните блокове Wienerberger POROTHERM или блоковете газобетон YTONG, имат точни размери, което позволява да се свързват с тънък слой лепило – 10–12 mm при първите и 1–3 mm за вторите. Блоковете прилягат плътно един към друг и много лесно се получава напълно равен зид, за чието измазване често е достатъчна и само шпакловка с дебелина, не повече от 10 mm. Материалите за саморазливащи и самонивелиращи се подови замазки също позволяват лесно получаване на равен и гладък под, подходящ за тънкослойно лепене на плочките при дебелина на пласта лепило 3–6 mm.

Тези, а и редица още други примери от строителната практика, красноречиво показват, че не количеството, а качеството на съответните строителни разтвори е решаващо за крайния успех. От една страна то се гарантира от производителя на сухата смес, а от друга – зависи от доброто разбъркване за получаване на готов за употреба напълно хомогенен разтвор.

Навлизането на множество нови строителни материали силно промени технологията на работа, но и създаде остра потребност от нов вид инструменти – електрическите миксери, ръчни или полустационарни. Повечето производители на ръчни електроинструменти своевременно реагираха на бързо засилващото се търсене и побързаха да предложат на пазара свои модели, често базирани на някоя по-мощна бормашина с основно преработена предавателна кутия. Нерядко това са компромисни решения, колкото да не останат извън пазара. По правило повечето от тези машини се комплектуват с една-единствена бъркалка.

Съвсем иначе изглежда продуктовата палитра на фирма, която е тясно специализирана в производството на инструменти и машини за разбъркване и размесване на различни разтвори – от прецизно пигментиране на бои, чиито съставки се определят с помощта на компютър, до всевъзможни по консистенция и съставки строителни разтвори. Такъв именно производител е немската фирма Collomix, а възможността да се опознаем част от нейните машини се дължи на фирма „Ташев-Галвинг“, които са вносители на марката в България.

Две мнения няма, че когато се избира инструмент, той трябва да е от сой, с доказан произход и наложена на пазара марка. В сектора на миксерите за строителни разтвори в Германия и в редица други страни Collomix е именно такава марка. Качеството, широката палитра и пълният набор от принадлежности със сигурност ще я наложат и в българската строителна практика. Много съществено е да подчертаем, че ръчните миксери на Collomix покриват целия пазарен диапазон – от изпипани професионални инструменти до машини по джоба на занаятчията или домашния майстор. Няма как – не бъдещето, а днешният ден принадлежи на строителните разтвори, и поради това, всеки, който се занимава със някакъв вид строителство, трябва да има в работилницата си подходящият инструмент – електрически миксер. За строителните фирми Collomix предлага също така мощни и високопроизводителни полустационарни машини ColloMatic с възможност за еднократно разбъркване до 80 l разтвор.

Компанията Collomix е основана в немската провинция Бавария през 1974 г. с ясна насоченост и производствен профил – да стане водещ производител на инструменти и машини за подготовка на строителни разтвори на самата работна площадка. Паралелно с тази специално интересуваща ни част от производствената програма, фирмата е утвърдено име и като производител на машини за разбъркване и смесване на материали в затворен съд с различни приложения в индустрията и търговията. Концентрацията върху тясна производствена програма е способствала а се утвърди като предпочитан доставчик в над 40 държави по света.

Тук ще представим ръчните електрически миксери на Collomix, които представляват интерес за по-широк кръг читатели – професионални строители или по-напреднали домашни майстори, които рядко биха допуснали външен майстор в дома или вилата си. Полустационарните машини ще оставим за следващ брой на списанието.

За да хванем по-бързо „бика за рогата“ по-напред ще представим най-новата разработка, моделът Collomix Xo 1, обявен в началото на май т.г. Самият производител е определил новата машина като „Формула 1 в размесването“ – на строителни разтвори, естествено. Основание за това сравнение дава погледът отгоре, който поражда далечна алюзия за волана, който немският пилот и водач в световната надпревара Себастиян Феттел, държи в ръцете си. По-реално основание за това сравнение обаче може да се намери във факта, че водещ в дизайна на двете устройства е стремежът за максимална ергономичност, т.е. удобството при работа.

Collomix Xo 1 е и първият модел, с който се поставя началото на нова серия професионални ръчни миксери. Атрактивен наглед дизайнът на миксера не е самоцелен. Формата на ръкохватките е допълнително усъвършенствана, а самите те са поставени с 50 mm по-високо – дребни наглед промени, с изненадващо голям ефект за удобното, изискващо минимални усилия държане на машината по време на работа, включително за работа с изправено, а не с неудобно наведено тяло.

Формата на ръкохватката е подбрана така, че да осигурява сигурна „кръгова“ защита на двигателната част при неволно изпускане на машината. Тя е сигурно защитена и безпроблемно издържа падане върху бетонов под от височина 1 m. Помислено е и за такива детайли като например този – металната конструкция на ръкохватките стърчи извън обособените за държане зони, така че когато машината е опряна на пода, те да не се замърсяват. Изходът на захранващия електрически кабел е насочен надолу и встрани, с което се избягва неговото пречупване, което след време би могло да причини прекъсването му. Взети са допълнителни мерки също така за намаляване на нивото на отделяния от машината шум.

Машините на Collomix имат доказани през години постижения в областта на ергономията. Така например миксери от серията Collomix CX са отличени с престижната награда за дизайн iF през 2003 г.

Както споменахме Collomix Xo 1 поставя началото на нова фамилия миксери, съвсем скоро на пазара ще бъдат пуснати и следващите – Collomix Xo 4 и Collomix Xo 6. Трите миксера заемат три ниши според мощността на електродвигателите си – 1010 W, 1300 W и 1600 W. Освен по мощност клиентът може да избира оптималната машина и по вида на предавателната кутия – едностепенна или двустепенна. Всяка от машините има електронно управление за плавно регулиране на честотата на въртене на бъркалката.

Новата серия миксери Collomix Xo е предназначена за размесване и разбъркване на широк спектър от материали – от нисковискозни течности като бои, през всевъзможни разтвори за мазилки и лепила, включително на основа епоксидни смоли с пълнител кварцов пясък, до циментови и други разтвори със „земно влажна“ консистенция, включително и бетонов разтвор. Подходящи са за разбъркване на разтвори в количества от 15 l до 90 l.

Моделът Collomix Xo 1 е миксер с една механична предавка, подходящ за разбъркване на разтвори с обем до 40 l. Предназначен е за разбъркване на бои, разтвори за зидане и мазилки, лепила, шпакловки и замазки. Честотата на въртене на бъркалката под товар е 680 minˉ¹. Мощността на електродвигателя 1010 W позволява работа с бъркалки с максимален диаметър 120 mm. Теглото му е 4,2 kg.

Заслужава да заделим няколко думи за системата за закрепване на бъркалката, наречена HEXAFIX, която освен от новата серия, се използва при машини и от останалите серии. Нещо повече, от Collomix са разработили и вариант, който може да се монтира на миксерите на други производители, стига закрепването на бъркалката да става със приетата за стандарт резба M14.

За какво става дума? Не стига, че на пазара трудно може да се намерят различните видове бъркалки, ами и смяната им е затруднена, защото става чрез завиване с резба, за което са необходими два гаечни ключа – единият държи контра. Това бави работата, а и строителната площадка не е шлосерска работилница и често гаечни ключове не се намират под ръка. Ето защо от Coloomix са създали и патентовали оригинален адаптер, който наподобява специализираните накрайници за лесно и бързо поставяне на битовете в електрическа отвертка. Веднъж закрепен посредством външна резба към шпиндела на миксера, адаптерът неимоверно улеснява смяната на бъркалката. Тя завършва с шестостен, който за секунда влиза и бива застопорен в отвора на адаптера. Освобождаването на бъркалката става чрез леко издърпване на фиксиращия пръстен на адаптера. Това решение има редица предимства, които надхвърлят необходимостта от смяна на един вид бъркалка с друг в зависимост от консистенцията и съдържанието на разбърквания разтвор. Свалената от машината бъркалка се мие и почиства много по-лесно. Освен това миксерът и бъркалките се транспортират и пренасят много по-удобно, когато са отделени, а не монтирани.

Представената наскоро нова серия Collomix Xo е развитие на много успешната серия Collomix CX, която близо десет години вече намира много добър прием в строителната практика. Тези машини се предлагат в два варианта – с класическото монтиране на бъркалката посредством резба или с адаптер HEXAFIX. Машините от втората група носят наименованието Collomix CX-HF.

Серията Collomix CX-HF обхваща общо шест модела – четири са с една бъркалка, а два – Collomix CX DUO, работят с две бъркалки едновременно. Четирите миксера Collomix CX-HF имат електродвигатели с мощност 1000 W, 1200 W, 1300 W и 1600 W, като първите два са с едностепенна, а останалите два с двустепенна предавателна кутия. Честотата на въртене на бъркалката се регулира плавно от нула до максимална стойност (под товар) както следва: 670, 580, 500/850 и 420/630 minˉ¹. Съответно те са пригодени за разбъркване на разтвори с обеми до 40, 50, 65 и 90 l.

Моделите Collomix CX 22 DUO и Collomix CX 44 DUO работят с две срещуположно въртящи се бъркалки. Лопатките на едната влизат между лопатките на другата бъркалка. Така разтворът се разбърква значително по-добре и поради това около два пъти по-бързо. Другото значително предимство на миксерите DUO е, че въртящите моменти, създадени от двете въртящи се в противоположни посоки бъркалки, се уравновесяват взаимно, поради което не се налага работещият да прилага значително усилие за удържане на миксера. Липсва и иначе неизбежният стремеж за завъртане на съда, особено когато се разбъркват гъсти разтвори – например замазки със земно-влажна консистенция или бетон. Първият модел е с мощност на електродвигателя 1000 W, а вторият – с 1400 W. Честотата на въртене на бъркалките е 400/520 minˉ¹ и 350/500 minˉ¹. Първият е предназначен за разтвори с обем до 50 l, а вторият – до 90 l.

Специално за строителите-любители Collomix предлага два модела миксери от серията ErgoMix. ErgoMix 1 е с мощност 950 W, предавателната кутия е едностепенна с максимална честота на въртене под товар 670 minˉ¹. Максималният диаметър на бъркалката е 120 mm, а количеството на разбърквания разтвор – до 30 l. Втората машина, ErgoMix 2, е с мощност 1000 W, има двустепенна предавателна кутия, като максималната честота на въртене е 400/700 minˉ¹. Работи с бъркалки с диаметър до 140 mm и максимално количество на разтвора – 65 l.

И най-съвършената машина би била непълноценна, ако липсват подходящите работни инструменти. При миксерите това са бъркалките, а за да бъде работата ефективна за всеки вид материали трябва да се използва най-подходящата за целта бъркалка. Понеже тази тема общо взето се подценява и не се познава достатъчно, ще дадем кратка информация за гамата бъркалки, които Collomix предлага и предназначението на всяка от тях.

За качеството на изработка на всяка от машините и на съставните им възли няма да говорим – достатъчно е да се каже, че всички те се произвеждат на немска територия.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Collomix посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

В следващия брой четете:

» Видове бъркалки и тяхното приложение

» Принадлежности за подготовка на разтвори

» Автоматизирани миксери Collomix

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото