В категории: Брой 5-6/2012, Инструменти, Металообработване

Права шлайфмашина GGS 28 LP Professional

Към „априлското“ поколение електроинструменти на Bosch принадлежи и новият модел на т. нар. права шлайфмашина GGS 28 LP Professional. Като специализиран инструмент, предназначен основно за индустриалното производство, този вид машини се използват по-рядко, ала там където са необходими, те са незаменими. Доказателство за това е и фактът, че новият модел е седмия от тази вид машини с променливотоково захранване, които Bosch към момента предлага на пазара на професионалните инструменти. Към тази група принадлежи и моделът с акумулаторно захранване GGS 18 V-LI Professional.

Това, в което новият GGS 28 LP Professional се отличава най-съществено от по-предишни модели, е наличието на специален пусков бутон (Totmannschalter), който се задейства и държи машината включена само, докато бъде притискан с ръката, която обхваща ръкохватката. При изпускане на машината по някаква причина, например при възникване на неочакван обратен удар, електрическото захранване моментално се прекъсва. Това е направено за гарантиране на още по-високо ниво на безопасност, като работещият във всеки момент има контрол върху машината. При този вид машини това решение е още по-ценно, защото работният инструмент е открит и без предпазител.

GGS 28 LP Professional работи с множество инструменти за механична обработка и най-вече шлифоване – различни по форма и материал телени четки, пластинчати дискове, шмиргелови камъни и втулки с различна едрина на зърното. В зависимост от обработвания материал и избрания подходящ инструмент машината се използва за почистване на ръжда и стари лакови покрития, за грубо и фино шлифоване, за почистване на острите „мустаци“ образували се по ръбовете след рязане с ъглошлайфмашина и др. Характерното в случая е, че с тази машина може да се обработват места, които са частично или напълно недостъпни за останалите видове шлайфмашини. Типичен пример е обработката на челата сред срязване на тръби и всякакви криволинейни повърхнини и ръбове.

Шлайфмашината се задвижва от електродвигател с мощност 500 W. Четките са самоизключващи се, поради което няма опасност при надхвърляне на границата на допустимото им износване да се повреди колектора. Честотата на въртене на вала е 29 000 minˉ¹.

Допълнително предимство при работа на труднодостъпни места е удълженият шпиндел и съответно удължената шийка на тялото на машината.

GGS 28 LP Professional се доставя комплектувана със захващаща работния инструмент цанга Ø6, като допълнително може да се купи и цанга Ø8.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото