В категории: Брой 9-10/2011, Градина

Акумулаторните инструменти в експозицията на „Андреас Штил“

Развитието на информационните технологии, и по-точно бурното навлизане на Интернет, поставиха на сериозно изпитание и все повече застрашават класическите информационни канали. Това налага също така преосмисляне на начина на организиране, а и участие в прояви, каквито са панаирите и изложенията. Макар че мненията за тяхното скорошно преселение в музея на историята, са силно прибързани и преувеличени, несъмнено информираният посетител вече едва ли би бил пътя до Пловдив, примерно, в търсене на нова, неизвестна за него машина, технология или друга новост, нито би проучвал задълбочено информацията върху табелките на експонатите. Всичко, което може да се види на едно или друго изложение, вече е повече или по-малко подробно разнищено в световната мрежа, често и преди даден продукт да се появи на пазара. Производители и търговци харчат немалко средства за панаирни участия, а посетителите инвестират време и правят разходи, защото ги привлича това, което различните медии не могат да им дадат – установяването на личен контакт с интересуващите ги фирми и пораждането на делови взаимоотношения с техните представители, възможността да се види, докосне, често и изпробва реалната машина или друг интересуващ ги продукт. И далеч не на последно място да се придобие по-точна представа за продуктовата гама и възможности на даден производител, включително да се изгради представа, основана на лично направена съпоставка между продуктите и цялостното представяне на конкуриращи се фирми.

Подобни размисли ни спохождаха, оглеждайки като цяло и експонат подир експонат експозицията на „Андреас Штил“ на тазгодишния Технически панаир в Пловдив. Макар че повечето машини познавахме изтънко, и за тях в списанието са поместени подробни статии, съвсем друго е впечатлението, когато на едно място се видят събрани всички актуални за момента модели с марките STIHL и VIKING. Нещо повече – тук е едно от малкото места, където посетителите може да проследят демонстрации с всеки от верижните триони на STIHL.

И все пак покрай общото впечатление от цялостната експозиция и всяка група машини поотделно, подготвеният посетител търси да открие новото, това което отличава тазгодишното участие от представянето преди година, да усети накъде „духа вятърът на промяната“ в производствената програма на немския производител. А тъй като STIHL е водеща фирма в света на техниката за работа в гората и градината, така човек лесно може да се ориентира и в световните тенденции за нейното развитие. В начина на излагане и представяне на машините тази година правеше впечатление новото оформление на щендерите за различните видове машини. Така например внушителната колекция от верижни триони на световния №1 бе прегледно подредена върху самостоятелни щендери, степенувано във височина според мощността на двигателите им. Определено по-прегледно решение, позволяващо да се обхванат с поглед повече машини едновременно и човек по-лесно да се насочи към моделите, които най-пълно удовлетворяват потребностите му.

Колкото до тенденциите в производството на предимно градинска техника, отчетливо се откроява настъплението на машините с автономно захранване. В основата на това стои бързото развитие и усъвършенстване на литиево-йонните батерии, за чиито предимства като оптимален за момента източник на електрическа енергия, в списанието е писано нееднократно. Началото на фамилията акумулаторните инструменти бе поставена през 2009 г. с ножиците за храсти STIHL HSA 65 и HSA 85. Година по-късно на нашия пазар се появи и акумулаторната коса STIHL FSA 65.

Не случайно един от щендерите, привличащ най-силно вниманието на посетителите, представяше все по-разрастващото се семейство машини STIHL и VIKING с обединяващо ги звено – възможността да работят с една и съща батерия. Мощните литиево-йонни батерии на STIHL са едно от върховите технологични постижения в тази област, поради което все още цената им не е маловажен фактор при избора на такъв вид машина. Ето защо възможността всяка от машините да ползва една и съща батерия значително намалява първоначалната инвестиция. Това решение е особено практично при употреба на машините в домашната градина, защото позволява по-ефективно използване на батерията. За своите машини STIHL предлага три напълно съвместими един с друг модели батерии. Всички те имат едно и също изходящо напрежение (36 V), като се различават помежду си по своя капацитет, респективно по отдаваната от тях електрическа мощност. Именно този показател се съдържа в наименованието им – AP 80, AP 120 и AP 160. Другата съществена разлика, естествено, е в цената им. В зависимост от вида на машината и консумираната от нея електрическа енергия може да се подбере и оптималната за случая батерия. Примерно ножиците за храсти STIHL HSA 65 и HSA 85 отлично работят с най-малката батерия AP 80, докато за верижния трион STIHL MSA 160 C-BQ е необходима най-мощната батерия AP 160. Косачката за трева VIKING MA 339 може да окоси около 250 m² с едно зареждане на батерията AP 120 и около 300 m², ако работи с батерията AP 160. Върху избора несъмнено влияние ще окаже и цената на батерията, като се има предвид, че AP 160 е около 1,7 пъти по-скъпа от AP 80. На избор подлежи и покупката на зареждащото устройство. Към момента се предлагат два модела, които се различават най-вече по силата на зарядния ток и съответно по времето, за което се зарежда батерията. Така например устройството AL 100 зарежда батерия AP 80 до 80% от капацитета й за около 70 min, докато при бързо зареждащото AL 300 това време се скъсява до 25 min. Съотношението е почти 3:1, докато съотношението в цените на двете устройства е 2:1.

На тазгодишния технически панаир бяха показани нови три машини с акумулаторно захранване – верижният трион MSA 160 C-BQ, въздушната метла BGA 85 и косачката за трева VIKING MA 339, като последните две още не се продават в България.

В този брой ще посветим отделна статия на верижния трион MSA 160 C-BQ.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото