В категории: Брой 12/2012, Градина

Мощен трион за дърводобив STIHL MS 461

В началото на идната година „Андреас Штил“ пуска в продажба на българския пазар новия верижен трион MS 461. Това е строго професионална машина за работа в гората – поддържане и дърводобив, верижен трион, който е максимално пригоден за експлоатация при екстремни натоварвания. Новият STIHL MS 461 е замислен да замени и продължи успеха на досегашния лидер в този клас STIHL MS 460, който се задържа на пазара над 5 години, а това е отлична атестация за неговите възможности. Основните работни характеристики на MS 460 са наследени и от модела MS 461, като основната промяна е в новия двигател с вътрешно горене 2-MIX с четириканална технология за подаване на горивната смес. Поради това новият MS 461 има с 20% по-нисък разход на гориво, което при ежедневна употреба на машината води до значителна намаляване на експлоатационните разходи. В допълнение на това до 50% е намалено и съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове. Когато говорим, че с този двигател машините на STIHL изпълняват и най-строгите за момента норми в ЕС (EU II) по този важен за опазването на околната среда показател, трябва да разбираме нещо още по-важно – става дума за опазване на здравето на работещите с тези моторни триони, както и на намиращите се в близост хора. Новият двигател има също така по-добри характеристики, като например по-висок въртящ момент и съхраняване на резерви от мощност при работа в долния диапазон честоти на въртене.

Системата за очистване на подавания в цилиндъра въздух също е на нивото на най-високите професионални изисквания. Новият модел MS 461 е снабден с доказалата качествата си при още по-тежки условия на работа, каквито са рязането на строителни материали (виж НС 11/2012), тристепенна система за очистване на въздуха – HD2. За да не повтаряме дословно написаното в предишния брой на списанието, за тази система ще обобщим най-същественото: по-добро очистване на въздуха със задържане и на най-фините твърди частици, улеснено почистване и смяна на филтриращите елементи, значително удължаване на интервала между две почиствания или подмяна. В крайна сметка резултатът е намалено износване на двигателя и удължаване на срока на неговата безаварийна работа, облекчаване на работата и поддръжката на машината. Освен това карбураторът има система, която поддържа постоянни мощността, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на гориво, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. По този начин интервалът за работа на машината до възникване на потребност от почистване или смяна на филтриращия елемент допълнително се удължава.

Трионът STIHL MS 461 има едноцилиндров двигател с работен обем 76,5 cm³. Мощността му е 4,4 kW. Теглото на машината (без режеща гарнитура и при празни резервоари за гориво и масло) е 6,7 kg. Съществен фактор при продължителна работа в горски масиви е съотношението тегло/мощност, което при този трион е 1,52 kg/kW. У нас трионът ще се предлага с дължина на шината 50 cm. Системата за смазване на веригата е доказала качествата си STIHL Ematic (шина Ematic и верига Oilomatic), която осигурява оптимално смазване по цялата дължина на шината и позволява до 50% намаляване на разхода на масло. Това е постигнато чрез оптимизиране на неговото разпределение и пренасянето му от звената на веригата.

Помпата позволява ръчно регулиране на дебита на маслото, което е характерно за инструментите, предназначени за професионалисти, които отлично познават машината, с която си вадят хляба. Фабрична маркировка с буквата „Е“ отбелязва границата, до която се гарантира, че подаваното количество масло е достатъчно за доброто смазване на веригата. Регулировката позволява намаляване на дебита, т.е. на разхода на масло с до около 50%. Винтът за регулиране опъването на веригата и гайките за фиксиране на шината са разположени отстрани на двигателния блок, което прави работата по-лесна, а ръцете остават далеч от острите зъби на веригата.

Подобно на останалите мощни двигатели на STIHL, запалването е улеснено от наличието на декомпресионен вентил, а ръкохватката ElastoStart намалява силата на удара, който се предава по въжето при запалване на двигателя.

При STIHL MS 461 са взети още по-ефикасни мерки за намаляване на поражданите от машината и предавани на ръцете вибрации, което се вижда отчетливо при съпоставяне на техническите характеристики на двата модела.

Характерните за верижните триони на STIHL улесняващи работата решения са налични и при MS 461 – управлението на двигателя (топло и студено стартиране, готовност за работа и изключване) се извършва с едно лостче, капачките на двата резервоара имат патентована система за улеснено затваряне и отваряне, подсигурени са срещу изпадане и др.

За още по-сигурна защита на работещия машината има и механизма QuickStop, който е в състояние при нужда за части от секундата да блокира движението на веригата.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2012, Градина

Ключови думи


 
към началото