В категории: Брой 9-10/2010, Отопление, Представяме ви

Новата колекция отоплителни прибори в „Практикер“

Всяка година по това време магазините „Практикер“ посрещат клиентите си с поредната обновена колекция от подбрани отоплителни прибори и продукти, свързани с отоплението. И това е естествено, защото мразовитите зимни температури правят отоплението първостепенна потребност. Същевременно цените на енергийните източници са мощен стимул за търсене на оптималното решение. Потребностите са различни и зависят от много фактори: дали се търси решение за основно или допълващо отопление, за постоянно обитавано жилище или за сезонно, както е при повечето вилни постройки, какви са възможностите за изграждане на отоплителна инсталация или по-масивни зидани отоплителни прибори, за доставка и складиране на горивото. Често интересът се свежда до малка вентилаторна печка, за която винаги се намира място в дома и служи най-вече като помощно отоплително средство – да повиши бързо температурата на въздуха, докато инерционната отоплителна система поеме функциите си, или в помощ на радиаторите, които по някаква причина не топлят достатъчно. Има и по-специфични интереси – например към мобилно отоплително тяло, което да разпръсва лъчиста топлина на откритата веранда или да отоплява през прохладните есенни вечери кът в градината, отреден например за романтична вечеря на открито.

Ето защо всяка година магазините „Практикер“ се стремят да предлагат на клиентите си подбрана и разнообразна колекция отоплителни уреди, която непрестанно се обогатява с нови, по-съвършени и ефективни модели, дори до степен да глезят клиента. В тазгодишната есенно-зимна колекция на „всичко за отоплението“ открихме редица нови модели, все по-видни стават и някои тенденции. Очевидно е, че се множат хората, за които натрапеното им от топлофикационните монополисти централизирано топлоснабдяване става все по-непоносимо скъпа и поради това нежелана „услуга“. Поради това те търсят начин да се отърсят от нея и да намерят алтернатива в по-евтино и с по-гъвкаво управление отопление. Такива решения предлагат магазините „Практикер“ чрез голямо разнообразие от отоплителни прибори на електричество, газ, дърва и дървесни брикети, модели на български и чуждестранни производители.

Както се знае, голямото разнообразие поражда и трудности при ориентацията на клиента, въпреки услужливите консултанти, готови да се притекат на помощ с информация и съвети. Ето защо бихме подчертали първото, което ни направи приятно впечатление – новата подредба за излагане на стоките на тематично обособени „островчета“, която осигурява повече простор и възможност за досег до предлаганите отоплителни прибори. И не само това – отдалеч се виждат големите информационни табели, съдържащи най-важните технически характеристики на дадена група прибори и на всеки един от тях.

Второто, което ни впечатли, бяха немалкото на брой нови модели, някои от които очевидно са насочени към хората, за които отоплителният прибор не е само безличен източник на топлина, а съществен елемент от декорацията на помещението. Понеже става дума за дизайн, това е нещо, което не може да се предаде словесно, а приборите трябва да се видят, включително и в действие. Съвсем бегла представа дават поместените тук снимки. Така например привличат вниманието два модела на електрически камини с мощност 2000 W – едната Rhone представлява лесен за преместване прибор на колелца (сн. 1), докато втората Viotta е предназначена за вграждане (сн. 2). Те имат впечатляващ елегантен външен вид, а това, което неминуемо грабва окото, е сполучливата светлинна имитация на горящи в огнището дърва – естествено, без пушек, мирис и пепел. Първата камина е с ръчно управление посредством два скрити под декоративен капак въртящи се бутона, а при втората управлението става от разстояние с устройство, подобно на дистанционните пултове на телевизорите и озвучителните уредби. Какво ли не прави съвременната електроника, при това вече на напълно достъпни цени, в стремежа да бъде ухажван и дори глезен клиентът. Конструкторите на отоплителни прибори вероятно си представят домашната идилия така – човек се излежава дълбоко потънал в креслото, а на масичката до него строени половин дузина устройства за дистанционно управление. Сред тях вече и за управление на отоплението. Електронното управление очевидно се налага като тенденция и при по-евтините отоплителни прибори. Дори и конвекторен радиатор с цена само 69,99 лв. (сн. 3) има такова управление с възможности за програмиране часове напред. С таймери, LCD индикация и дистанционно управление са и част от електрическите печки с инфрачервено излъчване, подбрани от няколко производители (сн. 4). Освен с необичайния си дизайн, някои от моделите са защитени както срещу прегряване, така и срещу удар, поради падане на печката – чувствителен сензор изключва захранването. Необходимостта от такава защита е породена от необичайно източената във височина елегантна конструкция на печката, която отдалеч наподобява тонколона на озвучителна уредба. Предлагат се и напълно защитени срещу влага печки, които са предназначени за монтиране в бани и други влажни помещения, а също така и за използване на открито.

Все повече стават и моделите с модните напоследък керамични нагревателни елементи PTC (Positive Temperature Coefficient). Те са изработени от повърхностно метализиран керамичен материал, който има свойството да се саморегулира. В зависимост от температурата на околната среда, съпротивлението на нагревателя се променя така, че силата на тока се саморегулира и така се поддържа предварително зададената температура. Повечето от тези печки, включително кварцовите, чийто нагревател е поставен в прозрачна тръба от кварцово стъкло, отделят предимно лъчиста топлина. Тя се възприема като особено приятна от човешкото тяло, а усещането за уют се подсилва и от излъчваната от нагревателните елементи приглушена светлина.

Впечатление с добрия си дизайн правят и вентилаторните електрически печки, предназначени за монтиране на стена (сн. 5). Поставени по-високо те не пречат в помещението. При тях изборът също е доста разнообразен – модели с таймери, LCD индикатори и дистанционно управление, с керамични нагревателни тела

и т.н.

Традиционно силно са представени и панелните конвекторни радиатори, които също се закрепват към стена. Те са тънки и поради това заемат минимално място в помещението, а на стената изглеждат ненатрапчиво елегантни. Характерно при този вид радиатори е силното оребряване на нагревателите, което подобрява значително топлообмена с обтичащия ги въздух. Това позволява поддържане на по-ниска повърхностна температура на електрическите нагреватели. Резултатът е по-малко изсушаване на въздуха, липса на мирис, което се случва при печките, чиито нагреватели са с открит нажежен до червено съпротивителен проводник.

Най-многобройни са малките вентилаторни печки, които, ако се съди по наличните в залата количества, са и най-често купуваните. Те са евтини, заемат съвсем малко място, по мощност не отстъпват на по-големите си събратя, бързо затоплят въздуха и са особено подходящи като допълнителен, а някъде и основен източник на топлина.

Преди да затворим страницата с електрическите отоплителни прибори, да не пропуснем все пак да подчертаем, че най-ефективни от гледна точка на разхода на електроенергия са съвременните инверторни климатици, които в режим на термопомпа и коефициент на трансформация на енергията 1:3–1:4 осигуряват съответно 3–4 пъти по-голяма отоплителна мощност в сравнение с обикновена електрическа печка със същата електрическа мощност. С приближение (най-вече в зависимост от външните температури) толкова по-евтино излиза и отоплението с климатик спрямо класическата електрическа печка. Според някои източници единствено централното отопление с котел на дърва излиза съвсем малко по-евтино. Вярно, покупката и монтирането на климатик е по-скъпо начинание, но със сигурност е инвестиция, която бързо ще се изплати. Да не забравяме също така удобствата на електронното управление на тези устройства, възможността за стъпаловидно понижаване и съответно повишаване на температурата при лягане и преди ставане от сън, наличието на филтри за очистване, включително биологично на въздуха и др. А и също така, че това все пак са охлаждащи въздуха прибори, с основно предназначение поддържането на оптимален микроклимат през горещите летни месеци. Колекцията от климатици на различни реномирани световни производители в „Практикер“ е богата и поради това се намира за постоянно в друга зала.

При газовите отоплителни прибори наред с класическите печки за стая, бихме посочили още мощните и същевременно малогабаритни калорифери, както и градинския отоплител, чийто наподобяващ отворен чадър нагревател отоплява околовръст около 20 m² площ. Газовите прибори имат пиезокристални запалки, инфрачервени горелки, изгарящи газта на 99,95%, различни системи за безопасност в зависимост от вида и предназначението им.

За другия вид гориво, което масово се наложи през последните две десетилетия, дървата и дървесните брикети, традиционно има богат избор сред подредените в дълга редица самостоятелни печки и камини за вграждане (сн. 6). Новост тази година са няколкото модела на печки за дърва, внос от Унгария, чието метално тяло е комбинирано с декоративни кахлени тухли и керамичен плот (сн. 7). Те напомнят някогашните класически масивни, правени по поръчка зидани кахлени печки. В осъвременен практичен вариант тези печки несъмнено ще внесат свежа нотка в интериора. Масивните тухли освен това акумулират топлина, която продължава да се излъчва известно време и след угасване на огъня.

И тази година не липсва демонстрация на възможността да се подобри топлинната ефективност на камината, като ù се придадат функции, характерни за котлите. Камината има риза, в която водата се нагрява и като топлоносител с помощта на малка електрическа циркулационна помпа постъпва по тръбопровод в един или повече отоплителни радиатори (сн. 8). Те могат да бъдат разположени в същото или в съседно помещение. Едва ли е необходимо да споменаваме, че всички материали за изграждане на такава инсталация се предлагат в магазините „Практикер“. Изпълнението е по силите на всеки средно сръчен, разполагащ с необходимите инструменти домашен майстор.

Понеже екологията определя до голяма степен бъдещето на човечеството, няма да се уморим да повтаряме, че съвременните еко-брикети, както и пелетите, са отличен заместител на нацепените дърва и от енергийна, и от екологична гледна точка. Брикетите имат висока топлинна калоричност (над 4,8 Wh/kg), при горенето си отделят 40–50 пъти по-малко вредни емисии в сравнение с каменните въглища и почти не оставят пепел (под 1,5% от масата им). Произвеждат се от отпадъчна дървесина (стърготини), трици, слама и други растителни отпадъци. Ето защо и те се предлагат редом с печките и камините в магазините „Практикер“.

Накрая погледа ни спря една спретната експозиция, посветена на домашното винопроизводство. Веднага ни споходи мисълта, че едва ли е поставена случайно току до отоплителните прибори. Подозираме, че замисълът е бил да се подскаже, че топлината в човешкото тяло може да идва и отвътре. А какъв по-добър, между другото и здравословен при умерени дози, енергиен източник за вътрешна употреба може да има от доброто червено вино, особено във варианта „греяно“!

Bikol-baner

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Отопление, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото