В категории: Брой 9-10/2010, Инструменти, Представяме ви

Sparky Eltos – шлайфмашините Acrobat със златен медал от панаира в Пловдив

Едва ли някой се е съмнявал, че „Спарки Елтос“ ще пропуснат да отнесат поредния си златен медал от поредното си участие на техническия панаир в Пловдив. Тази година с почти 100% сигурност можехме да прогнозираме кой ще бъде отличеният експонат. Комисията по присъждане на медалите само потвърди това наше предвиждане и постави първи в листата на наградените със златен медал за тази година „Шлифовъчна машина с дълго рамо с две модификации SM 717CE, SMA 717CE“. Бегъл поглед върху списъка с наградите показва, че златният медал на „Спарки Елтос“ е единият от общо петнайсетте, връчени на български фирми. Останалите петнайсет отидоха при чуждестранни производители. По време на продължаваща вече две години икономическа криза, каквато светът не помни от трийсетте години на миналия век, самото участие на панаира тази есен си е постижение. Още повече, че поне ние не видяхме в Пловдив по-забележимо присъствие на друг производител на ръчни електроинструменти. Не липсата на сериозна конкуренция обаче бе причина за силния интерес, който посетителите на панаира проявяваха и тази година към павилиона на „Спарки Елтос“. По традиция на него ловешкият производител бе представил цялото разнообразие от електроинструменти, покриващи почти всички области на приложения в строителството и ремонтните дейности, за работа с метали, дърво и пластмаси, дори и за дейности по поддържане на градината и подготовка на дърва за огрев. Неспирното оживление пред павилиона бе доказателство и за това, че доверието към марката се гради години наред. Десетилетия вече машините на „Спарки Елтос“ са си създали и у нас, и в много други държави име на надеждни професионални инструменти, на които професионалистът може да разчита да си изкарва хляба. Домашният майстор пък знае, че е придобил качествен и надежден инструмент на цена, значително по-ниска от аналогични вносни модели.

Така че златните медали от най-престижния български технически форум са следствие, признание, което бележи успешния път на една от малкото български фирми на световно ниво, каквато е „Спарки Елтос“, в нейното възходящо развитие.

Редовните читатели на списанието знаят, че „Спарки Елтос“ са „абонирани“ за тези най-високи у нас отличия, че няма технически панаир, от който да не са грабнали един или два златни медала. Почти всяка нова разработка, най-често на ъглошлайфмашина, перфоратор или къртач, бива позлатена с това отличие. Тазгодишната награда не бихме казали, че се отклонява съществено от тази поредица, защото наградените машини представляват успешна модификация, надграждане на натрупания през годините опит в разработката и производството на висококачествени ъглошлайфмашини. Машини, станали емблема за марката Sparky Professional.

Дори и за толкова опитен и с традиции производител обаче създаването на нова машина е продължителен родилен процес, докато най-накрая тя бъде окончателно изпипана, за да кандидатства за престижно отличие. Така и машините от серията Acrobat, към която принадлежат двата наградени модела SM 717CE и SMA 717CE, извървяха близо едногодишно развитие, откак първите образци бяха показани на миналогодишния панаир, а по-късно и на изложението „Българска строителна седмица“ през март т.г.

Разработката на шлифовъчните машини Acrobat налагаше и паралелно създаване на нови значително по-мощни промишлени прахосмукачки с усъвършенствана система за полуавтоматично и автоматично очистване на филтрите. Това са моделите VC 1530SP Professional, VC 1530SA Professional, VCM 1530SP Professional и VCM 1530SA Professional, на които посветихме подробна статия в миналия брой на списанието.

Шлайфмашините SM 717CE и SMA 717CE са предназначени за шлифоване на стени и тавани, изградени по метода на сухото строителство с облицовъчни плочи от гипскартон или гипсфазер. Те са също така подходящи за изглаждане на неравностите на измазани с гипсови мазилки или шпакловани с гипс повърхности. Това са все дейности, отделящи голямо количество прахообразен гипс, които е невъзможно да бъдат извършвани без ефективно действаща система за засмукване и събиране на прахта. Така че по наше мнение комисията би трябвало да даде отличие не само на шлифовъчните машини, а и на целия комплект „шлайфмашина+прахосмукачка“, защото те са неразделно свързани като сиамски близнаци. Не случайно други реномирани производители като Festool например предлагат своите аналогични шлайфмашини за плочи на гипсова основа в комплект с прахосмукачка. При това в конкретния случай на три пъти по-висока цена от комплекта на „Спарки Елтос“.

Това са си наши собствени размишления, защото не знаем нито как е формулирано предложението на комисията по отличията, нито какви са били техните конкретни мотиви. Но сме готови да се обзаложим, че сред определящите е бил отчетен същественият принос на новите шлайфмашини за повишаване на производителността на труда и качеството на сухото строителство. За да не повтаряме вече писани в списанието ни неща, ще се ограничим само да кажем, че двете шлайфмашини SM 717CE и SMA 717CE заменят много успешно неизбежното и трудоемко шлифоване на запълнените с кит фуги и неизброимо множество отвори над главите на винтовете, с които облицовъчните плочи са закрепени към носещата конструкция. За постигане на максимално добър външен вид на изпълнените по този начин стени и тавани почти винаги се налага цялостно шпакловане с последващо шлифоване. При огромните обеми на сухото строителство, новите шлайфмашини SM 717CE и SMA 717CE са истински дар за строителя. Те многократно ускоряват шлифоването на облицовките от плочи на гипсова основа и всякакви гипсови шпакловки, силно намаляват физическото натоварване на работещия. При това съвместната им работа с новите прахосмукачки запазва околната среда и въздуха, който работещите дишат, относително чист, защото рязко се намалява отделяната в околното пространство прах. Освен за шлифоване на шпакловани повърхности, машините са отличен инструмент и за премахване на стари лакови покрития от стените и тавана.

Между шлифовъчния диск и задвижващата го машина с мощност на електродвигателя 750 W се намира прът (тръба) с дължина 120 cm или 170 cm. Това позволява на работещия да достига с лекота и да обработва стените и тавана на помещения с височина до около 3,5 m, без да се отделя от пода, върху който е стъпил. Работата се улеснява и от това, че шлифоващият диск е монтиран шарнирно в края на пръта, поради което приляга плътно към шлифованата повърхност, без работещият да полага допълнителни усилия за това, като променя стойката на тялото си. Дискът се върти с честота 350–1400 minˉ¹, която се регулира посредством електронната система за управление на колекторния двигател. С двете шлифоващи машини се работи не само по-лесно и бързо, но и не се губи време за използване на стълби и скеле, намалява се и вероятността от травми поради падане.

Други модели шлайфмашини от серията Acrobat на „Спарки Елтос“ са аналогични по принцип на работа и приложение, но вместо с електродвигател, имат пневматично задвижване, което ги прави пригодни за работа във влажна и дори в мокра среда, например за почистване корпусите на плавателни съдове.

Разновидност на тези две машини от серията Acrobat е и Sparky Professional SM 1212CE, която имахме възможността да тестваме и така да опознаем по-пълно нейните възможности и сфери на приложение (виж НС 7-8/2010). Тя е също нискооборотна шлайфмашина, при която, за разлика от моделите SM 717CE и SMA 717CE, шлифовъчният диск е закрепен директно към вала на редуктора. Това ограничава възможностите ù за удобно шлифоване на високи стени и тавани. За сметка на това обаче за нея се откриват нови сфери за изява – шлифоване на дървени подови настилки (дюшеме, паркет), на мозайки, отстраняване на стари лакови покрития и подготовка на метални и други повърхности преди боядисване. Именно нейната многофункционалност я прави особено подходяща за домашната, пък и за много занаятчийски работилници. Това именно ни подтикна да я предпочетем за тестване в редакционната работилница.

Разновидност на тази шлайфмашина е полирмашината PM 1212CE, която е специализирана за тази завършваща до блясък обработка на метални повърхности, лакови покрития, пластмаси или дърво.

Всички тези машини оформят серията специализирани шлайфмашини Acrobat.

Панаирната експозиция на „Спарки Елтос“ за пореден път демонстрира и нещо особено важно – за всеки от ръчните електроинструменти фирмата предлага и необходимите за неговата производителна и качествена работа работни инструменти (т.нар. консумативи) като: различни дискове за рязане и пилене на черни метали, за рязане на керамика, бетон и други строителни материали, ротационни телени четки, свредла за метал, дърво и бетон, длета и шила за къртачи и перфоратори, триончета за прободни и саблени триони, циркулярни дискове и фрезери за дърво, торби и филтри за прахосмукачки, всевъзможни по вид на абразивния материал и форма шлифоващи листове и полиращи шайби, шини и вериги за верижни триони, и още много други.

В НС 7-8/2010 показахме малка част от разнообразния комплект шлифоващи листове, който ни бе предоставен за тестване на шлайфмашината SM 1212CE. В условията на съвременната тясна специализация и кооперирани производства в световен мащаб няма производител, който да произвежда сам от край до край пълната гама инструменти и консумативи за тях, които предлага със собствената си марка. С нея обаче всеки производител отговаря за тяхното качество. Същественото е прецизният подбор на доставчиците на отделни елементи, а при консумативите това са водещите производители в тази специфична област.

В качеството на материалите на едни от най-реномираните в света производители на материали за шлифоване и полиране, които „Спарки Елтос“ предлага за своите машини, можахме лично да се убедим. Ефективната и качествена работа с машините Acrobat е възможна само при наличие на целия набор от различни работни инструменти – шлифовъчни листове с различна едрина на зърната и абразивен материал, подбран според вида на обработвания материал, пластмасови и метални четки, полиршайби от кече, агнешка кожа и др.

Тъй като е невъзможно да описваме машина по машина около стоте представени на техническото изложение експонати, поместваме две големи снимки, на които ясно се виждат основните групи електроинструменти:

» Бормашини, перфоратори и къртачи.

» Ъглошлайфмашини и производни на тях, като машините за изрязване на канали, за шлифоване на бетон и др.

» Инструменти за работа с метали – ножовки, щанцови ножици за ламарина и др.

» Дървообработващи инструменти – прободни, саблени и циркулярни триони, рендета, ръчни фрези, шлайфмашини.

» Настолни машини – накланящ се циркулярен трион, промишлени прахосмукачки, миксер за строителни разтвори и др.

» Инструменти с акумулаторно захранване – бормашини, отвертки, гайковерти, включително с литиево-йонни батерии.

Редица от тези машини са представяни на страниците на списанието при тяхната поява на пазара. Сред тях се открояваха и модели, отличени в предни години със златни медали от техническия панаир, а след това многократно доказали качествата си в ръцете на работещите с тях като ъглошлайфмашините MBA 2600P, MB 1010, MB 1300 и MB 1600 (C/CPA), перфораторът BP 330CE, къртачът K 306Е и др.

За втора поредна година бяха представени и двете устройства SPARCUT (едното за стационарна работа, а другото е лесно преносимо), предназначени за рязане на плочи от стиропор, които значително улесняват работата при изпълнение на фасадни и други топлоизолации на сгради.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото