В категории: Брой 12/2012, Инструменти, Металообработване

Шлайфмашина за тръби Metabo RBE 9-60

В края на 2012 година Metabo пусна нов модел шлайфмашина за тръби RBE 9-60. С него немският производител на професионална техника разширява своята очевидно успешна серия електроинструменти с мрежово захранване, предназначени за повърхностна обработка на изделия от неръждаема стомана. Направихме уточнението, че това са машини, работещи с променливотоково захранване, защото Metabo предлага и алтернативна серия машини със същото приложение, но с автономно захранване от акумулаторна батерия с капацитет 4 Ah. В условията на свободно конкурентно пазарно стопанство това може да означава две неща. От една страна има значително, нарастващо търсене на такива, макар и доста тясно специализирани инструменти, и от друга, Metabo e успяла да завоюват стабилни позиции в този сектор с разнообразието и качеството на предлаганите инструменти. Успех, който планомерно развива и разширява. Добавянето на трета шлайфмашина от този вид очевидно показва стремежа на компанията да предлага паралелно сходни по предназначение машини и с двата вида захранване.

Както се вижда от снимките, тази шлайфмашина е доста необичаен инструмент. Тя работи с шлифоваща лента. Необикновената й конструкция е съобразена с нейното предназначение – шлифоване на тръби и други предмети с овална форма.

Първото, което прави впечатление, е значително по-високата скорост на движение лентата – 14 m/s, докато при модела RBE 12-180 максималната скорост е 8,5 m/s. В резултат с новата шлайфмашина се работи значително по-бързо при по-равномерно обработване на повърхността на тръбата. Шлайфмашината RBE 9-60 е предназначена за шлифоване на тръби от неръждаема стомана (Inox) с диаметър до 60 mm. Над този диаметър обработката вече се поема от по-голямата машина RBE 12-180. По този начин за всяко приложение и условия на работа – било в работилница,на строителната площадка, на кораб или яхта на вода, Metabo предлага подходящата машина за груба и фина повърхностна обработка на тръби.

При тръби с диаметър до 45 mm лентата на RBE 9-60 обхваща кръгов сегмент с ъгъл 190°, като по този показател превъзхожда в класа си всички конкурентни машини на други производители. По-пълното обхващане на повърхността на тръбата позволява постигане на по-качествена обработка без да остават следи от промяната на положението на машината. Конструкцията на RBE 9-60 е максимално съобразена с типичните условия на работа, когато обработваните детайли, например ръкохватки на стълбищен или друг парапет, са неподвижно закрепени и трябва да се шлифоват на място. Често мястото за работа е ограничено, няма простор за движение на машината. Освен това тя трябва да може да достига максимално близо да края на тръбата, както и да шлифова тръби, намиращи се съвсем близо до стената, както е при ръкохватките на парапети, закрепени към стена. Шлайфмашината RBE 9-60 е оптимално приспособена към тези изисквания благодарение на малката дължина на водещия лентата апарат и възможността тялото с двигателя да се завърта безстепенно в най-удобна за работа позиция. Машината се справя отлично с шлифоване по цялата повърхност на тръбата при парапети, намиращи се на разстояние само 40 mm от стената (стандарт за Германия).

За максимална производителност при по-грубо шлифоване машината може да работи с максималната скорост на движение на лентата. Тя обаче може да се регулира плавно до 8 m/s, с което се цели постигане на фина, филигранно обработена повърхност, нещо, за което неръждаемата стомана е особено подходящ материал. Водещите лентата ролки я придържат стабилно при максимална скорост на движение и обработване на тръби с малък диаметър.

Шлайфмашината има електродвигател с номинална мощност 900 W, който я извежда на първо място в световната класация по производителност в нейния клас. Лентата е покрита от горната си страна с пластмасов щит, който предпазва ръцете на работещия, както от механично увреждане, така и от евентуално възникнал при движението на лентата електростатичен токов разряд.

При включване на машината скоростта на лентата нараства плавно, което прави работата по-спокойна и без опасност от възникване на обратен удар. Също така електронното управление на двигателя не позволява самоволно включване на машината след аварийно изключване на захранването. Двигателят има и защита срещу претоварване.

Машината тежи 3,1 kg.

Metabo предлага богат асортимент от шлифоващи ленти, предназначени за различна повърхностна обработка – грубо шлифоване, сатиниране и полиране до огледален блясък. Лентата се сменя лесно и бързо на ръка без помощен инструмент. Новата RBE 9-60 работи с ленти с обикновен и циркониев корунд, както и с керамични зърна. Особен интерес представляват лентите Metabo-Pyramid, които се предлагат с едрина на зърното от Р 120 до Р 2000. При тях зърната имат пирамидална форма, поради което лентите съчетават голяма отнемаща способност с фино шлифоване на повърхността.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото