В категории: Брой 5-6/2012, Представяме ви, Строителство

Wienerberger Brick Award 2012 – световен архитектурен конкурс за сгради от керамични строителни елементи

Завърши петото поред издание на международния конкурс Wienerberger Brick Award 2012 за сгради, изпълнени с керамични строителни елементи. Организатор на конкурса е компанията Wienerberger AG – най-големият производител на керамични тухли в света. Тазгодишните награди бяха връчени на официална церемония, проведена на 3 май във Виена.

Петчленното жури избра южноафриканския архитект Питър Рич за носител на голямата награда и победител в категорията „Специални решения с тухли“ за „Изложбен център Мапунгубве“ в Южна Африка. В категория „Нежилищни сгради“ наградата бе спечелена от шотландската архитектурна фирма „Норд“ за иновативния си проект „Електрическа подстанция за Олимпийските игри в Лондон 2012“. Архитект Барт Ленс бе отличен в категорията „Еднофамилни къщи“ за своя проект, наречен „Заешката дупка“. Архитектите Франциско и Мануел Айрес Матеус получиха наградата в категория „Жилищни сгради“ за проекта „Дом за възрастни хора“ в Алкасар до Сал. В последната категория „Промяна на предназначението“, победител стана словашкият архитект Павол Панак със своето архитектурно ателие „Скривалището“.

Конкурсът Wienerberger Brick Awards се провежда от 2004 г., като наградите се връчват на всеки две години. Целта е да бъдат отличени най-успешните проекти на модерна архитектура, изпълнени с най-древния естествен материал за зидане – керамичните тухли. Наградният фонд е 27 000 евро. „Чрез Wienerberger Brick Awards, ние искаме да насочим светлината на прожекторите към иновативното и гъвкаво приложение на тухлата в днешната модерна архитектура“, е заявил при откриване на церемонията главният изпълнителен директор на Винербергер г-н Хаймо Шойх. „Във всички проекти се прозира инстинктивното усещане, с които архитектите показват внимание към обкръжаващата среда. Това се отразява и в избора на материали.“

От над 300 проекта, участвали в конкурса, архитектурни критици и журналисти от специализирани медии номинираха 50 сгради от 28 страни на пет континента. Победителите в петте категории бяха определени от международно жури, в което участва и българският архитект Пламен Братков. Тук е мястото да споменем, че в предишното издание на конкурса, през 2010 г., проектирана от него сграда е била номинирана за отличие в конкурса.

Ето и кратко описание на наградените обекти.

Специални решения с тухли

Центърът Мапунгубве: „Философията на местоположението“

Целта на колектива с ръководител Питър Рич е да създаде изложбена територия, където да се излагат археологически находки в естествената им среда – Националния парк Мапунгубве, включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2003 г.

Изложбеният център представлява нова интерпретация на стари куполообразни строителни конструкции с използване на най-съвременни научно обосновани методи на строителство. В сътрудничество с университета в Кеймбридж и Масачузетския технологичен институт, архитектът е анализирал средиземноморската традиция в изграждането на куполообразни сгради като основа за проекта. „Балансът между утвърдени и нови технологии, заедно с препратки към изключителния местен пейзаж, създава архитектура с универсални и вечни измерения“, казва един от членовете на колектива.

„Питър Рич Архитекти“ са положили специални усилия да включат местното население в изпълнението на проекта. За изграждането на новия комплекс, който се състои основно от различни по размер сводести павилиони, архитектите са използвали ръчно изработени тухли.

Нежилищни сгради

Електрическа подстанция за Олимпийските игри през 2012 г.: „Перфектната тухлена фасада“

В категорията „Нежилищни сгради“ петчленното жури отличи впечатляващия архитектурен проект „Електрическа подстанция за Олимпийските игри през 2012 г.“ на шотландската архитектурна фирма „Норд“.

Подстанцията е изградена в Олимпийското градче в Ийст Енд. Подходът на архитекта е чисто геометрично решение, подсилено с богата тухлена текстура от пепелявочерни тухли. Търсен е контраст в дизайна на тухлената фасада между солидната маса на цокъла и ефирната тухлена зидария в горната част.

Еднофамилни къщи

Заешката дупка: „Тухлата създава хармония от основите до покрива“

В категория „Еднофамилни къщи“ безспорно най-интересният проект – „Заешката дупка“ на архитект Барт Ленс, обра всички овации и заслужено спечели първото място.

Проектът превръща полурухнала тухлена фермерска къща в жилищна сграда с прилежаща ветеринарна лечебница. Пристройка с фуниеобразна форма служи за преход между двете сгради.

Основното предизвикателство е било как да се приспособи старата фермерска къща, за да отговоря на съвременните жилищни нужди, без да се нарушава селскостопанския изглед на района.

„Онова, което порази журито най-много, беше създаването на междинното преходно пространство, свързващо двете сгради. Наистина е вдъхновяващо, когато намиращ се в лечебницата човек погледне през преходното помещение и не може да види какво се случва от другата страна, така че трябва да се води от светлината“, казва арх. Пламен Братков.

Жилищни сгради

„Дом за възрастни хора“: Социална употреба с архитектурно качество

„Скривалището“: От тухлена пещ към архитектурно студио

Архитектите са създали жилищно пространство, което съчетава функционалност и удобство като същевременно отговаря на нуждите на общността. „Нашата цел е да се гарантира на обитателите баланс между това да живеят в една общност на хора, нуждаещи се от грижи и необходимостта от уважение към личния им живот“, казват проектантите. Проектът предвижда интериорни стаи, чиято крайна употреба може да бъде определена от самите ползватели.

Промяна на предназначението

„Скривалището“: От тухлена пещ към архитектурно студио

В продължение на повече от 10 години със собствени сили арх. Павол Панак трансформира стара тухлена пещ в собствено артистично ателие в подножието на Карпатите, което той нарича „Скривалището“. Основното пространство на студиото представлява оригинална пещ, използвана някога за изпичане на тухли. С убеждението, че архитектурата изисква ред, традиция и развитие, студиото се придържа почти перфектно към правилата на Декартовата геометрията. „Студиото отдава почит на традицията, приемствеността, пространството и оформянето на тухлата. Производството на тухли е особено трудна задача, изискваща концентрация, търпение и умение“ – така арх. Павол Панак описва подхода си към проекта.

Детайли за проектите, победители и номинирани, може да се намерят в двуезичния архитектурен алманах Brick ’12 на издателство Калуей (Callwey) – луксозно издание, което е неразделна част от конкурса Wienerberger Brick Awards.

* * *

Следващите награди Brick Award ще бъдат връчени през 2014 година.

„Винербергер България“ стартира национална селекция, при която изтъкнати български архитекти, критици и журналисти ще подберат проектите, които да продължат надпреварата на международно ниво.

Условия за участие:

• Преобладаващата част на вложените материали да бъде от керамика (тухли за основна зидария, фасадни тухли, керемиди, керамични настилки и др.)

• Година на завършване на сградата – след 2010.

• Всеки може да номинира дадена сграда да участва в конкурса

• Без ограничения във вида строителни работи – ново строителство, пристрояване, реставрация, архитектонично интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения и др.

• Всички видове сгради могат да участват: еднофамилни, многофамилни къщи, жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.

Необходими документи:

• Попълнен формуляр – заявка за участие

• Архитектурни планове във формат А1

• Обяснителна записка (макс. 1 стр. А4)

• Представящи сградата снимки

Внимание!

• Не е задължително вложените керамични материали да бъдат продукт на Wienerberger!

• Всеки може да номинира!

Срок за заявка за участие – 30.11.2012 г.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото