В категории: Брой 11/2012, Представяме ви, Ремонти, Строителство

Архитектурният конкурс Wienerberger Brick Award

В НС 6-7/2012 представихме победителите в петото поредно издание на този единствен по рода си в света конкурс за архитектурни проекти, чиято зидария е изпълнена с керамични материали. Сега имаме възможност да разширим информацията благодарение на любезно предоставеното ни от „Винербергер“ ЕООД“ интервю с Главния изпълнителен директор на Wienerberger г-н Хаймо Шойх. Публикуваме оригиналния текст без редакторска намеса от издателството.

Г-н Шойх, Винербергер Brick Award се осъществява за пети път тази година. Какво означава за Вас тази годишнина?

Шойх: За нас това е голям успех, който започна през 2004 г. Оттогава, на всеки две години, откриваме и награждаваме най-креативните и най-забележителните керамични архитектурни произведения от цял свят. Тази година, Винербергер Brick Award дава парична награда от € 27 000. Едновременно с това, знаем, че нашата награда се слави с добро име в архитектурните среди.

Откъде сте сигурен в това?

Шойх: От 2004 г. насам заявленията нараснаха значително и постоянно получаваме запитвания относно участие в състезанието. Също така си спомням, когато един архитект беше казал, че победителите от Brick Award са в добро обкръжение след като Питър Цумтор (Peter Zumthor), победителят през 2008 г., спечели голямата награда. Това показва, че сме в правилната посока.

Каква е идеята на Wienerberger Brick Award?

Шойх: Целта ни беше и все още е, да покажем, че тухлата е модерен, но в същото време и изключително универсален строителен материал. В същото време, искаме да покажем на хората, които се интересуват от архитектура и на експертите, съвременното развитие и тенденциите в международната керамична архитектура и забележителното разнообразие от приложенията им. Дори ние – които работим с керамика ежедневно, продължаваме да се изненадваме и очароваме от необятното поле за изява в проектирането и умелостта на архитектите да боравят с този материал.

Можете ли да ни споделите колко заявки за участие получихте за изданието тази година?

Шойх: Броят на проектите и държавите, желаещи да участват, отново нарасна въпреки икономическата ситуация в строителния сектор. Изразено в проценти, все пак, броят е по-малък в сравнение с предните години. Общо 50 проекта от пет континента бяха номинирани за Wienerberger Brick Award 2012, от около 300 заявили участие.

Бихте ли казали повече за самия процес по кандидатстване, за да придобият представа читателите?

Шойх: Проектите достигат до нас само чрез независими архитектурни критици и журналисти от цял свят. С впечатляващото приложение, което придават на тухлата и глинените строителни материали, архитектите привличат вниманието на тези експерти, които правят проектите достъпни до широката публика. Такива проекти включват музеи, индустриални сгради, еднофамилни къщи, обществени сгради или реновирани исторически забележителности. Единственото изискване е да се използват керамични материали, независимо, дали са продукт на Винербергер или не. Дали ще са обикновени керамични блокове, фасадни тухли, керемиди или павета, вътрешни или външни, най-важното условие – да бъде от керамика!

Как ще представите пред читателите самия процес на селектиране на кандидатите?

Шойх: В тази следваща стъпка, група експерти избира номинираните и победителите. Решаващи фактори при избора включват – в допълнение на креативен архитектурен дизайн на екстериора и използването на тухлите – също и функционалност на сградата, енергийна ефективност и устойчивост. А колкото до въпросните експерти, журито се състои от изтъкнати личности от международната архитектурна сцена: практикуващи архитекти, професори от университети или критици. По регламент, Винербергер няма права да участва в журито.

Винербергер не просто разпознава най-иновативните проекти от близкото минало, но и отдава специално внимание на тяхното включване в придружаващата книга Brick. Защо решихте да добавите и книга?

Шойх: Всяка церемония по връчване на награди е винаги тържествено събитие за победителите, но остава просто моментен епизод от историята. С пищно оформената книга Brick, изработихме продължаваща във времето презентация, която завинаги да подчертае значението на печелившите проекти и номинации. Едновременно с това, книгата представлява чудесна възможност да се покаже колко иновативен продукт – независимо дали е глинен блок, керемида или паве – може да е тухлата при използването й в съвременната архитектура.

А какво да очакват читателите в Brick ’12?

Шойх: Освен проектите-победители, книгата представя и всички други номинирани тухлени постройки. Благодарение на изключителните международни архитектурни журналисти, много от които посетиха лично тези креативни проекти и ги отразиха, читателят има възможността да получи изчерпателна информация в интересни детайли. В списанието Brick+, което за първи път тази година е част от книгата, даваме думата на забележителни хора от архитектурните

Ще има ли Wienerberger Brick Award след две години?

Шойх: Да, Wienerberger Brick Award ще се състои отново след две години. Дотогава, ще оставим да бъдем изненадани от креативността на архитекти от цял свят, използващи тухлата за строителен материал.

Винербергер вече не предлага само тухли и продукти от глина, както показва скорошното придобиване на Пайплайф (Забележка: водещ производител на пластмасови тръбопроводни системи в Европа). Какви бяха мотивите зад това придобиване? Ще се разрасне ли Винербергер и в сектора на услугите?

Шойх: За мен, цялостното придобиване на Пайплайф е огромен успех, свързан със стратегическите ни усилия да разширим основната сфера на дейност на цялата група Винербергер. Имаме визията да предлагаме цялостни решения в строителството, ориентирани към бъдещето, независимо от естеството на самия материал. В същото време, разбира се, предлагаме и други услуги като, например, технически консултации и обучения на място. Служителите ни могат да бъдат открити на работното място при архитекта, при майстора на покриви и на самия обект, където предлагаме практически обучения за хората, които работят със самия продукт. Излишно е да споменаваме дори, че в тази дигитална епоха, изготвяме и софтуер за планиране и визуализиране. Например, програма, която да извършва сложните структурни калкулации за противоземетръсно строителство – с подходящия глинен блок, доставен от нас, разбира се.

Можете ли да ни дадете пример за иновации във Винербергер?

Шойх: Най-новото, което създадохме в сферата на енергоспестяващото строителство, е глинен блок, запълнен с минерална вата или по-скоро перлит (забележка: изолационен материал, направен от вулканична скалá) – здрав и безвреден за околната среда алтернативен материал, който прави допълнителната топлоизолация (например, полистирен) старомодна и ненужна. Или да вземем за пример системата Dryfix: процес на залепване, създаден от нас, който позволява тухлените стени да бъдат изградени дори при температура до 4 градуса под нулата.

През 2012г. всички говорим за устойчиво развитие. По какъв начин Винербергер насочва бизнеса си в тази посока?

Шойх: Отнасяме се изключително сериозно по този въпрос, който е и здраво закотвен в цялата ни организация. Освен Мениджър по устойчивото развитие, имаме и служители, работещи в тази област във всяка една от 27-те ни дъщерни фирми. Що се касае до устойчиво развитие, взимаме под внимание производствения процес по цялата верига. В нашия случай, това включва „отговорен“ добив на глина, последващото рекултивиране на кариерата и екологично безопасно производство на тухли. Освен това, организираме и инициативи на местно ниво с цел подобряване условията на живот за хората, живеещи близо до заводите и кариерите ни и производствените ни бази. Допринасяме и като подкрепяме изграждането на училища и кладенци, или предлагайки инициативи по здравеопазване в Индия, например.

Винербергер празнува 193-тия си рожден ден тази година. В каква насока смятате да поведете компанията занапред като номер 1 производител на тухли?

Шойх: Тухлата винаги е била част от културата ни и в продължение на хиляди години, винаги е привличала вниманието на архитектурните среди. Като най-големият производител на керамични тухли в света, смятаме, че мисията ни е не само да запазим това наследство, но и да продължим да развиваме тухлата като строителен материал, отговаряйки на желанията и нуждите на съвременната архитектура. Последното постигаме чрез взаимни консултации с архитекти и клиенти, които ни дават един постоянен поток идеи за потенциални иновации. Убеден съм, че една компания може да постигне успех само чрез иновации в продуктите и процесите си като по този начин осигури бъдещото си съществуване. В днешно време, обаче, вече не става въпрос само за продукти; вече мислим в посока цялостни решения и системи. Взимаме под внимание цялостното изграждане, включително инфраструктурата и естествената среда. Заедно с дъщерните фирми, можем успешно да покрием дори тази сфера.

Днес, тухлата и керамичните продукти все повече срещат конкуренция от страна на бетонови и дървени материали, и в архитектурните среди съществува разгорещен спор, касаещ най-добрия метод за строителство. Освен това, няма установено съгласие измежду експерти за най-икономичния и безопасен за околната среда метод. Каква е позицията на Винербергер в тази полемика?

Шойх: Отговорът ни относно бъдещото строителство се уповава на така наречената „е4“ концепция, която позволява безвредно, енергийно-ефективно и допустимо като цена, строителство. В Zwettl (забележка: град в Северна Австрия) имаме и доказателство, че това е напълно възможно с тухли. В момента, помагаме на едно семейство да построи първата в Европа „е4 керамична къща 2020“. Тази „къща на бъдещето“ отговаря на новата Директива на ЕС за строителството, която от 2020 г. ще изисква новите постройки да бъдат с почти нулев разход на енергия. Тази керамична къща произвежда повече енергия, отколкото консумира и използва на 100% възобновяеми енергийни източници за нуждите на сградата. Семейството ще се нанесе това лято. За период от две години, консумацията на енергия ще бъде измерена и регистрирана от АИТ (Австрийският Институт по Технологии). С този проект, отправяме ясно послание за модерно и икономически достъпно строителство.

А сега си представете, че строите собствената си къща. Как бихте я описали само с няколко думи? Кое би представлявало приоритет за Вас при строителството?

Шойх: За мен е важно да се използват устойчиви материали, да има ясна и подредена архитектура, важна е и енергийната ефективност. Трябва също да се наблегне на комфорта – с приятен въздух в затворените помещения, който да благоприятства за доброто състояние на живущите. А самата фасада считам за нещо като визитна картичка на човека. Фасадата, също така, може да бъде съпоставена с картина. Освен това, тухлените фасади са като живи – те „дишат“ и се променят, когато са изложени на светлина.

Често архитектурата се счита и за отличителен белег на всяка страна. В коя страна може да бъде открит предпочитаният от Вас архитектурен стил?

Шойх: Намирам някаква силна изразителност в жълтите и червените къщи в Белгия, Холандия и Северна Германия. Комбинацията от къща и градина в тези страни, е символ на традиция, която, за мен, представлява едно хармонично цяло.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото