В категории: Брой 9-10/2012, Градина, Представяме ви

Премиери на STIHL и VIKING на техническия панаир

В епохата на тотална доминация на интернет, когато информацията за всяка новост мълниеносно се разнася по световната мрежа дори преди още даденият продукт да е представен на пазара, във време, когато универсалните технически панаири все повече се превръщат в място за контакти и значително по-рядко са мястото, отредено за първо представяне на нови продукти, очакванията ни да открием на тазгодишния технически панаир в Пловдив невиждани досега машини, не бяха особено оптимистични. Всяко правило обаче има своите изключения. Дори за нас, като издатели на списание, което от години, брой след брой, се стреми първо да информира читателите си за всичко ново, което излиза от заводите на STIHL, павилионът на „Андреас Штил“ ЕООД ни посрещна не само с няколко машини, които тук видяхме за пръв път. Очевидно мисълта, изказана преди век и половина от Марк Твен, може да се перифразира в смисъл, че слуховете за края на подобни изложения са силно преувеличени. Това е така, защото мрежата не може да замени по никакъв начин живите контакти между производителя, търговеца и клиента. Експозиция, представяща на едно място голяма част от продуктовата палитра на даден производител, формира лична представа и доверие към него и машините, които произвежда. Тук всеки можеше да види и пипне, да направи сравнение между различните модели и да получи най-компетентна консултация от специалистите на фирмата. И не на последно място техническите изложения са арената, където водещите в света производители се изправят реално един срещу друг със своите машини, а често и щандовете им са един до друг. Така на посетителя остава да направи верния за себе си извод. Статистиката от близо четири десетилетия насам неизменно поставя машините с марката STIHL на едно от първите места в световната класация. Лидерската позиция на немската компания бе защитена с разнообразна експозиция, представяща подбрани модели на машини и инструменти за работа в гората, в овощната и декоративна градина, за поддържане на различни по вид и големина тревни площи.

Тук ще хвърлим бегъл поглед на показаното на тазгодишния техническия панаир. Задачата ни се улеснява от това, че за повечето вече утвърдени на пазара модели, вече е писано в „Направи сам“. А за тези, чието представяне бе премиерно за България, подробностите ще бъдат публикувани в следващи броеве на списанието.

От десетилетия марката STIHL се асоциира най-често с моторните верижни триони. Фирмата произвежда своя първи моторен трион с бензинов двигател през далечната 1929 г. Той има изключителен пазарен успех, който пък донася на основателя Андреас Щил прозвището „бащата на моторния трион“. Моторните триони STIHL са изключително популярни в България до степен, че мнозина от професионалните дърводобивници в разговорния си език наричат верижните триони, с които си изкарват хляба, гальовно „щилки“.

Панаирната експозиция представи широка гама моторни триони – от най-малките, пригодени за поддържане на личната градина и нарязване на дърва за огрев, до мощни, строго професионални модели за дърводобив при всякакви условия. За почти всеки от тях читателят може да намери статия на сайта на „Направи сам“ – общо 14 за верижните триони на STIHL.

Сред последните попълнения ще отбележим само най-новия модел за поддържане на дървета, отлично пригоден за работа в короната им – MS 150 T-CE, на който посвещаваме самостоятелна статия в броя.

Впечатляваща машина е и верижният трион GS 461. На пръв поглед човек би го взел за поредния очевидно мощен верижен трион, ако не бе необикновената верига, която веднага се набива на очи. Вместо познатите режещи звена, тази има сегменти с диамантни зърна. Иначе казано, вместо за рязане на дърво, този трион е предназначен за рязане на строителни материали – тухли, газобетон, канализационни тръби с голям диаметър, дори бетон и камък. Рязането се извършва в среда на водно охлаждане. Тези необикновени качества го правят незаменим инструмент за строителни и строително- ремонтни дейности, когато, примерно, е много по-лесно и целесъобразно в дадена стена или друг конструктивен елемент да се изреже точен отвор, вместо това да се прави чрез грубо къртене, последвано от неизбежен разход на материали и труд за окончателно оформяне на отвора. Тази машина допълва моторните ъглошлайфмашини на STIHL, които с диамантен диск и водно охлаждане режат асфалт и бетон.

Машината, за която бяхме само чували от работещи в представителството на STIHL в България, ала сега за пръв път видяхме на живо, бе огромният свредел за издълбаване на дупки в почвата BT 360. С тази незаменима в много случаи машина ще ви запознаем подробно в следващия брой, но не може да се сдържим да не споделим още тук първите си впечатления. Нарекохме свредела огромен, защото сред себеподобните този модел е истински великан не само по възможностите си, но също така по големина и тегло. Ето защо както при пренасянето му, така и по време на работа, той се държи от двама души. В крайна сметка най-важното е какво може да се върши с него. Свределът е пригоден да издълбава в почвата дупки с диаметър до 350 mm и дълбочина до 700 mm. Очевидно тези му възможности значително разширяват обсега от приложения, които далеч надхвърлят издълбаването на отвори засаждането на растения, за поставяне на колци за огради или в лозови насаждения.

Новост е и моторната коса FR 410 C-E. Характерното за нея е, че двигателят, редукторът и резервоара за гориво са обособени като самостоятелен блок, който има самар и се носи на гръб. Режещият апарат е монтиран в края на метална тръба, а в началото й се намира удобна за работа многофункционална ръкохватка. На нея се намират всички органи за управление на двигателя, така че да не се налага отделяне на ръката от ръкохватката или използване на другата ръка. Въртеливото движение се предава от двигателя посредством гъвкав вал. Това решение прави машината значително по-маневрена и по-удобна за носене, натоварването върху тялото на работещия се разпределя по-равномерно, по-малко се натоварват и ръцете. Всичко това позволява по-продължителна и по-малко уморителна работа с тази машина. Тя е особено подходяща за косене при силно неравни терени.

Новата електрическата коса STIHL FSE 52 пък е чудесна машина за поддържане на тревни насаждения с малка площ, намиращи се в близост до къщата или до електрически контакт. Лека, лесна за поддържане и много удобна при работа машина. Конструкцията на тръбата е телескопична, което позволява дължината й да се променя така, че да бъде максимално съобразено с височината на работещия. Наклонът на режещата глава може да се променя, както и тя да се фиксира неподвижно, включително в положение, подходящо за рязане във вертикална посока.

От машините за косене на VIKING за пръв път на панаира в Пловдив бе показана самоходната косачка (райдер) MR 4082 (виж НС https://napravisam.net/?p=19459). Новост в листата на „Андреас Штил“ е и косачката MB 448 TX, предназначена за поддържане на площи до 1200 m². Тя има нов модел двигател Briggs & Stratton, както и редица конструктивни промени в системата за регулиране на височината на косене, сгъването на ръкохватката и др.

На панаира бяха изложени и машините с акумулаторно захранване на STIHL – косата FSA 65, верижният трион MSA 160 C-BQ, ножиците за жив плет HSA 65 и HSA 85, въздушната „метла“ BGA 85. На миналогодишното изложение те бяха безспорният хит. Тенденцията за въвеждане на все повече машини, захранвани с акумулаторна батерия и днес, и в бъдеще, ще бъде актуална в производствената програма на STIHL. Ако тук не спираме специално вниманието си върху тях, причината е, че за повечето такива машини вече е писано в списанието. А и почитателите на марката вече привикнаха с удобствата, които предлага такава машина и все повече възприемат акумулаторните машини като нещо обичайно.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2012, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото