В категории: Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Дилърска среща „Ташев-Галвинг“ – електроинструменти на Makita

Японската компания Makita, чрез нейната дъщерна фирма в България, е редовен участник в партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“. Това е логично следствие от водещата роля на „Ташев-Галвинг“ за разпространението на електроинструментите на далекоизточния производител у нас, дължи се несъмнено и на високото качество на инструментите с марката Makita. Както на миналогодишната срещата в Рибарица, и сега представянето на отделни продуктови линии и подбрани нови модели бе дело на г-н Стево Лозановски, мениджър продажби за Югоизточна Европа, г-н Станислав Стефанов, мениджър продажби в „Макита България“ ЕООД и г-н Илчо Стаменов, демонстратор.

Пред лекционната зала бе паркиран и специализираният микробус на Makita, буквално претъпкан с машини и приспособления за демонстрации във фирмената шатра.

В представянето бе наблегнато на някои технически решения, характерни за машините на Makita. Специално внимание бе заделено на серията акумулаторни електроинструменти (BL), включваща бормашини, отвертки и винтоверти (включително с ударно действие) и перфоратори, при които класическите електродвигатели са заменени с най-новото постижение в тази област – безчетковите електродвигатели. Предимствата на този вид електродвигатели: по-ниският разход на електроенергия, по-малкото загряване и удължената 2-3 пъти експлоатационна дълготрайност са фактори от много голямо значение при акумулаторно захранваните електроинструменти. Инструментите с такъв двигател имат по-висок к.п.д. и изразходват по-пестеливо акумулираната в батерията електроенергия. Съответно работят по-продължително с едно зареждане. Липсата на отделяне на топлина, породено от неизбежното искрене между четките и колекторните пластини при класическите електродвигатели, улеснява охлаждането на машината, което пък позволява по-продължителна безопасна работа с него. Това, заедно с липсата на триещи се части (с изключение на лагерите на ротора), удължава неколкократно дълготрайността на двигателя и на акумулаторната батерия. Резултатът е, че вложената в покупката инвестиция се изплаща по-бързо. Безколекторните двигатели имат по-малки габарити от класическите, което пък позволява конструирането на още по-компактни електроинструменти. Това също е значително предимство, а при някои инструменти има и решаващо значение.

Машини на Makita, които работят с такъв вид двигатели са отвертките с ударно действие BTD136RFE и BTD147RFE (със захранващо напрежение 14,4 V и 18 V), бормашините BDF459RFE и BHP459RFE (с напрежение 18 V) и перфораторът BDF459RFE (36 V). С двигател BL е и комбинираната машина за работа в градината BDF459RFE, която съвместява функциите на тример за косене на трева, храсторез, верижен трион и миникултиватор.

Друга водеща тема в презентацията бяха техническите решения за намаляване на отделяните и предавани от машината към ръцете на работещия вибрации. Тази проблем от година-две дежурно присъства при описанието на всеки нов модел ъглошлайфмашини, перфоратор или къртач, независимо от неговата марка. Странното е, че далеч по-рядко се споменава при електрическите саблени триони, въпреки че именно при тях вибрациите са най-силно изразени и опасността от възникване на вибрационна болест е най-голяма.

За разлика от класическите антивибрационни решения, които целят поглъщане на колкото се може по-голяма част от вибрациите чрез използване на различни демпфериращи материали, Makita първи създадоха и въведоха в свои перфоратори, къртачи и саблени триони активна динамична антивибрационна система. Тя намалява ефективно още в зародиш с около 50% нивото на вибрациите, които отделя ударният или задвижващият триона механизъм. За машини на Makita, при които за пръв път бе въведена патентованата от японската компания активна антивибрационна система AVT е писано в „Направи сам“ още през 2006 г. (НС 12/2006) . В същата статия е описан и принципът на функциониране на тази система, а оттогава тя непрестанно се подобрява.

Ефектът от действието на активната динамична антивибрационна система се засилва допълнително чрез електронно управляваната система Soft No Load. Нейното функциониране се базира на „интелигентно“ управление на електродвигателя. Благодарение на това честотата на въртене намалява, когато машината работи на празен ход и автоматично се повишава до номиналната, щом тя бъде натоварена. По време на демонстрациите всеки от присъстващите имаше възможност да се убеди лично в ефективността на антивибрационните системи, вградени в перфоратори и къртачи на Makita.

На срещата стана дума и за удължената на три години гаранция, с която от средата на годината се ползват електроинструментите Maktec, марка на Makita за машини, предназначени за работа при по-малки натоварвания и съответно продавани на чувствително по-ниски цени.

 

За повече информация и покупки посетете  електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото