В категории: Брой 11/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Верижен трион за строителни материали

В предишния брой на списанието повдигнахме леко завесата, която до откриването на тазгодишното техническо изложение в Пловдив покриваше една от най-новите машини на STIHL – верижния трион GS 461, чието предназначение е да реже не дърво, а материали, използвани в строителството като зидария от тухли или блокове газобетон, бетон, каменинови тръби, естествен камък и др. Машината е новост не само за българския пазар, а и за световния, защото официалното й представяне бе около средата на септември.

С този верижен трион STIHL разширява своята гама от инструменти, специализирани в рязането на строителни материали и пътни настилки, която досега бе представена от няколко модела моторни ъглошлайфмашини . Подобно на тези мощни, но също така тежки и трудно повратливи машини, новият верижен трион е пригоден за мокро рязане на споменатите вече типични за строителната и ремонтната практика материали. GS 461 е значително по-лека и удобна за работа машина, която позволява лесно, бързо и точно изрязване в стените на отвори с правоъгълна или друга форма, примерно за поставяне на прозорци и врати, както и за уголемяване на съществуващи отвори, за прерязване на канализационни тръби с голям диаметър и други строителни материали. Максималната дълбочина (дебелина) на рязане е 40 cm. Тези възможности правят верижния трион GS 461 незаменима машина при извършване на редица строително-ремонтни дейности и при спасителни операции в случаи на бедствие.

В новия специализиран трион е синтезиран дългогодишният опит на STIHL в разработката на едни от най-качествените верижни триони в света, в създаването на машини и режещи вериги способни да работят при най-тежки условия, каквито несъмнено са рязането на естествен камък и строителни материали. Успехът на немската компания е подсигурен и от факта, че тя е от малкото производители, които сами разработват и произвеждат режещите инструменти, в случая веригата и водещата шина. Затова на машините STIHL може и трябва да се гледа като на единна разработка, в която всеки от компонентите е оптимално пригоден да работи с останалите. С оглед на изключително неблагоприятните условия, при които работи, режещата верига 36 GBM със сигурност може да бъде окачествена като едно от най-високите технически постижения в тази област. Режещите звена са с диамантни зърна, а рязането се извършва при охлаждане на веригата с вода. Тя има много висока износоустойчивост, а предварително заточените режещи звена са проектирани така, че да осигуряват не само висока производителност, но и плавен ход, което повишава точността на рязане. Наподобяващата тясна гърбица форма на свързващите звена улеснява врязването на веригата примерно в тухления зид, както и последващото праволинейно рязане и способства за намаляване на вибрациите.

Водещият веригата канал на шината Rollomatic G е термично закален с цел повишаване на нейната износоустойчивост. По каналчета водата се подава до канала за веригата и до зъбното колело в предния край на шината. Тя охлажда зъбното колело, шината, обмива веригата. В зоната на рязане водата улеснява свързването и отмиването на отделената при рязането прах. Щуцерът за присъединяване на водопроводния маркуч към триона и кранчето за регулиране на дебита на водата са разположени непосредствено до основната ръкохватка. Дюзите при задвижващото веригата зъбно колело са разположени така, че водните струйки да бъдат насочени напред, а водата, която веригата увлича назад, бива улавяна и се стича от капака, така че да не мокри работещия.

Трионът се задвижва от мощен двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX с четириканална технология за подаване на горивната смес в цилиндъра. Характерно за този двигател е, че поддържа висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене на коляновия вал, количеството на вредните съставки в изгорелите газове е под най-строгите норми, действащи към момента в ЕС, по-нисък с около 20% е и разходът на гориво в сравнение с конвенционалните двутактови двигатели.

Двигателят има работен обем 76,5 cm³ и развива мощност от 4,3 kW (5,8 к.с.).

Очаквано конструкторите на STIHL са взели мерки да снабдят машината с ефикасно действаща тристепенна система за очистване на необходимия за горивния процес въздух. След като премине през циклонен филтър, в който по центробежен начин се отделят по-едрите твърди частички, въздухът преминава през сменяем двустепенен въздушен филтър. Външният филтриращ елемент HD2 задържа по-едрите прашинки, а вътрешният – фините. Общата филтрираща повърхност е значително увеличена, а пропускащите въздуха пори на вътрешния филтър са с около 70% по-фини от порите при обикновените хартиени филтриращи елементи. Поради това филтриращата система осигурява значително по-добро очистване на постъпващия в цилиндъра въздух, което от своя страна спомага за намаляване на износването на цилиндровата риза и сегментите на буталото. Като цяло дълготрайността на двигателя се удължава. Филтърът HD2 е изработен от полиетиленова тъкан (PET), която има масло- и водоотблъскващи свойства. Освен това характерно за филтриращия елемент е, че частиците прах се задържат на повърхността му, без да проникват в дълбочина на тъканта. Това улеснява почистването на филтъра, за което STIHL предлага специален препарат, но е възможно и използването на сапунена вода или воден разтвор на оцетна киселина. Благодарение на това филтриращият елемент е пригоден за многократна употреба. В крайна сметка интервалът между две сервизни обслужвания на филтъра е значително удължен, а двигателят – по-сигурно предпазен от ускорено износване.

За улесняване на запалването двигателят има декомпресионен вентил, а ръкохватката на въжето ElastoStart намалява силата на удара, който понякога възниква при запалване на двигателя и по въжето се предава на ръката.

Двигателният блок е монтиран към рамата на машината посредством ефективно функционираща антивибрационна система. Това има своето положително въздействие не само за по-продължителната и по-добре обезопасена от гледна точка на вибрациите работа, но и способства за повишаване на точността при рязане.

Теглото на триона GS 461, без шина, верига и гориво, е 7,6 kg.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото