В категории: Брой 3-4/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Мощен перфоратор с ниско ниво на вибрации

Bosch отбелязва 80 годишнината на първия къртач в света

През 2012 г. се навършват 80 години, откакто Bosch първи в света започва серийното производство на нов за времето си ръчен електроинструмент – къртач за професионално приложение. Представеният за пръв път през 1932 г. на изложението в Лайпциг инструмент с наименованието Boschhammer (чукът на Bosch) открива нови, непознати до тогава възможности за рязко увеличаване на производителността на труда при всевъзможните строителни и ремонтни дейности, изискващи къртене и пробиване в строителни материали, и преди всичко в бетон. Така показаният на снимката къртач става първообраз и родоначалник на две близки направления в развитието на електроинструментите – перфоратори и къртачи. Bosch не само поставя началото на серийното производство на този вид инструменти, но е и технологичният лидер, чието дело са редица важни етапи в по-нататъшното им развитие, за да добият вида и възможностите, които познаваме днес. Създадени в развойните центрове на немския гигант, много от тях се превръщат в общоприети стандарти и за останалите производители. Така например Bosch е създател на двата стандарта за захващане на работния инструмент – SDS Plus през 1975 г. и SDS Max през 1990 г. Те са се наложили безапелационно като най-подходящото решение за бърза и лесна смяна на работния инструмент, съчетано с оптимално предаване на ударната енергия директно върху опашката на инструмента. От дългия списък с ключови за развитието на тази техника етапи ще отбележим още появата през 1981 г. на първия в света перфоратор в двукилограмовия клас, на къртач с акумулаторно захранване (1984 г.), къртач, работещ с литиево-йонна батерия (2005 г.), перфоратор SDS-Plus с активна антивибрационна система (2011 г.).

През тази поредна за Bosch юбилейна година компанията пуска на пазара и поредното съзвездие от перфоратори и къртачи.

В този брой на списанието представяме пуснатия през април т.г. на пазара перфоратор GBH 8-45 DV Professional. Той е типична илюстрация на постигнатото в развитието на този вид машини – все по-голяма ударна мощност, респективно производителност, при пробиване и къртене, все по-безопасна работа благодарение на значителното намаляване нивото на предаваните от машината вибрации по време на работа. С две думи, професионалният строител, монтажник или друг вид специалист получават още по-производителен и по-комфортен при работа инструмент.

Новият GBH 8-45 DV Professional е перфоратор от групата на 8-килограмовите машини (тежи 8,9 kg). При мощност на електродвигателя 1500 W той постига енергия на единичния удар 12,5 J. Това му позволява да пробива със спирално свредло в бетон отвори с диаметър до 45 mm, със свредло за проходни отвори – до 80 mm и до 125 mm с боркорона. Възможностите за къртене се увеличават допълнително благодарение на режима Turbo Power, при който енергията за придаване на въртеливо движение изцяло се пренасочва за увеличавана на енергията на ударите, нанасяни върху опашката на работния инструмент – шило или длето.

Колкото един къртач или перфоратор е по-мощен и има по-голяма енергия на удара, толкова повече вибрации отделя. А те се отразяват неблагоприятно върху здравето на работещия и съответно се налага съкращаване на времето за работа за сметка на удължаване на престоя за отпочиване. За решаване на този проблем в перфоратора GBH 8-45 DV Professional е приложена триелементна антивибрационна система, която в много голяма степен елиминира и поглъща вибрациите, които достигат до ръцете на работещия. Тяхното ниво е сведено до 7 m/s² в режим на къртене и 8 m/s² в режим на пробиване. Съгласно действащите към момента в ЕС норми за ниво на вибрациите тези данни означават, че в рамките на работния ден с перфоратора може да се работи напълно безопасно сумарно над три часа. Триелементната антивибрационна система на Bosch към момента е без аналог в световната практика. Тя включва оптимизиран ударен електро-пневматичен механизъм с по-ниско ниво на вибрациите, вграден в тялото на машината механизъм с инерционно действие от комбинирана с пружини подвижна противотежест, ефективно „гасяща“ вибрациите и система за еластично свързване на основната ръкохватка към тялото на машината.

Като професионален електроинструмент на Bosch GBH 8-45 DV Professional е изработен с материали и компоненти, гарантиращи неговата здравина и износоустойчивост, които му осигуряват голяма експлоатационна дълготрайност. Освен за намаляване на вибрациите, са взети различни мерки за повишаване на безопасността при работа, като например предпазен съединител, изключващ въртеливото движение при заклинване на свредлото. Машината има електронна система за плавно развъртане на електродвигателя, която освен че предпазва работещия от рязко натоварване, способства и за по-точното пробиване на отворите. Честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0-350 minˉ¹, а честотата на ударите – в интервала 1380 – 2760 minˉ¹. Удобство за работещия при продължителна работа е и автоматичното блокиране на пусковия бутон в режим на къртене, поради което не се налага постоянното му притискане с пръстите на ръката.

Ефективното използване на всяка машина в много голяма степен зависи от качеството инструментите, с които тя работи. За оползотворяване на пълните възможности на GBH 8-45 DV Professional за къртене на бетон сe препоръчва използването на специалните шила RTec Speed и длетата RTec Sharp. Най-висока производителност при пробиване на отвори в бетон се постига със спиралните свредла SpeedX. За тези инструменти повече подробности може да намерите тук.

Перфораторът GBH 8-45 DV Professional се продава у нас от април т.г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото