В категории: Брой 7-8/2012, Инструменти, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство

Collomix Xo 1, Xo 4 и Xo 6 – професионалните ръчни миксери

Немската фирма Collomix Rühr- und Mischgeräte GmbH от години е пазарен лидер в производството на машини за разбъркване на строителни разтвори – ръчни и полуавтоматични миксери. Тази година тя получи поредното световно признание за отличното качество на своите машини, като серията ръчни електрически миксери „Xo“ бе отличена с престижното от световна величина отличие за дизайн Red Dot 2012. За стойността на отличието красноречиво говори фактът, че в конкурса за 2012 г. са участвали 4515 продукти в 19 категории представени от 1800 фирми от 58 държави. Макар че наградата е за дизайн, в своята комплексна оценка за миксерите от тази водеща в момента серия на Collomix журито е дало превес основно на ергономичността, удобството при работа и максималното физическо разтоварване на работещия, което да му позволява продължителна работа при минимална умора. Това е постигнато чрез редица новаторски решения като ергономично оформените ръкохватки на машините, патентованата система за намаляване на шума отделян от двигателя и предавателната кутия, за намаляване на вибрациите и др. Не е била подмината и системата за бързо и лесно присъединяване на бъркалката към машината, също патент на Collomix, наречена HEXAFIX. Присъждането на престижното отличие Red Dot 2012 несъмнено ще даде нов тласък за по-нататъшния пазарен успех на немския производител, защото именно дизайнът на даден продукт играе все по-решаваща роля за привличане вниманието на потребителите и формиране на решението за покупка.

Оценката Red Dot 2012 идва година след появата на пазара на първия представител на фамилията ръчни миксери Collomix Xo 1. Той от своя страна е развитие на много успешната серия Collomix CX (отличена през 2003 г. с друга престижна награда за дизайн – iF), която има значителен принос за налагане на лидерските позиции на основаната през 1974 г. баварска фирма в производството на професионални миксери за строителни разтвори. Миксерите на Collomix се продават в над 40 държави по света, една от които е и България. Българските строители от години познават машините с тази марка, а заслугата за присъствието им на нашия пазар е на фирма „Ташев-Галвинг“.

Ръчните и полуавтоматични миксери на Collomix са познати и на читателите на сп. „Направи сам“, като в НС 5-6/2011 бе представен и първият представител на новата фамилия ръчни миксери Xo 1. Необичайният дизайн на ръкохватката и приликата й с волана на болидите от Формула 1, както и качествата на машината, й донесоха нарицателното „Формула 1 в размесването“. Практиката бързо показа, че това определение е заслужено, защото обхваща както ергономичния дизайн, така и редица незабележими на пръв поглед технически решения, правещи работата с новата машина по-удобна и по-производителна.

За да не повтаряме вече публикувана информация, която е свободно достъпна на сайта на „Направи сам“, ще споменем само, че серията Collomix Xo са професионални ръчни миксери предназначени за размесване и разбъркване на практически всички видове материали и разтвори, използвани в строителната практика – ниско вискозни течности, като бои, всевъзможни разтвори за мазилки и лепила, включително на основа епоксидни смоли с пълнител кварцов пясък, циментови и други разтвори със „земно влажна“ консистенция, включително и на бетонов разтвор. В зависимост от модела те са подходящи за разбъркване на разтвори в еднократно количество от 15 l до 90 l.

Моделът Collomix Xo 1 има една механична предавка и е предвиден за разбъркване на разтвори с обем до 40 l. Това са основно бои, разтвори за зидане и мазилки, лепила, шпакловки, подови замазки и др. Честотата на въртене на бъркалката под товар е 680 minˉ¹. Мощността на електродвигателя 1010 W позволява да се работи с бъркалки с максимален диаметър 120 mm. Теглото на машината е е 5,3 kg.

Успехът на модела Collomix Xo 1 е развит в следващите два модела от тази серия – Collomix Xo 4 и Collomix Xo 6, които са сред новостите, които фирма „Ташев-Галвинг” предлага към момента. Запазвайки всички отличителни черти в дизайна на серията, тези два модела се различават от първия по наличието на двускоростна механична предавателна кутия и по-мощни електродвигатели, съответно 1300 и 1600 W, което се вижда от таблицата.

Разширявайки гамата ръчни електрически миксери, Collomix предоставя на строителите избор от модели, покриващи целия спектър от разтвори и материали, използвани в строителната и ремонтна практика. По-високата мощност на електродвигателя и наличието на двускоростна механична предавка позволяват поддържане на максимален въртящ момент и оптимална честота на въртене на бъркалката в зависимост от вискозитета на разтвора, постигане на максимална производителност и не на последно място значително по-голяма износоустойчивост и дълготрайност на машината. Поради това моделите Collomix Xo 4 и Collomix Xo 6 са подходящи за разбъркване и на тежки силно вискозни разтвори. За тези миксери не представлява никакъв проблем разбъркването и на тежки разтвори със свързващо вещество епоксидни смоли. Те са пригодени също така за еднократна подготовка на по-големи количества разтвор – съответно до 65 l за Collomix Xo 4 и до 90 l за Collomix Xo 6.

Вече стана дума, че атрактивният дизайн на миксерите от серията Collomix Xo не е самоцел, а има съвсем практически измерения. В разработването им са съобразени и реализирани редица подобрения, които да правят работата по-лека и по-ефективна. Така например ръкохватките са поставени с 50 mm по-високо спрямо двигателната част, което позволява и на хора с по-висок ръст да работят в изправено, а не в наведено и съответно бързо изморяващо тялото положение. Ниското ниво на вибрации (<2,5 m/s) позволява с миксерите Collomix Xo да се работи без каквото и да било прекъсване за отпочиване на ръцете през целия работен ден.

Дръжката на инструмента е изработена от листова стомана и е оразмерена така, че да улеснява сигурното удържане на машината дори и при разбъркване на екстремно гъсти разтвори. Разположените от двете страни ръкохватки са оформени да бъдат максимално удобни при държане и да не травмират ръцете. Конструкцията на дръжката е проектирана да осигурява максимална защита на задвижващата част на машината при евентуалното й изпускане. Миксерите от тази серия са сигурно защитени и устояват на падане върху бетонна повърхност от височина 1 m. От двете страни на всяка ръкохватка в дръжката са оформени двойка рогчета, върху които машината лежи, когато е положена върху терена. Така ръкохватките биват предпазени от замърсяване при допир със строителни разтвори и други материали.

Миксерите Collomix Xo се отличават и със значително по-висока износоустойчивост, т.е. имат по-голяма дълготрайност, включително и в сравнение с много успешната в продължение на години серия Collomix CX. Съществен принос за това има перфектната механична обработка на зъбните колела на редуктора, чиято повърхностна твърдост, постигната чрез индуктивно закаляване, е 63 по Rockwell. За дълготрайността на редуктора принос има и по-големият диаметър, брой на зъбите и контактна дължина на пиньона в сравнение с конкурентните модели. Прецизната обработка, заедно с други конструктивни решения е спомогнала за намаляване на нивото на отделяния задвижващия модул шум до 82 dB.

Благодарение на увеличената контактна площ на четките, прецизната обработка на колектора и перфектното балансиране на ротора на електродвигателя продължителността на работа между две смени на четките при Collomix Xo е увеличена на 150 часа, докато при серията Collomix CX тя е 70 часа. Електродвигателят е монтиран в устойчиво на удари тяло от армирана със стъкловлакна пластмаса, взети са и ефективни мерки за защита срещу засмуквани от охлаждащата двигателя въздушна струя песъчинки и други твърди частици. Отворите за засмукване на въздуха са разположени така, че да не се допуска проникване на капки вода. Поради това не се налага взимане на допълнителни мерки за защита от страна на работещите, които обаче със сигурност биха влошили охлаждането на машината.

Моделите Collomix Xo 4 и Collomix Xo 6 имат захранващ кабел с изолация от полиуретан, които са с повишена устойчивост срещу механично увреждане. Влизането на кабела в корпуса на миксера е направено така, че той да бъде в максимална степен предпазен от силно огъване или дори пречупване при поставяне на машината, опряна върху странична ръкохватка. За по-удобната работа спомага удобното разположение и форма на пусковия и блокиращия бутон. Кривата на честотата на въртене в зависимост от степента на натискане на бутона в началото е силно полегата, което позволява плавното й повишаване – нещо особено необходимо при първоначалното разбъркване на гъсти разтвори.

Помислено е и за такива детайли, като отвор в дръжката, в който да се поставя бъркалката при пренасяне на машината.

Миксерите Collomix Xо се доставят стандартно окомплектовани с разработения от Collomix адаптер HEXAFIX за улеснена смяна и закрепването на бъркалката. Той се закрепва еднократно чрез завиване към вала на миксера. Вместо класическото решение за закрепване на работния инструмент към вала на машината посредством резба, за което са необходими два гаечни ключа, тук опашката на бъркалката се вкарва до упор в отвора на HEXAFIX, а освобождаването й става чрез издърпване на фиксиращия пръстен на адаптера. Лесно, бързо, удобно, без необходимост от помощни инструменти.

Улеснената смяна на инструмента позволява по-гъвкаво използване на набора от бъркалки в зависимост от вида на разтвора. Силно се улеснява измиването на свалената от машината бъркалка, улеснява се и транспортирането на миксера, защото бъркалката често представлява над половината от общата дължина.

Като алтернатива се предлага и вариант на машините, при който закрепването на бъркалката става по класическия начин с резба М14.

Освен с адаптера HEXAFIX всеки от миксерите Collomix Xo е комплектован и с една универсална бъркалка. Тук е мястото да подчертаем, че верният избор на бъркалката е от много голямо значение за успешната работа. Collomix предлага пълен набор от бъркалки, които се подбират според вида на материала. Подробна информация за тях може да намерите тук.

Накрая е логично да си зададем въпроса на какво като цяло се дължи успеха и признанието, с които се ползват миксерите за строителни разтвори Collomix. Отговорът се дава от самата фирма: Made in Germany, при това на 100%. Не само изследователската и развойната дейност, но и производството се извършват на немска земя, от немски инженери и работници. Всяка излизаща от конвейра машина Collomix Xo преминава шест минути тестване за пълен контрол и установяване на нейната работоспособност. Какво да се прави – Made in Germany е еталон за най-високо техническо качество повече от век.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Collomix посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото