В категории: Брой 1-2/2013, Градина

Нови мотофрези VIKING

Moto1

Първата любов се помни цял живот. Това го знае всеки. Подобно на религиозна догма, твърдението не се нуждае от доказателства. Първата любов обаче може да бъде свързана и с първия досег до мечтана машина, а когато тя се окаже на бленуваната висота, това поражда дълготрайна привързаност. Такава бе срещата ни отпреди четири години с малката мотофреза VIKING VH 440, която прояви невероятен борбен дух и неподозирани възможности, когато я изпробвахме не на рехава черноземна леха, а върху камениста планинска почва, чиято твърд не познаваше земеделски инструмент.

Връщаме се към тази предистория, за да обясним напиращото любопитство, което съпровожда всяко поредно наше запознанство с нов модел мотофрези на VIKING. Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага общо 5 модела, като два от тях – VH 440 и HB 585, вече представени в „Направи сам“, са добре познати на българския пазар с доказаните си качества. Тази статия посвещаваме на двете най-нови попълнения в парка на мотофрезите VIKING – HB 445 и HB 560. Първият е измежду най-новите, а вторият е в продажба отпреди няколко месеца. Ако някой очаква революционни промени, ще остане донякъде разочарован. За преобладаващата част от продуктите на водещите в света производители е характерно, че са достигнали върховите постижения в дадената област за времето на появата си на пазара, а и поне няколко години след това. Всеки нов модел се отличава с усъвършенствания, които бележат пътя на развитие на техниката. Особено през последните години голямо внимание се отделя на бързо завишаващите се изисквания по отношение на опазването на здравето на хората и природната среда.

Затова е логично, когато представяме новите модели VIKING, да търсим паралел между тях и вече представените в списанието. Известно е, че различията са в детайлите, а както се знае често именно в тях „се крие дяволът“.

VIKING HB 445

По предназначение и технически параметри този модел се отличава малко от предшественика си VH 440. Стандартната широчина на окопаване е 45 cm (42 cm при VH 440), което в съчетание с тегло от 40 kg прави машината маневрена и повратлива. Мотофрезата е удобна и за транспортиране. Човек може сам да работи с нея, без да му е необходим помощник. Машините от този клас са предназначени за обработване на градински терени с площ до около 800 m². Широчината на фрезоване е съобразена с типичното тясно междуредово разстояние в зеленчукови градини и при отглеждане на други нискостеблени растения, за обработване на почвата в оранжерии и др. Мотофрезите от този вид са най-подходящи за работа в малки вилни и дворни градини, за които са характерни наличието на множество препятствия (пътеки, зидове, стълбища, дървета), които трябва да се заобикалят или преодоляват чрез придвижване на машината на транспортните й колела, а често и с пренасяне на ръце.

В зависимост от конкретните потребности и твърдостта на почвата широчината на фрезоване при новия модел може да се намали до 25 mm, както и да се увеличи до 60 cm. За целта работните инструменти (фрезери) са съчленени, така че на всеки от двата вала може да се поставят по един, два или три фрезера. В края на валовете има ограничаващи дискове, които предпазват намиращите се отстрани растения от попадане под фрезерите. Диаметърът на фрезерите е 300 mm, което позволява окопаване и разрохкване на почвата на дълбочина около 150 mm, а при неколкократно минаване и до около 200 mm. Необходимо е да се знае също, че тази и всички останали мотофрези на VIKING са комплектовани с изключително здрави и износоустойчиви фрезери, за които производителят дава гаранция срещу счупване. Тяхната форма и профил на режещите ръбове улесняват врязването в почвата, което позволява обработка и на твърда, силно уплътнена почва. Всеки фрезер е разположен спрямо съседния така, че да се врязват в почвата последователно. Благодарение на това процесът на вкопаване и раздробяване на почвата е по-плавен и спокоен, без осезаеми и от машината, и от работещия удари. За намаляване на вибрациите, предавани върху ръцете на работещия, спомага и ефективно функциониращата антивибрационна система, разположена между двигателното тяло и ръкохватките, която в значителна степен поема и омекотява вибрациите. Фрезерите са покрити със здрави капаци, които предпазват работещия от камъни, парчета корени и твърди бучки пръст, които се изхвърлят назад по време на работа.

Моделът HB 445 има само една посока на движение – напред. При модификацията HB 445 R е добавено и движение назад, което обаче завишава цената. Този модел засега не се предлага в България. Четиритактовият двигател с вътрешно горене Briggs & Stratton 450 E развива мощност 1,9 kW (2,6 к.с.).

2

Най-съществената и не маловажна конструктивна промяна в сравнение с по-стария модел VH 440 е замяната на ремъчната предавка между двигателя и редуктора, задвижващ фрезерите, с карданен вал и червячна предавка. Тази промяна бе въведена за пръв път преди 2 години в по-големия и мощен модел HB 585 и категорично доказа своите предимства. Поради това вече се използва във всички следващи модели на VIKING. При HB 445 липсват двете ремъчни шайби, ремъците и предпазният кожух, който покрива тези движещи се части. Това е позволило намаляване на габаритите на машината, улеснява се нейната поддръжка, увеличава се здравината и дълготрайността й.

Въртящият момент от коляновия вал се предава директно на валовете с работните инструменти. Редукторният механизъм е изработен от висококачествени метални сплави с необходимата повърхностна обработка на зъбните колела, спомагаща за дълготрайната им работа. Цялата предаваща движението от двигателя на валовете система е плътно затворена, като валовете са уплътнени със семеринги, ефикасно предпазващи от проникване на твърди частици. Всичко това прави машината още по-сигурна при работа и дълготрайна. Благодарение на това конструктивно решение отпада необходимостта от периодична проверка и регулиране при необходимост на силата на опъване на ремъците, както и тяхната подмяна поради износване. Друго предимство е възможността двигателят да се монтира по-близо до редуктора, с което височината на двигателната част се намалява и центърът на тежестта на машината се намира по-ниско. Това придава по-голяма устойчивост и допълнително повишава маневреността на мотофрезата при работа.

При модела HB 445 придвижването на машината (при изключен двигател) също е решено по-добре. Мотофрезата има двойка колела, монтирани в задната й част, а не едно, поставено отпред, както е при VH 440. Спуснати в транспортно положение двете колела осигуряват стабилна опора и поемат теглото на машината, което много улеснява нейното преместване при повдигнати от земята фрезери. Двойката колела позволява силното наклоняване на фрезата назад, необходимо за почистването на фрезерите от коренищата и жилавите тънки стъбла, които неизбежно се увиват около тях и пречат на работата.

Ръкохватката, с която се води и направлява машината, може да се регулира по височина, както и да се измества странично, което понякога се налага, за да не стъпва водещият машината в рохкавата леха. Тя може и да се завърта силно напред, при което машината заема почти наполовина по-малко място. Така се улеснява нейното транспортиране и съхранение.

За мотофрезата HB 445 се предлагат допълнително фрезери за разширяване на обработваемата ивици до 60 cm. За обработване на тежки почви към машината се закрепват допълнителни тежести (2 х 6 kg), които също се продават отделно.

VIKING HB 560

Moto2

Този модел е много сходен с намиращия се вече над 2 години на пазара модел HB 585. Има същия много успешен двигател Kohler Courage XT 6 OHV с мощност 2,4 kW (3,3 к.с.), който е подробно описан тук. Същият е и задвижващият валовете с фрезите механизъм. Диаметърът на фрезерите е 320 mm, а максималната работна широчина на машината – 600 mm. Машината има две скорости на движение – напред и назад.

Ако се съди по техническата документация, разликата между моделите HB 560 и по-стария HB 585 e именно в работната широчина, която при HB 585 е 85 cm. По-голямата широчина на обработка при HB 585 е съчетана с по-голяма гъвкавост, като на всеки от валовете може да се поставят по три фрезера. Моделът HB 560 работи с две двойки фрезери.

За тази мотофреза се доставят допълнително тежести и метални колела, позволяващи прикачане на браздир, както и шнорхелова система, чрез която въздухът за двигателя се засмуква по-високо от нивото на терена, което намалява опасността от засмукване на прах и по-едри частици.

3

С модела HB 560 немският производител очевидно цели да запълни пространството между мотофрезите HB 445 и HB 585, включително и в ценово отношение. Стъпвайки върху доказалата качествата си конструкция с разположен в корпуса предавателен механизъм и запазвайки двигателя на по-мощната машина, компанията предлага мотофреза, способна да обработва и по-трудни почви, да се използва както при по-големи градински площи, в разсадници, лозя и други насаждения, така и да бъде предпочитан помощник на любители със сериозни интереси и постижения в градинарството. С оглед на това по-малкото тегло на HB 560 (44 kg срещу 49 kg на HB 585) е допълнително предимство.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Moto3

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2013, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото