В категории: Брой 1-2/2013, Градина

Косачки за трева в серията 4 на VIKING

Serie4_1

Косачките за трева VIKING се делят на няколко серии според максималната площ, за която са предназначени и способността им за рекултивиране на окосената трева, т.е. нейното връщане обратно за естествено наторяване и ускоряване растежа на тревната морава. Класификацията отчита също и начина на задвижване – с бензинов двигател или с електродвигател.

В тази статия ще разгледаме новите модели косачки VIKING на българския пазар, които обновяват и попълват серия 4.

Най-общо казано бензиновите косачки от тази серия са предназначени за поддържане на тревни площи с големина до 1200 m². Машините с електрическо захранване (220 V) от същата серия са подходящи за тревни площи с големина до 600 m². Ще добавим, че групата STIHL, производител и на марката VIKING, предлага и четириколесни косачки със захранване от литиево-йонни батерии, които попадат в серии 3 и 4. Навярно поради все още високата им цена, тези машини не се продават у нас.

Характерно за косачките VIKING е отличното качество на рязане на тревните стъбла. Режещият нож има специална аеродинамична форма с извити нагоре краища, поради която при въртенето си създава мощен въздушен поток, който повдига и изправя стъблата на тревата преди да бъдат прерязани от въртящия се с честота 2800 minˉ¹ нож. В резултат на това се получава равно и чисто окосена тревна площ, включително при полегнала и мокра трева. Въздушният поток увлича и пренася почти без остатък отрязаните тревни стъбла в коша, а след машината остава чиста повърхност. Кошът с вместимост 55 l има множество странично разположени надлъжни процепи, които са оформени така, че да насочват въздушната струя надолу. Така се намалява замърсяването на машината, а и на въздушното пространство около нея, от полепналия върху тревата прах. Конструкцията на коша е от две части (тяло и капак), което улеснява неговото изпразване. Кошът има индикатор за нивото на запълване, който сигнализира кога е време той да бъде изпразнен. Височината на косене при всички косачки се регулира централно на шест степени в границите 25–75 mm.

Характерно за косачките от тази серия е тяхната повратливост, лесното водене на машината при заобикаляне на препятствия и косене по краищата на затревената площ. Лекият им ход се осигурява от двойното (с по два сачмени лагера) окачване на колелата.

Всички машини от тази серия са пригодени за работа в режим на рекултивиране, за което е необходимо да се монтира допълнително доставян набор за рекултивиране (кит), който включва специален многофункционален нож и пластмасов щит. Той се поставя на мястото на коша, върху отвора за изхвърляне на окосената трева. Вместо да прерязва отведнъж тревните стъбла, ножът за рекултивиране ги нарязва многократно по височина и така ги раздробява на малки късчета. Въздушната струя ги изхвърля и равномерно разпределя върху току-що окосената морава. Поради малките си размери те се разлагат бързо като се превръщат в екологично чист тор, който подхранва корените и ускорява растежа на тревата. Извлечените от тревата хранителни вещества от почвата в по-голямата си част се връщат обратно в нея. В резултат на това намалява потребността от внасяне на изкуствени торове, тревата расте по-жизнено и по-енергично. Коситбата с рекултивиране решава и проблема с изнасяне и изхвърляне на окосената трева. Натрупана на купчинки, тя се спарва, загнива бързо и неизбежно създава проблеми. Повече за косенето с рекултивация, което е характерно за косачките на VIKING, може да прочетете от изследването на Университета по почвознание (BOKU) във Виена (НС 7-8/2008).

За да избегнем ненужните повторения основните технически параметри на всяка от новите косачки са представени таблично, което улеснява и тяхното сравняване.

4

Електрическа косачка ME 443

Със своите предимства, дължащи се на захранването с електрически ток, този вид косачки, а и въобще инструментите за поддръжка на градината, спечелиха много привърженици и заемат солиден пазарен дял в сектора на любителските машини. Не случайно към момента „Андрес Штил“ ЕООД предлага общо шест модела косачки с такова захранване, от които 2 попадат в серия 4. Предимствата на този вид машини са добре известни и многократно са разглеждани в „Направи сам“. В сравнение със своите бензинови събратя те са по-леки, по-тихи, не отделят вредни газове, нивото на вибрации е по-ниско, по-малки са разходите за покупка и експлоатация на машината, обслужването е многократно по-лесно. Известни са и ограниченията – необходимостта от наличие на достъпно електрозахранване, неудобството, което повече или по-малко причинява влачещият се след машината кабел, относително по-малката мощност на електродвигателя, поради което машините с различно захранване от една и съща серия се различават и по сумарната площ, за чиято обработка са подходящи.

Косачката ME 443 има електродвигател с мощност 1500 W, който се справя отлично с косенето на ивица с широчина 41 cm. Мощността и големината на пусковия момент на двигателя са достатъчни за косене и на мокра трева.

Външният корпус на косачката е изработен от устойчива на удар, топлина и ултравиолетовото лъчение пластмаса. Машината има ръкохватки в предната и част на тялото, които улесняват нейното повдигане, пренасяне и застопоряване при транспортиране.

2

Бензинови косачки

3

Новото попълнение в серия 4 са моделите MB 443, MB 448 T и MB 448 TX. Първият от тях има широчина на косене 41 cm, а другите два – 46 cm. Те имат двигатели Brigss & Stratton, чиито модификации се различават по работния обем и мощността си. Трите двигателя с модерна конструкция и висящи клапани OHV се отличават с висока мощност при нисък разход на гориво и ниско съдържание на вредни съставки в изгорелите газове – около 1/4 по-малко от предписаните за ЕС гранични норми. Двигателят на модела MB 448 T (B&S 575 EX RS OHV) има система, наречена ReadyStart-System, улесняваща запалването на двигателя с еднократно издърпване на стартовото въже.

Всички косачки имат ефективно действащи антивибрационни системи, които ограничават силно предаването на вибрациите от двигателя и позволяват продължителна неуморителна работа с машината.

MB 443 няма собствено задвижване на ходовите колела и движението на косачката върху терена се извършва с човешка сила. Моделите MB 448 T и MB 448 TX са усъвършенствани и предлагат значително по-комфортна работа, защото намесата на човека се свежда до насочване на машината и управляване на двигателя. Задните колела на тези косачки се задвижват от двигателя на машината. Те имат по-голям диаметър и подходящ грайфер, които осигуряват по-добро сцепление и сигурно водене на машината. Специална система осигурява плавното потегляне и равномерно движение на косачките VIKING. Те имат една предна скорост на движение.

Serie4_5

Трите модела имат ергономично проектирани ръкохватки, които улесняват в максимална степен воденето и управлението на косачките. Те могат да се сгъват чрез наклоняване напред, което намалява габаритите на машината и улеснява силно нейното транспортиране и съхраняване. Всички машини имат по две ръкохватки, улесняващи тяхното повдигане и пренасяне.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2013, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото