В категории: Брой 9-10/2012, Градина

Свръхлек моторен трион STIHL MS 150 T-CE за поддържане на дървета

Моторните верижни триони се делят на няколко групи, основно според мощността и предназначението им. Такава обособена група са трионите, предназначени за поддържане на живите дървета, включително в овощните градини. Те се използват за рязане на изсъхнали клони, прореждане и оформяне на короната на дърветата, за резитба на стари овошки за подобряване на плододаването. С такива триони се оформят короните на декоративните дървета по улици и паркове, намалява се височината им преди да са станали опасни, отново с тях се премахват високите и опасни дървета, които в градска среда се режат на части от върха надолу.

Общото при всички тези дейности е, че се работи на високо – от стълба, платформа, много често и чрез директно катерене по дървото. Работи се по правило в неудобна поза – на височината на гърдите, на главата, често и с изпънати нагоре ръце. Всичко това прави работата силно уморителна, свързано е и с по-висок риск от нараняване.

Ето защо за този вид дейности са създадени специални верижни триони, чиито производители непрестанно ги усъвършенстват, като пускат на пазара все по-добри машини. Към триона за работа в короната на дърветата се поставят редица трудно изпълними изисквания: да бъде възможно най-лек и компактен, за да бъде лесно повратлив и минимално натоварващ работещия, същевременно да е достатъчно мощен, да предлага максимален комфорт при запалване и по време на работа, което включва и минимални вибрации. В крайна сметка най-важното е да се гарантира максимална безопасност на работещия. При резитба на овощни дървета рязането трябва да причинява минимални щети на живото растение, за да не стане причина за възникване на заболявания и изсъхване на дървото.

Съчетаването на тези и други характерни за този вид дейност изисквания е трудно изпълнима задача. Затова появата на нов модел от този вид моторни верижни триони веднага привлича вниманието – още повече, когато новината идва от един от световните от 1971 г. насам лидери в производството на моторни триони, немската фирма STIHL.

Точно такъв е случаят с новия трион STIHL MS 150 TC-E, който, пуснат през юни т.г. на световния пазар, вече се продава и в България.

Така към продавания и към момента много успешен модел STIHL MS 192 T компанията добавя и своята най-нова разработка – модела STIHL MS 150 TC-E. Четирите години, които делят появата на пазара на тези два модела, са дали възможност на производителя да създаде машина от най-ново поколение, в която e вградил редица от своите най-нови и успешни разработки. С впечатляващите 2,6 kg тегло (без шина и верига), мощност от 1,4 к.с. (1 kW) и редица други характеристики новият модел е не само най-лекият трион в програмата на STIHL, но вече се изказват мнения, че с него се отваря нова глава в създаването на машини за професионално поддържане на дървета и по-специално за резитба в короните им. Работният обем да двигателя е 23,6 cm³, а съотношението тегло/мощност (kg/kW) – 2,6.

Намаленото с 0,4 kg спрямо предния модел тегло е от голямо значение за намаляване на умората при работа в повече или по-малко, ала винаги неудобна поза, когато човек се е покатерил по клоните на дървото и често се налага да работи с изпънати напред или нагоре ръце. За създаването на максимални удобства и безопасна работа много голям е приносът на специално разработената за този вид триони тясна верига – 1/4“ Picco Micro 3 (PM3) в съчетание с шина с намален диаметър на водещото зъбно колело (с 9 зъба). Това имено придава заострена форма на предния край на шината с поставена верига. Дължината на шината е 25 cm. Всичко това позволява високопроизводително рязане, включително при ограничено място за промушване на шината. Много съществено в случая е, че режещата гарнитура има силно ограничена склонност за възникване на т.нар. обратен удар, който би могъл да застраши сигурността на работещия. Трионът осигурява точно и чисто рязане, което е от съществено значение при живи дървета.

Веригата се опъва чрез намиращ се странично на шината регулиращ винт, което не само улеснява регулировката, но се избягва близостта и вероятността от контакт между ръката и острите зъби на веригата. Трионът има спирачен механизъм QuickStop, който за части от секундата преустановява движението на веригата при възникване на опасна ситуация.

Новият верижен трион е снабден с модерния двутактов двигател STIHL 2-MIX, който позволява намаляване на разхода на гориво с до 20% и редуциране с до 70% на вредните съставки, съдържащи се в изгорелите газове. По този изключително важен за опазване на околната среда и здравето на хората показател новият STIHL MS 150 TC-E напълно покрива нормите (EU II), които ЕС ще въведе от 2014 г. Изработеният от тънка ламарина от неръждаема стомана ауспух ефективно намалява шума от изгорелите газове (1,2).

В резултат на електронното управление запалването на двигателя е значително улеснено, а силата на обратния удар, който се предава по стартовото въже – значително намалена. Това управление способства още за по-стабилното поддържане на честотата на въртене на коляновия вал на двигателя, осигурява постигане на оптимална мощност при всякакви режими на работа, както и значително по-бързо ускоряване на движението веригата. Принос за по-пълното изгаряне на горивната смес и повишаване на КПД на двигателя в широк диапазон от честоти на въртене на коляновия вал има и т.нар. четириканална технология, при която горивно-въздушната смес се завихря непосредствено преди навлизането й в цилиндъра.

Запалването на двигателя е в максимална степен улеснено благодарение на системата STIHL ErgoStart, при която енергичното, при това често многократно, издърпване на стартовото въже с прилагане на значително усилие напълно отпада. За запалване на двигателя са необходими само няколко последователни издърпвания на въжето на дължина 20–30 cm, което е достатъчно за натягане на стартовата пружина. Тя от своя страна завърта коляновия вал за запалване на двигателя. При този начин на запалване се прекъсва директната връзка (по въжето) между коляновия вал и ръката, поради което възможността за предаване на удара по въжето, появяващ се при запалване на горивната смес, се избягва напълно. С две думи, машината може да бъде запалена с лекота и когато се държи в ръце, без това да наруши равновесието и застраши закрепилия се върху клоните човек. За улесняване запалването на двигателя спомага и помпата за ръчно подкачване на горивото към карбуратора.

Сред техническите решения, улесняващи работата с новата машина, бихме споменали още улеснения достъп до въздушния филтър, който позволява бързата му смяна без използване на допълнителен инструмент, патентованите от STIHL капачки за лесно и сигурно затваряне (подсигурени срещу саморазвиване) на резервоарите за гориво и масло. Те от своя страна са изработени от полупрозрачна пластмаса, което позволява на работещия с един поглед да узнава наличното количество гориво и масло.

STIHL MS 150 TC-E има ефективна професионална антивибрационна система (3), която, намалявайки нивото на вибрациите, не само предпазва ръцете на работещия, но допринася и за по-прецизното и гладко рязане.

Трионът има и подвижно ухо за закачане на карабинера на осигурителното въже. Така работещият е сигурен, че при евентуално изпускане машината е обезопасена и няма да падне на земята.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

1 Звукова мощност K-фактор съгласно директива 2006/42/EО =2,5(dB(A)): 108 dB(A).

2 Звуково налягане K-фактор съгласно директива 2006/42/EО =2,5(dB(A)): 97 dB(A).

3 Ниво на вибрациите ляво/дясно K-фактор съгласно директива 2006/42/EО =2 m/s²: 4,9/4,9 m/s²

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2012, Градина

Ключови думи


 
към началото