В категории: Актуални статии, Брой 11/2012, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Многофункционалният Bosch Multi-Cutter

Сред новостите, които Bosch пусна на нашия пазар в края на годината, подбрахме да представим в този брой на списанието многофункционалния инструмент GOP 300 SCE Professional. Понеже в българския технически словник няма наименование за този електроинструмент, в заглавието поставихме англоезичното му наименование, възприето от немския производител. Той привлече не само нашето, но и вниманието на участниците в партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ през октомври т.г. Затова за заглавна снимка избрахме момент от демонстрация на тази машина в шатрата на Bosch.

Възприеман като екзотичен допреди десетина години, този единствен по рода си вид инструмент очевидно бързо намира своето запазено място в професионалната и преди всичко в занаятчийската дейност. За това свидетелства и появата на новия модел, с който Bosch допълва професионалната си серия, като вече предлага три модела от този вид – два с мрежово и един – GOP 10,8-Li Professional, с акумулаторно захранване. Не са забравени и домашните майстори. След успеха, който пожъна моделът PMF 180 E Multi, сега зелената серия на Bosch е представена от модела PMF 190 E.

Твърдението, че този вид машини, и в частност новият GOP 300 SCE Professional, имат уникални способности, не е пресилено. Това най-вече се отнася до способностите му да реже там, където друг трион не може да се справи. Или най-малкото не може да стори това с прецизността, характерна за този многофункционален инструмент. Наименованието му очевидно произлиза от широкия спектър приложения, свързани с рязане, шлифоване и шабароване, където машината е в стихията си. Не случайно, когато преди 6 години за пръв представихме такава машина в списанието, се позовахме на многоръкия бог Шива.

Да изминалите оттогава години всеки следващ модел е ставал по-мощен, респективно по-производителен, по-удобен за работа, с по-ниско ниво на отделяните и предавани на ръцете вибрации.

Новият модел GOP 300 SCE Professional бележи най-високо ниво на техническо развитие в този сегмент ръчни електроинструменти, поради което първата ни реакция бе да го съпоставим с неговия предшественик GOP 250 CE Professional, който очевидно съхранява своите позиции, поради което продължава да бъде предлаган на пазара.

Първата по-съществена разлика е, че електродвигателят на GOP 300 SCE Professional е по-мощен с 50 W.

Със своя 300 W електродвигател GOP 300 SCE Professional още по-успешно и бързо се справя с рязане на по-дебели предмети и по-твърди материали. С този електродвигател новият GOP 300 SCE Professional е не само „по-мощен“, а към момента оглавява световната класация по мощност сред сродните електроинструменти от този вид на други производители.

Втората разлика между двата модела на Bosch е свързана с удобството при работа. Новият GOP 300 SCE Professional е първият, който получава SDS система на Bosch за бърза смяна на работния инструмент без използване на помощни средства. Това му дава значително предимство в класацията по предпочитания и отново го прави единствен по рода си в света.

Като се вижда от снимката, в предния край на машината се намира лостче, което при заключено положение е прибрано в тялото на инструменти и не пречи на работата. При неговото завъртане напред то освобождава заключващия механизъм, а при връщането му обратно фиксира инструмента в работно положение. Удобството, което системата SDS предоставя, се подсилва от факта, че машината работи с широка гама от различни работни инструменти и често се налага тяхната смяна. Съществена подробност е, че работните инструменти (с 12 периферни отвора) и системата за тяхното захващане към машината са по стандарта за осцилиращи инструменти (OIS Oscillating Interface System). Това също е значително предимство, защото позволява използването на всички работни инструменти, съответстващи на този стандарт.

Специфичните „умения“ на този вид машини се дължат на характерното осцилиращо движение, което извършва работният инструмент. Той се движи с много висока честота като се завърта последователно в ляво и в дясно, при което описва сектор с ъгъл 2,8° (в ляво и в дясно по 1,4°). При модела GOP 300 SCE честотата на осцилиращото движение може да се регулира плавно в диапазона от 8000 до 20 000 minˉ¹, което позволява по-точно настройване на режима на рязане спрямо условията на рязане или шлифоване. Честотата на движение се поддържа постоянна и независима от натоварването благодарение на електронната система за управление на електродвигателя.

При тегло от 1,6 kg, благодарение на малкия диаметър на тялото в областта на ръкохватката и ергономично оформената й гумирана повърхност, машината е удобна за държане и работа.

Най-характерно за този инструмент е изключителната прецизност, най-вече при рязане, възможността работният инструмент да достига до места, недостъпни за други електроинструменти, с лекота да изрязва отвори чрез врязване в материала. Малката дебелина на режещите работни инструменти позволява използването на машината за напасване на детайлите при различни дърводелски сглобки.

GOP 300 SCE Professional е предназначен за работа с дърво и дървесни материали, пластмаси, облицовъчни плочи на гипсова основа, цветни метали, както и за рязане на предмети от незакалена стомана (пирони, скоби, ламаринени профили и др.).

Той е незаменим инструмент при вътрешно строителство, включително при „сухото строителство“ на преградни стени, окачени тавани и подови настилки, при извършване на различни ремонтни дейности, при монтиране и ремонт на дограма, поставяне и ремонт на дървени подови покрития, монтиране на кухненски и други мебели. Върши отлична работа за премахване на остатъците от лепило при подмяната на меки подови покрития, позволява подмяна на счупени облицовъчни плочки, без това да причини повреждане на съседните и др.

С GOP 300 SCE изрязването на различни по форма и големина отвори в дървесни или гипсови плочи става много лесно. При това се постига висока точност, което в много случаи е от решаващо значение.

На снимките са илюстрирани някои типични приложения на машината, демонстриращи част от нейните възможности като прерязване на медни тръби на нивото на подовата настилка или стената, прерязване на стърчащ от дървена греда масивен стоманен болт, изрязване на отвор в мебелна плоча, прерязване на рамката на врата на нивото на новото дървено подово покритие, обрязване на канта на вече монтирана обшивка от плочи гипскартон, шлифоване в ъглите на стъпала на дървена стълба, при което GOP 300 SCE Professional изпълнява ролята на специализираната делташлайфмашина. Машината е ефективен помощник и при монтиране или подмяна на пластмасови канализационни тръби, когато те трябва да се прерязват на място.

Показана е и подмяната на счупена плочка в стенна облицовка, за което първо е необходимо плочката да бъде освободена, като лепилото и пълнителят във фугите, които я ограждат, да се премахне чрез изрязване. След това леглото под нея се почиства от остатъците старо лепило, за да се освободи място за новото.

За различните видове дейности и според вида на обработвания материал GOP 300 SCE Professional използва богат арсенал от специализирани инструменти. Повечето от тях имат повишена износоустойчивост, поради което носят знака Long Life.

Те може да бъдат разделени на следните групи:

» Дискови (с формата на диск или на сегмент от диск) инструменти, които се използват за рязане. В зависимост от обработвания материал те са изработени от бързорежеща инструментална стомана, биметални, с диамантни или с твърдосплавни зърна. Различават се по диаметъра и дебелината на диска, по едрината и стъпката на зъбите.

» Прави триончета, които са особено подходящи за прорязване на отвори чрез челно врязване в материала. Изработват се от бързорежеща инструментална стомана или биметал. Различават се по широчината, едрината и стъпката на зъбите

» Ножове (дискови и със заострена фирма) за рязане на изолационни материали, еластични материали за уплътняване на фуги, маджун за прозорци и др.

» Шабъри – използват се отстраняване на хоросан и замърсявания от цименто-пясъчен разтвор, на втвърдено лепило за плочки, повече или по-малко твърди остатъци от старо лепило за меки подови настилки и др.

» Плочи с триъгълна форма за закрепване на шлифоващи листове за грубо и фино обработване на дърво (със стандартната за делташлайфмашини големина 93 mm), за отстраняване на стари лакови покрития и подготовка на повърхността за полагане на нови.

Бихме посочили още специализирания за премахване на лепило за плочки и варов разтвор инструмент RIFF, чиято капковидна форма и покритие от твърдосплавни зърна го правят отлично средство за изрязване на фугите и отстраняване на старото лепило при единична подмяна на стари с нови плочки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото