В категории: Брой 5-6/2012, Градина

VIKING MR 4082 – лесно повратлива самоходна косачка

Самоходните косачки може да бъдат оприличени на тежката артилерия в продуктовата гама на VIKING за косене на поддържани тревни площи на тази водеща в градинската техника компания. Машините от тази група се делят на три серии, като най-малките са от серията R4, а най-големите – от T6. По-големите модели от сериите T5 и T6 често биват наричани още и трактори за косене.

Тук ще представим два модела от R4, които представляват особен интерес за широк кръг от потребители, защото са най-малки, съответно и най-маневрени. Това позволява с тях да се коси и поддържа тревата и на площи с криволинейна форма, с множество препятствия, които трябва да се обхождат, както и да се коси в непосредствена близост до периферията на тревната площ. За маневреността на машините може да се съди по дължината на радиуса им на завиване – едва 70 cm. Както се вижда и на илюстрацията, косачката може почти да се завърта около себе си и така да заобикаля, а където се налага – и да обхожда в непосредствена близост различни препятствия, без да оставя неокосени ивици трева. За прецизното водене на машината „до последния сантиметър“ спомага и много добрата видимост, която водачът има върху пространството пред машината. Тези косачки са предвидени за косене и валиране на тревни площи с големина до около 4000 m².

Серията R4 включва два модела, които се различават по задвижващия ги двигател с вътрешно горене. VIKING MR 4082 има многократно изпитания двигател на американската фирма Briggs & Stratton 3130 OHV с мощност 13,5 к.с., докато вторият определян като „по-комфортен“, VIKING MR 4082 K, е с двигател Kawasaki FH 381 V OHV с мощност 13 к.с. И двата двигателя са с висящи клапани (OHV). Двигателят Kawasaki е двуцилиндров, което прави работата му по-спокойна и с по-малко вибрации. VIKING MR 4082 K е незначително по-тежък – 199 kg, срещу 196 kg на VIKING MR 4082. Към момента у нас се предлага само модела VIKING MR 4082 и затова насочваме вниманието си към него.

Той е проектиран с цел съчетаване на висока производителност с осигуряване на максимални удобства при работа, а като се добави елегантната изпипана до най-малкия детайл форма, може да се каже, че е създаден колкото за работа, толкова и за удоволствие.

Широчината на косене на машината е 80 cm. Скоростта на движение на преден ход се регулира плавно в диапазона 0–9,9 km/h чрез натискане на педала на газта. Скоростта на движение на заден ход се променя плавно до максималната – 4,6 km/h. Височината на косене се регулира от водача на машината в диапазона 35–90 mm.

За осигуряване на по-продължителна работа, без чести прекъсвания, обемът на коша за събиране на окосената трева е увеличен на 250 l. При достигане на допустимото ниво на запълване контролна система издава звуков сигнал, че е време за изпразването му. Окосената трева се транспортира до подходящото място и кошът се изпразва без да се налага работещият да слиза от машината – достатъчно е да натисне намиращият се отдясно и зад седалката дъговидно извит лост. Конструкцията на коша осигурява неговото пълното изпразване, без задържане на трева.

Управлението на машината наподобява лек автомобил, а запалването на двигателя става с пусков стартер и ключ. Понеже споменахме, че косенето със самоходната косачка носи също и удоволствие, е време да защитим твърдението си. Това се вижда и от снимките, ала най-добре се усеща, когато се седне в удобната, анатомично оформена седалка и кормилото се поеме с ръце. Седалката е регулируема – може да се премества напред, назад и по височина според ръста на работещия, без за това да е необходим помощен инструмент. За краката е предвидено достатъчно място за удобното им разполагане, а качването и слизането от машината почти не изисква усилие.

Воланът е удобен за държане и сигурно водене на машината, а всички останали органи за управление са разположени, както се казва – „на педя“ разстояние от него. Посоката на движение се превключва лесно с помощта на къс лост, който се намира отляво, непосредствено до волана. Управлението става чрез избутване напред или придърпване на лоста. Машината има хидростатична, т.е. автоматична предавателна кутия, поради което скоростта на движение се управлява само с един педал. При натискане на педала на газта машината тръгва бавно, като скоростта на движение се променя съвсем плавно. Щом педалът се отпусне в изходно положение, машината спира.

Също така лесно и удобно става управлението на режещия тревата агрегат. Въртенето на ножовете се включва и изключва с помощта на управляван с бутон електромагнитен съединител. Регулирането на височината на косене става с лост, разположен от дясната страна на седалката – също така удобно за водача.

Агрегатът за косене е изпълнен по патентована от VIKING система, която улавя стръкчетата трева по краищата на ивицата на косене и ги подава към ножовете. Така се получават ивици с чисто и гладко окосени краища.

Вече стана дума, че обемът на коша е предвиден да осигурява по-продължителна работа, без чести прекъсвания за изпразването му. Със същата цел машината разполага с резервоар за гориво с обем 6,5 l, а на контролното табло има изведен индикатор, който показва текущото ниво на горивото.

Косачката се движи върху широки гуми с едър грайфер, които оказват минимално налягане върху терена и поради това не повреждат тревната площ. Машината е предпазена от повреждане при неволен челен сблъсък с твърди предмети благодарение на подходящо разположена отпред тръбна броня, която поема енергията от сблъсъка и предпазва шасито на косачката от повреда.

Освен за косене, VIKING MR 4082 може да се използва за теглене на ремарке, наподобяващо градинска количка, както и на валяк за валиране на тревата. Освен за косене със събиране на отрязаната трева машината може да работи и в режим на рекултивиране, при който нарязаните на ситни късчета тревни стъбла остават разпръснати върху тревната площ и вместо да създават проблеми за изхвърлянето им, служат за подхранване на растящата трева като естествен биологичен тор. За тази цел като аксесоар се предлага специален набор за рекултивиране, предназначен за моделите от серията R4. Той се поставя на мястото на сваления кош.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2012, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото