В категории: 2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Инструменти

Metabo пусна първата в света акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah

Metabo1

Metabo2

Борбата на гигантите за пазарно надмощие отбеляза поредния нов етап в развитието на електроинструментите, захранвани с акумулаторна батерия. Ревностните читатели на списанието навярно си спомнят, а и лесно може да направят справка, че Metabo бе първият след производителите на електроинструменти, който пусна на пазара литиево-йонни батерии с капацитет 4,0 Ah. След него челната тройка бе попълнена от DeWALT и Bosch.

Година по-късно Metabo отново излиза с едни гърди напред, като на 18 март т.г. обяви че първи в света пуска на пазара акумулаторна батерия с напрежение 18 V и капацитет 5,2 Ah. Новата батерия, в комплект с различни инструменти или самостоятелно, ще бъде пусната на пазара след 1 април т.г. Поради очакваното лавинообразно търсене нейното пускане на пазара за района на Югоизточна Европа, в който попада и нашата страна, е предвидено за началото на юни т.г.

Много съществено е да се подчертае, че новата батерия е напълно взаимнозаменяема с досега произвежданите от Metabo акумулаторни батерии със същото изходящо напрежение. Поради това може да работи без каквито и да било ограничения с всеки инструмент, бил той нов или всеки друг от сегашната продуктова листа на Metabo, работещ с 18 V. Новата не се отличава по размери и тегло от досега произвежданите батерии на Metabo с капацитет 3,0 и 4,0 Ah. Освен че са механически добре защитени и здрави, батериите работят без загуба на мощност в широк температурен диапазон – от –15 до +50 °С.

За специалистите не е тайна, че производството на акумулаторни батерии, е резултат от сътрудничеството между водещите в света производители на акумулаторни елементи, които се броят на пръстите на едната ръка, и производителите на електроинструментите, които конструират батериите и микропроцесорната система за управление. И друг път сме повдигали дискретно завесата, закриваща това сътрудничество. Сега обаче за пръв път, поне според нас, бе официално обявено, че новата литиево-йонна батерия на Metabo е създадена в тясно сътрудничество с водещия в света производител на акумулаторни елементи японската фирма Sanyo, член на групата Panasonic.

За потребителя притежанието на новата батерия означава със 75% по-продължителна работа с едно зареждане в сравнение с все още масово произвежданите и към момента батерии с капацитет 3,0 Ah. За сравнение ще допълним, че досегашното върхово постижение – батериите с капацитет 4,0 Ah осигуряват с 33% по-продължителна работа, отново спрямо батериите с капацитет 3,0 Ah. Ако към възможността за още по-продължителна работа, т.е. по-голяма автономност се добави и тригодишната гаранция на Metabo, която се разпростира и върху батерията, очевидно е, че тя ще представлява голям интерес за професионалистите.

Новата батерия е резултат на 30-годишния опит на Metabo в разработването и производството на електроинструменти с акумулаторно захранване. Тя се вписва в развиваната от немската компания от 2009 г. насам технология, наименувана Metabo Ultra-M, която осигурява постигане на максимална мощност и производителност, максимална дълготрайност, а така също и 100% съвместимост с батериите както с по-старите, така и от следващите поколения. Технологията Metabo Ultra-M е базирана на микропроцесорно управление, което обхваща батерията, електродвигателя и зареждащото устройство. То контролира и управлява черпения от батерията електрически ток и параметрите на всеки елемент поотделно, предпазва я от повреждане поради ниско ниво на остатъчния заряд, презареждане или прегряване. Патентованата технология на зареждане Air-Cooled позволява оптимално контролиран температурен режим и ниво на зареждане на всеки елемент поотделно. Електронната системата за управление на Metabo съдържа общо 22 патентовани технологични решения, като седем от тях са интегрирани в специализирания микропроцесорен чип, управляващ процеса на зареждане на батерията.

3

Гарантираната от производителя дълготрайност на батериите се дължи и на изключително прецизния подбор на елементите, от които те са съставени. Много важно е също така техните основни електрически параметри (капацитет, изходящо напрежение и вътрешно съпротивление) да не се различават с повече от 1% . В чипа за управление на всяка батерия са записани всички съществени и гранични стойности за всеки един от елементите. Тази информация се използва от зареждащото устройство за оптимизиране на процеса на зареждане на батерията, така че да се достига нейният максимален капацитет. Така се гарантира и средна експлоатационна дълготрайност на новите акумулатори батерии, която е около 1500 цикъла на зареждане и разреждане.

4

Освен взаимозаменяемостта, за която вече стана дума, новите батерии може да бъдат зареждани и със зареждащи устройства, с които потребителите вече разполагат. Зареждащото устройство разпознава вида на батерията – с капацитет 3,0, 4,0 или 5,2 Ah и съответно на това автоматично подбира оптималния режим на зареждането й.

Всичко това, заедно с по-продължителната без прекъсвания работа, дава своето положително отражение върху ефективността на инвестицията, която се прави за новите батерии.

Според оценката на ръководството на Metabo първенството при въвеждането на батериите с капацитет 4,0 Ah в началото на миналата година е донесло значително предимство на компанията, което е спомогнало за нарастване с повече от 20% на оборота от продажбите на инструменти с акумулаторно захранване (по данни на независимата немска организация GfK). Това е довело до повишаване на дела на Metabo в продадените през 2012 г. в Германия инструменти с литиево-йонна батерия на 10,9%, което е третата позиция на немския пазар в този сектор.

5

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Инструменти

Ключови думи


 
към началото