В категории: Бани и кухни, Брой 12/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Bosch GSR 10,8-2-LI – най-компактната акумулаторна бормашина с ударно действие в своя клас

През януари 2012 г. Bosch ще пусне на пазара поредния си силно впечатляващ инструмент с акумулаторно захранване. Като всеки електроинструмент от този вид и новият Bosch GSB 10,8-2-LI Professioinal еднакво добре се изявява и като отвертка за завиване и отвиване на винтове, и като бормашина за пробиване на отвори. В случая обаче е добавена и възможността за ударно пробиване, поради което ще наричаме машината акумулаторна бормашина.

Новият модел принадлежи към класа акумулаторни бормашини и отвертки със захранващо напрежение 10,8 V, към който храним особена симпатия и привързаност. Развивайки своите литиево-йонни батерии, Bosch създаде изключително леки, компактни, дълготрайни, удобни за работа и същевременно достатъчно мощни акумулаторни инструменти, прекрасно справящи се преобладаващите дейности по завиване на винтове и пробиване на отвори. Не случайно една от „перлите“ в редакционната ни работилница отпреди две години, а и досега, е акумулаторната отвертка Bosch GSR 10,8 V-Li-2 Professional. Тя толкова ни впечатли, че не устояхме на изкушението да я добавим към и без това богатата ни колекция от акумулаторни инструменти. Година по-късно Bosch пусна поредния модел GSR 10,8-2-Li Professional, който бе станал още по-лек и по-компактен от предшественика си. Ако перифразираме една популярна поговорка, бихме стигнали до извода, че човек не може да притежава всички „расови“ инструменти, ала нищо не пречи да опита. Затова решихме да изчакаме поредната стъпка на Bosch в развитието на този клас инструменти и тя вече е факт. Броени дни преди появата й на пазара представяме новата машина по достъпната за нея информация.

И така да видим какво може новият Bosch GSB 10,8-2-LI Professioinal.

Да пробива отвори в:

» Метал с диаметър до 10 mm

» Дърво до Ø19

» В тухли и други строителни материали с използване на ударно действие – до 10 mm

Да завива и отвива винтове с диаметър до около 7 mm.

Максималният въртящ момент в условия на „твърдо завиване“ е 30 Nm и 13 Nm при „меко завиване“.

При дължина от само 189 mm Bosch GSB 10,8-2-LI Professioinal се очертава да бъде най-компактната акумулаторна бормашина с посочената максимална големина на въртящия момент. Освен на мощния електродвигател и захранващата го акумулаторна батерия, това постижение се дължи и на двускоростния планетен редуктор. В зависимост от избраната предавка честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0 – 380 minˉ¹ или 0 – 1300 minˉ¹.

Бормашината има три режима на работа:

» Пробиване без удар

» Ударно пробиване

» Завиване на винтове

В зависимост от диаметъра на винта и твърдостта на материала, в който се завива, големината на въртящия момент може да се регулира в 20 степени.

Акумулаторната батерия е с капацитет 1,3 Ah. С бързо зареждащо устройство тя е напълно готова за работа за 30 min, а 70% от номиналния й капацитет се достига за 15 min. Батерията е сигурно защитена срещу претоварване, прегряване и дълбоко разреждане с електронната система ECP, която Bosch успешно прилага при своите акумулаторни инструменти. Отстрани на машината се намира светодиоден индикатор, който показва степента на зареденост на батерията.

Бързопритягащият челюстен патронник може да захваща свредла с диаметър от 1 mm до 10 mm. Машината има функцията Auto-Lock, която при изключен двигател блокира въртенето на шпиндела и така се улеснява завъртането с една ръка на муфата на патронника за смяна на инструмента. Теглото на машината е точно 1 kg.

В заключение бихме казали, че новият GSB 10,8-2-LI Professioinal, според нас, е развитие с добавено ударно действие на доказалата повече от година прекрасните си качества акумулаторна бормашина GSR 10,8-2-LI Professioinal. Съдейки по това, и по новите възможности и характеристики, със сигурност може да се предскаже, че тя ще стане предпочитан инструмент за професионални приложения в посочения диапазон от големини на отвори и винтове. Възможността с нея да се пробиват отвори в тухлен зид й придава допълнителна универсалност, особено ценна при закрепвания с дюбели.

GSB 10,8-2-LI Professioinal ще се продава в два варианта. В пластмасов куфар L-Boxx в комплект със зареждащо устройство и две акумулаторни батерии и по-евтин вариант – само бормашината в картонена опаковка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото