В категории: Брой 12/2008, Отопление, Представяме ви

Отоплителни уреди от Практикер

Застудее ли навън, първостепенна грижа за всеки дом става доброто отопление. Понеже за човешката природа е характерна склонността да отлага едно или друго решение и действие, докато „опре нож до кокал“, ноември и декември са месеците с най-голямо търсене на отоплителни уреди. Без топлина няма уют в дома, няма празници, че и делниците може да станат проблематични за оцеляване в студените зимни дни и нощи.

В магазините „Практикер“ отчитат този сезонен интерес и затова овреме засилват предлагането на всевъзможни отоплителни уреди, работещи на електричество, твърдо гориво или газ, предлагат се и горивни материали – нарязани и опаковани в чували дърва, дървесни брикети, бутилки с пропан-бутан. Наред с колекцията за коледна и новогодишна украса, бихме казали, че и през последния месец на годината същинският акцент в магазините е именно темата за отоплението.

Това подсказва и спретнатото във фоайето на всеки от деветте магазина от веригата „островче“ с отоплителни прибори, подбрани според проявения от клиентите интерес, което посреща посетителите и ги насочва, че тук ще намерят оптимално решение за справяне с проблемите с отоплението в жилището или вилата си. И действително тази година многообразието от предлаганите уреди и решения за отопление надхвърля всичко правено досега.

Изобилието донякъде усложнява задачата човек да се ориентира и да направи най-добрия за себе си избор. Затова ще направим кратък преглед на видяното в магазин „Практикер“ в началото на декември.

Оптималното решение зависи от редица фактори – дали уредът ще се използва като основно или само за допълнително отопление, обема и предназначението на помещението, дали ще се отоплява изцяло или предимно отделна обособена зона в него, дали се обитава постоянно или инцидентно само през почивните дни. При избора на енергийния източник се взимат под внимание цената, топлотворната му способност, възможностите за доставка на горивни материали и тяхното складиране, продължителността на работа без обслужване на отоплителния уред, необходимостта от автоматизиране на отоплението, търсенето на допълнителен декоративен ефект, какъвто несъмнено е играта на живия пламък, и т.н. С две думи, решението на задачата изисква съобразяване с доста условия.

Съвсем логично най-голям е изборът на електрически нагревателни уреди. Те са сравнително евтини и с елегантен външен вид, може да се поставят почти навсякъде и с лекота се пренасят в рамките на помещението или от едно помещение в друго. Електричеството е енергия от най-чист вид, която без загуби се превръща в топлина, не отделя отпадък, не използва кислорода от въздуха, не създава проблеми с доставка и складиране, позволява пълна автоматизация и контрол на отоплителния процес. Единственият ù недостатък е по-високата в сравнение с останалите горива цена. Затова по-често на такива отоплителни уреди се разчита преди всичко като временно и локално отопление и по-рядко за постоянно отопление на жилището.

Най-леки и заемащи най-малко място са вентилаторните печки. Те вдигат много бързо температурата на въздуха в обхват от няколко метра пред себе си, а след това затоплят и цялото помещение. Мощността им е средно около 2000 W, като отдаваното количество топлина може да се регулира плавно или стъпаловидно. Наличието на вентилатор прави работата на печката доста шумна. Въздушната струя натрупва около входящите отвори прах, която, ако попадне върху нагорещените съпротивителни проводници на нагревателния елемент, изгаря и се отделя мирис. С две думи, това са отоплителни уреди, особено подходящи за бързо затопляне на помещението в близост до печката, но не и за основно денонощно работещо отопление. Те не акумулират топлина и след изключването веднага престават да топлят.

Кварцовите и т.нар. халогенни печки имат високотемпературни нагреватели, поместени в прозрачна тръба от кварцово стъкло. Характерно за тях е, че отделят топлина предимно чрез излъчване, което човешкото тяло възприма като особено приятно. Поради високата температура на нагревателите и прозрачната стъклена тръба, тези печки излъчват и известно количество светлина. Зад нагревателите се намира отражател, който усилва излъчвания от уреда лъчист топлинен поток.

За по-дълготрайно, често и основно отопление подходящи са маслените радиатори. Те са съставени от няколко ребра (глидери), чиято вътрешност е запълнена с минерално масло. То изпълнява ролята на топлоносител и акумулира известно количество топлина, която продължава да се излъчва от радиатора кратко време след изключването му. Повърхностната им температура е сравнително по-ниска, а електрическите нагреватели са затворени във вътрешността на радиатора и потопени в маслена баня. Всичко това прави този вид отоплителни уреди максимално безопасни. Най-често те имат по два нагревателя, всеки от които може поотделно да се включва. Те се управляват от термостат, който поддържа зададената температура. По-ниската повърхностна температура има и допълнителен положителен ефект – циркулацията на нагретия от печката въздух не е толкова интензивна, поради което замърсяването на стените зад и над печката и тавана е минимално.

Прави впечатление, че гамата на панелните конвекторни радиатори е разширена, като наред с доказалата досега качествата си марка Airlec вече има и българско производство, което включва шест модела с мощност от 500 W до 2400W. Те имат еднаква дебелина и височина, като в зависимост от мощността дължината им е от 53,1 cm до 131,6 cm. За ориентация може да се приеме, че радиатор с мощност 1000 W е подходящ за отопляване на помещение с площ 6–8 m2, а с 3400 W може да се отоплява помещение с площ около 20–22 m2.

Този тип електрически отоплителни тела са особено предпочитани, защото имат малка дебелина (под 10 cm), част от тях са предназначени за монтиране към стена и заемат малко място в помещението. Други модели стъпват на колелца. Наричат се конвекторни, защото почти цялото количество топлина при тях се отделя чрез конвекция – намиращите се във вътрешността на радиатора електронагреватели загряват обтичащия ги въздух, който се засмуква през отвори в долния край на панела и излиза през горния му край. Нагревателните елементи са поставени в метални тръби, чиято повърхност е силно оребрена за максимално подобряване на топлообмена. Това от своя страна позволява да се намали повърхностната им температура, без това да се отрази върху общото количество на отдаваната на въздуха топлина. По-ниската повърхностна температура на нагревателите способства за по-малкото изсушаване на въздуха.

Всички отоплителни уреди и особено електрическите с висока повърхностна температура на нагревателите по-силно или по-слабо изсушават въздуха. Щом относителната му влажност спадне под 40%, трябва да се вземат мерки за нейното възстановяване и поддържане в границите 40%–70%, което пък е свързано с температурата на въздуха. По-сухият въздух (с относителна влажност под 40%) дразни дихателната система, прекомерно влажният въздух пък създава усещане за задух и предизвиква потене на тялото.

Излизащият от панелния конвекторен радиатор затоплен въздух се насочва от специално оформени жалузийни отвори към вътрешността на помещението, вместо да умива и съответно да замърсява стената над радиатора.

Преди да завършим с електрическите отоплителни уреди, не може да не подчертаем, че най-ефективни от икономическа гледна точка са съвременните климатични инсталации, които в режим на отопление работят като термопомпа, която отнема топлина от външния въздух и я отдава в помещението. При една и съща електрическа мощност и съответно разход на електроенергия климатичната инсталация може да отделя между 2–4 по-голямо количество топлина в сравнение с електросъпротивителен нагревателен уред. Това съотношение зависи от външната температура и други фактори.

Поради липса на място ще заобиколим темата за отоплението с дърва, макар че печките и металните тела на камини за вграждане са представени изобилно в „Практикер“. Всички по правило имат остъклени врати, за да се виждат пламъците, а доброто уплътняване на конструкцията позволява прецизно регулиране на количеството на подавания въздух и интензивността на процеса на горене, за да изгаря горивото най-икономично. Има и модели с водна риза, която, свързана с радиатор, позволява затопляне и на съседно помещение. За случая не липсват и циркулационните електрически помпи на датската фирма Grundfos.

Печките и камините са пригодени за горене на дърва и брикети, произведени чрез пресоване на дървесни стърготини, трици, слама и други растителни отпадъци. Тези брикети се произвеждат от отпадъчна дървесина и биомаса и се очертават като най-евтиното и най-ефективно твърдо гориво за момента. Предлаганите в „Практикер“ „екобрикети“ имат висока топлинна калоричност – над 4300 kkal/kg, по който основен за всяко гориво показател са съизмерими с черните каменни въглища (4240 kkal/kg)

и превъзхождат обикновените дърва за огрев, чиято средна топлинна калоричност е около 2600 kkal/kg. Това в голяма степен се дължи на много ниското съдържание на влага в брикетите – 5–6%, докато при дървата, купени наскоро от склада, тя често достига и до 50%. Екобрикетите също така отделят 40–50 пъти по-малко вредни емисии при горене в сравнение с нафтата и въглищата и почти не оставят отпадна пепел, т.е. не създават проблеми с нейното изхвърляне. Освен това пепелта е дървесна и може да се използва като тор в градината.

Помислено е и за дребни наглед, но от съществена важност неща като различни подпалки – от естествена борина до запалителни течности или комплекти инструменти за камина – ръжени, маши, четки, лопатки и др.

Bikol-baner

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2008, Отопление, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото