В категории: Брой 3-4/2012, Инструменти, Хоби

Великденски яйца с дантелена черупка

В този брой на списанието публикувахме две статии за най-новите модели на легендарната марка инструменти за ювелирна работа и моделизми Dremel. В навечерието на Великденските празници от „Роберт Бош“ ЕООД получихме чудесно илюстриран със снимки материал, който използвахме с удоволствие за подготовка на статия, демонстрираща едно от многобройните приложение на най-характерния за марката електроинструмент Dremel 3000.

С него и с инструменти сходни с арсенала на зъботехниците всеки по-сръчен домашен майстор независимо от пола, може да превърне обикновеното яйце в ажурно ювелирно изделие с наподобяваща дантела черупка. То, разбира се, няма да конкурира прочутите 68 яйца, изработени от бижутера Петер Фаберже за руското царско семейство, ала със сигурност ще украсява кошничката с боядисани и изографисани за празника яйца, навярно ще удивява гостите ви, които не са виждали тази статия.

И така, за да изпробвате таланта и уменията си в ювелирното изкуство, са необходими многофункционалният инструмент Dremel 3000 с гъвкав вал и миниатюрен челюстен патронник или още по-добре моделът Dremel Fortiflex, който е специално пригоден за типично стационарна работа. Работните инструменти са борче с диамантна глава и тънко свредло. За лепене е използван пистолет за стопяемо лепило като показания тук модел на Dremel – 910 или 940. Подробно описание на Dremel 3000 и Dremel Fortiflex ще намерите в посочената статия, а описаната тук технология ще разшири представата за техните необятни приложения, включително за украса и отмора.

Препоръката е да се използва гъше яйце, което е по-голямо и с по-дебела черупка, но в краен случай работа ще свърши и по-едро яйце от кокошка. Първата задача е яйцето да се изпразни от неговото съдържание, без при това да се повреди черупката. За целта в заострените части на яйцето се пробиват два срещуположни отвора и течното съдържание се издухва навън.

Както при всяка работа, и тук крайният успех много зависи от предварително обмисления проект, в което именно се състои и творческият елемент. Както меракът идва с яденето, така и изпълнението на „дантелата“ трудно може да се предвиди изцяло и контурът й да се начертае точно върху черупката. Първоначалната идея или проект може да търпят своето развитие в процеса на работа, което също крие своето очарование, защото особено човек без опит, трудно би могъл да си представи предварително крайния резултат от своят труд и старание.

Тук ще опишем един от множеството възможни варианти, които може да роди творческото въображение. Идеи подсказват и останалите снимки на изработени специално за статията яйца с дантелена черупка.

И така, все отнякъде трябва да се започне. Затова се препоръчва по дължина околовръст на яйцето с молив да бъдат очертани четири успоредни линии, с което се получават три ивици. Средната се разделя на сегменти, както се вижда на снимките. В двете странични ивици се оформят гирлянди от стилизирани венчелистчета изобразени с отвори – един централен и шест равномерно разположени по окръжност. В двете странични полета извън така очертаните ивици с гирлянди от дребни венчелистчета се оформя по едно по-голямо стилизирано венчелистче с удължени листенца и повече тичинки.

Основният инструмент за работа по черупката е борчето (7103) със сферична глава, чиято повърхност е посипана с фини диамантни зърна. Диаметърът на главата е 2 mm, а максималната честота на въртене при работа с него е 25 000 minˉ¹. Борчето има много висока режеща способност, което позволява да се работи практически без оказване на натиск, който би могъл да счупи черупката. То се използва както за пробиване и изрязване на отвори, така и за оформяне на вдлъбнатини, без черупката на яйцето да бъде пробита докрай. Пробиването с борче има и това съществено предимство, че ръбът на отворите се получава със закръгление. Така се намалява концентрацията на напрежение, която би възникнала при остри ръбове и това да причини счупване на черупката.

Вторият използван за „дантелената” черупка инструмент е свредлото (628), което се използва само за пробиване на отвори – в случая лъчеобразно разположени редици, свързващи двете големи венчелистчета с гирляндите от малки венчелистчета. Всъщност с този номер в листата на Dremel е обозначен комплект от седем свредла с диаметри от 0,8 mm до 3,2 mm. В нашия случай се използва свредло с диаметър 0,8 mm или 1 mm. Пробиването се извършва при съвсем лек натиск и максимална честота на въртене на машината, която при модела Dremel 3000 може да се регулира в диапазона 10 000 – 33 000 minˉ¹.

След като декоративното оформяне на черупката бъде завършено, тя се накисва за едно денонощие в разтвор на перилен препарат и дезинфектант. Целта е да се премахнат напълно остатъците от течното съдържание на яйцето, полепнали по вътрешната страна на черупката.

Панделката се залепва към яйцето с капка-две стопяемо лепило.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2012, Инструменти, Хоби

Ключови думи


 
към началото