В категории: Брой 7-8/2011, Инструменти, Металообработване

Акумулаторни инструменти на Metabo за обработка на неръждаема стомана

В НС 9-10/2010 публикувахме статия за току-що излязлата на пазара серия ръчни електроинструменти на Metabo, специализирани в повърхностната обработка на различни по форма и предназначение изделия от неръждаема стомана (Inox). Освен по тясната си специализация, със същия успех те могат да бъдат използвани и при останалите видове стомана, а също така и за повърхностна обработка на цветни метали.

Публикувахме статията с ясното съзнание, че това са тясно специализирани професионални инструменти, които представляват интерес за по-ограничен кръг от читатели на списанието. Това ни предположение обаче бе скоро опровергано от брояча на уебстраницата, който документира читателски интерес, надхвърлящ средното ниво на статия за електроинструменти. Обяснението на това според нас се дължи на необикновените възможности на всяка машина от тази серия, позволяващи достигане и обработване на места, абсолютно недостъпни за класическите модели на шлайфмашини. При това с тях може да се извършват всички необходими обработки, така, че изделието да придобие възможно най-качествена повърхност – нещо от изключителна важност за предметите от неръждаема стомана, чиято прелест се крие най-вече в блестящата им със съвършена гладкост повърхност. Всяка от машините може да извършва в една или друга степен и качество на обработката дейности като: премахване на заваръчни шевове, изглаждане на неравности, грапавини, на „мустаци“, останали след рязане с диск (карбофлексна шайба), премахване на ръжда и стари лакови покрития, на петна от оксидиране на метала и т.н. Качеството на обработката е от грубо до най-фино шлифоване и полиране за получаване на блестяща или сатинирана повърхност. С машините може да се обработват плоски, вдлъбнати или изпъкнали повърхности, тръби, и както вече стана дума, места, недостъпни за тривиалните електроинструменти.

Силният интерес към тази статия ни подтикна да подготвим и публикуваме продължение на темата, представящо най-новата за момента фамилия електроинструменти на Metabo, също предназначени за обработка на неръждаема стомана. Според компанията това е единствената към момента в света серия акумулаторни инструменти за обработка на такива стомани. Става дума за модели, изцяло дублиращи възможностите и начина на обработка на машините от вече описаната в НС 9-10/2010 серия. За разлика от тях обаче, новите модели се захранват не от електрическата мрежа, а от мощна литиево-йонна акумулаторна батерия с работно напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. Това е и голямото им предимство, защото прави машините автономни и позволява работа на места, където свързването с електрически контакт е невъзможно, сложно или пък влачещият се от машината кабел повече или по-малко пречи на работата.

Не е излишно да споменем още, че поради основното им предназначение – обработка на неръждаема стомана, всяка от машините позволява плавно регулиране на скоростта на движение на лентата или честотата на въртене на диска или шайбата така, че да се предотврати вероятността от прегряване на метала. Поради по-ниския си коефициент на топлопроводност този вид стомани, в сравнение с останалите марки, имат склонността по-лесно да прегряват в резултат на механичната обработка, което причинява нежелано синкаво оцветяване на повърхността.

И петте нови машини се захранват с един и същ вид литиево-йонна акумулаторна батерия, поради което акумулаторът на всяка от машините може да се използва и за останалите. При наличието на повече от една машина това решение е икономически изгодно, защото отпада необходимостта от покупка на резервна батерия, а с едно зареждащо устройство може да се поддържат всички машини. Поради това машините се предлагат със или без акумулаторна батерия и зареждащо устройство.

Зареждащото устройство работи по изпитаната технология на Metabo AIR COOLED, която осигурява значително по-голяма дълготрайност на батерията при съкратено с около 30% време за зареждане, както и нейната защита срещу презареждане. Батериите са защитени също така срещу дълбоко разреждане, както и срещу претоварване поради извличане на ток с прекомерно голяма сила. Това са състояния, които рязко съкращават жизнения цикъл на всяка батерия. Усъвършенстваната конструкция на батериите и зареждащото устройство са позволили на Metabo да разпростре тригодишната фабрична гаранция и върху акумулаторните си батерии.

Всяка батерия има светодиоден индикатор, показващ степента на зареждането й. Предвидена е и възможността тя да може да се завърта, без да се налага изваждането й от машината. Това е направено с цел създаване на максимално удобство при работа на трудно достъпни места.

Новата серия машини принадлежат към ново поколение акумулаторно захранвани инструменти, които Metabo обозначават с Triple M. Разшифровката на това „тройно М“ означава съчетание от най-нови технологии в производството на акумулаторни батерии, високоефективен, съставен изцяло от износоустойчиви метални детайли редуктор и електродвигател, способен да издържа на тежко натоварване.

Обозначението LTX в наименованието на всички нови модели също е заредено с дълбок смисъл. Според въведената от Metabo преди около 2 години тристепенна класификация машините, обозначени с LTX, са в максимална степен предназначени за експлоатация при голямо, стигащо до екстремно натоварване в производствени условия. Тези машини имат най-мощните за момента литиево-йонни батерии от вида Heavy-Duty, които са специално пригодени за такъв режим на работа. По информация от Metabo в тях се вграждат най-мощните и качествени литиево-йонни елементи, които водещите производители в света към момента предлагат на пазара.

Тялото на машините, което е едновременно и ръкохватка, е „вталено“ до степен, че да се обхващат удобно с ръка. Всички машини имат филтър за очистване от твърди частички на охлаждащия електродвигателя въздух.

Понеже функционално машините с акумулаторно захранване не се различават от моделите с мрежово, ще бъдем пестеливи в описанието им. Допълнителна информация за спецификата при използването на една или друга машина, както и по-подробно описание на работните органи – абразивни дискове за грубо до фино шлифоване, ленти, полиршайби и др., може да се намери в НС 9-10/2010.

 

Извеждаме на челно място

Шлайфмашината за тръби RB 18 LTX 60,

която е най-новото попълнение в семейството. Като световна новост тя е била представена за пръв път през май т.г. на изложението Blechexpo 2011 в гр. Нюртингер, а в продажба ще бъде пусната през октомври т.г. Останалите машини вече са на пазара. Специализацията на този необичаен инструмент е повърхностната обработка на тръби и други изделия с овална форма, включително намиращи се в непосредствена близост, на около 40 mm, до стена, както е при парапетите покрай стълбища, например. В зависимост от използваната лента машината може да се използва за грубо шлифоване, сатиниране и полиране до огледален блясък на повърхности от неръждаеми стомани и други метали. Подходяща е за обработка на тръби с диаметър до 60 mm, като лентата може да обгърне сегмент до 190°. За да не остават следи от кородиращ метал върху блестящата шлифована и полирана повърхност, част от детайлите на шлайфмашината като подвижното рамо и опъващите лентата ролки са изработени от алуминий. Те се настройват лесно и на ръка без помощен инструмент. Също така е улеснена и смяната на шлифоващата лента. Характерно за този модел е прецизното й водене, поради което при него е избягнато типичното за други шлайфмашини от този вид лесно излизане на лентата от водещите я ролки. По този начин се улеснява работата, не се налагат чести принудителни прекъсвания за поставяне и опъване на изпадналата лента, подобрява се и качеството на шлифоване. Машината може да работи с шлифоващи ленти с дължина 533 mm и широчина до 30 mm.

 

Лентова шлайфмашина (пила) BF 18 LTX 90

Инструментът е предназначен за обработване на трудно достъпни места, включително и ъгли, с други думи там, където не може „да се бръкне“ с друга машина. Като се изключи наличието на акумулаторната батерия, по своите функционални възможности BF 18 LTX 90 не се различава от модела с мрежово захранване BFE 9-90. И двете използват една и съща по размер лента – дължина 457 mm и широчина 9–19 mm, дължина на работната част – 90 mm. Рамото с лентата може да се завърта на до ъгъл 270°, така че да заема най-удобното работно положение. За отбелязване е, че акумулаторният вариант тежи 2,6 kg, само 0,3 kg повече от мрежовия модел. Машината е предназначена за снемане на ръбове и останали след рязане „мустаци“, за шлифоване и сатиниране.

 

Шлайфмашина за ъглови шевове KNS 18 LTX 150

Това е акумулаторно захранван аналог на мрежовия модел KNSE 12-150. Използва се за изпиляване и шлифоване на заваръчни шевове, разположени в ъгли и други трудно достъпни места, без при това да се поврежда повърхността на граничещите с мястото на обработка детайли. Използва диск с диаметър 150 mm, въртящ се с честота 3800 min ˉ¹. Той се подбира според вида на обработката и желаното качество. Машината тежи 3,0 kg.

 

Машина за сатиниране S 18 LTX 115

Тя е аналог на машината с мрежово захранване SE 12-115 и има същото предназначение – грубо шлифоване, сатиниране и полиране. Сатинирането придава особен силно декоративен блясък на предмети от неръждаема стомана, цветни метали и други материали. В зависимост от използвания шлифовъчен или полиращ цилиндър може да се постигнат различни декоративни ефекти. Машината е подходяща също така за отстраняване на стари лакови покрития, както и за декоративно структуриране на повърхността на изделия от дърво.

Използват се различни видове валяци: с гумено покритие за работа с шлифовъчни ленти, ламелни, от нетъкан текстил, ротационни четки и др. инструменти. Честотата на въртене на валяка е 3000 min ˉ¹. И двата модела машини за сатиниране – акумулаторният и мрежовият, работят с едни и същи валяци с дължина 50–100 mm и диаметър до 100–115 mm. Теглото на S 18 LTX 115 е 3,2 kg.

Ъглошлайфмашина W 18 LTX 125 Inox

Освен по източника на захранване, тази ъглошлайфмашина се различава от обичайните едноименни машини по честотата на въртене на диска. При нея тя е ограничена до 5000 minˉ¹, което е свързано най-вече с предназначението й за шлифоване на чувствителните към прегряване неръждаеми стомани. Машината работи с диск с диаметър 125 mm, който се закрепва на ръка със специална гайка и без ключ. Теглото на W 18 LTX 125 Inox е 2,4 kg.

Машината работи с набор от дискове и шайби, предназначени за широк кръг от обработки – от грубо пилене до фино шлифоване и полиране: ламелни дискове, дискове от пресован филц, гумени дискове за закрепване на абразивни листове, метални четки и др. Разнообразието от абразивни материали според материала и едрина на зърната е още по-голямо. (виж НС 9-10/2010).

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото