В категории: Брой 7-8/2011, Инструменти, Ремонти, Строителство

Фамилията перфоратори Sparky HD Professional BPR 280CE – поредният кандидат за златен медал

Месец преди откриване на Техническия панаир в Пловдив имаме възможността да повдигнем още повече края на завесата, прикриваща арсенала от технологични новости, които българският производител на ръчни електроинструменти „Спарки Елтос“ за пръв път ще извади на показ на този най-мащабен и представителен за страната ни технически форум. След като в НС 5-6/2011 също в аванс представихме най-новата серия малки ъглошлайфмашини, чийто дебют най-вероятно ще бъде позлатен с престижното панаирно отличие, сега е ред да сторим същото и за втория кандидат за златен медал с ловешки адрес – най-новата фамилия леки перфоратори с хоризонтално разположен електродвигател. Това, че Спарки Елтос ще се представи на изложението и с втора, също така силно конкурентна фамилия електроинструменти, не е изненада, а традиция. Предположението, изказано в предишния брой на списанието, се базираше на досегашния производствен опит на компанията, в който тези две групи машини са определящи за успеха и налагането на марката Sparky Professional. Не е необходимо допитване до Делфийския или друг оракул за прогнозиране на златни отличия, защото почти всяка фамилия от тези две групи машини е орисана да бъде и златен медалист.

Новата фамилия перфоратори от шест модела очевидно затвърждава и новата линия в производствената програма на „Спарки Елтос“ – да произвежда не просто професионални електроинструменти, а инструменти с още по-голяма износоустойчивост и дълготрайност, оптимално пригодени за работа в тежки, стигащи до екстремни натоварвания условия на експлоатация. Затова след малките ъглошлайфмашини новите перфоратори са втората група електроинструменти, които носят обозначението HD Professional (Heavy Duty). Тази задължаваща емблема е защитена с редица конструктивни усъвършенствания, на част от които ще се спрем по-късно. За по-лесна ориентация във възможностите на всеки от шестте нови модела техните основни технически характеристики са представени в табличен вид.

Прави впечатления, че и с двете нови фамилии „Спарки Елтос“ се е насочила към усъвършенстване на най-масово използваните машини от този вид. Както малките ъглошлайфмашини са най-разпространените от този вид електроинструменти, така и новите модели леки перфоратори в 2–3 килограмовия клас са най-предпочитаните и с най-универсално приложение машини, способни да пробиват в бетон отвори с диаметър до 28 mm, а с боркорона и до 68 mm. С изключение на най-малкия модел BPR 220Е останалите са типични перфоратори с добри възможности за къртене предимно в тухлен зид, за премахване на стари облицовки с плочки и циментови замазки, за изкопаване на канали в тухла и бетон, както и за изкъртване на малки количества бетон.

Накратко казано, тези перфоратори са леки, удобни за работа във всяко пространствено положение, натоварват най-малко ръцете. Всичко това в съчетание с техните възможности и добра производителност при пробиване и къртене ги прави подходящия инструмент за най-широк довършителни строителни дейности и ремонт.

Определящ показател за всеки перфоратор и къртач е енергията на единичния удар и по-точно нейното съотношение спрямо масата на машината. Петте модела с възможности за къртене имат енергия на удара в границите 2,8–3,4 J при тегло от 2,7 kg до 3,4 kg. За онагледяване на постигнатото от „Спарки Елтос“ е достатъчно да споменем, че само преди броени месеци перфоратор на водещ световен производител в същия теглови клас (2,9 kg) с мощност на електродвигателя 850 W и енергия на удара 3,2 J, бе сочен като най-мощния в своя клас за момента в света. Перфораторите на други производители от световното съзвездие с тегло 3,2 kg и мощност на електродвигателя 1010 W постигат енергия на удара 2,8 J. Макар, че това са съпоставки единствено по каталожни данни, постижението на „Спарки Елтос“ е очевидно.

Всички нови модели имат характерното за този теглови клас захващане на опашката на инструмента по системата SDS-Plus. Моделите с обозначение „Е“ в наименованието си имат плавно регулиране на честотата на въртене и на нанасяните удари, докато при моделите с обозначение „СЕ“ системата за електронно управление е в състояние да поддържа тези два параметъра постоянни в широк диапазон от натоварване по време на работа.

Промяната на посоката на въртене при всички машини се извършва чрез завъртане на четкодържателя с четките (фиг. 1). Това е съвременното решение, което позволява постигане на еднакво голям въртящ момент и в двете посоки. То позволява и снижаване на теглото на машината при запазване на мощността й. Четките са самоизключващи се, което предпазва колектора от нагаряне поради силното искрене при работа с износени под определена граница четки.

Зад абревиатурата HD се крият редица конструктивни подобрения, целящи повишаване на здравината, износоустойчивостта и улесняващи поддържането и ремонта на машините. Сред тях са:

» Подобряване на лагеруването на люлеещия се лагер чрез поставяне на иглени лагери между него и вала. Пред самия лагер е поставена допълнителна шайба (фиг. 2), която предотвратява вкопаването на шлиците на вала в челото на лагера.

» За подобряване на уплътнението между кутията с ударния механизъм и щита е използван нов уплътнител с кръгло напречно сечение. При разглобяване на машината неговата смяна вече не е наложителна (фиг. 3).

» Предпазният съединител е усъвършенстван с цел по-сигурното му функциониране, сработването му при точно определена и не променяща се във времето големина на въртящия момент, улеснено е и евентуалното му ремонтиране (фиг. 4).

На снимката в началото на статията се вижда и резултатът от усилията на дизайнерите да придадат на новите перфоратори още по-ергономична форма, с удобен достъп до органите за управление, а задната ръкохватка има и еластично покритие, намаляващо силата на предаваните на ръката вибрации.

Специалната допълнителна ръкохватка с антивибрационна конструкция вече неизменно присъства в комплектацията на тези и други с повишено ниво на вибрациите електроинструменти на „Спарки Елтос“. Тя ефективно намалява нивото на вибрациите с до около 40%.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото