В категории: 2013, Брой 3-4/2013, Градина, Инструменти

Мощна моторна коса STIHL FS 240

Stihl1

Stihl2

Ново попълнение сред предлаганите на българския пазар моторни коси на STIHL е моделът FS 240. По своята мощност и приложения тази машина попада в класа на мощните моторни коси. При това тя се намира в горния край на списъка. Моторните коси са незаменим инструмент, чиято стихия са терените с условия на косене, които са напълно недостъпни за класическите четири или триколесни косачки. Благодарение на мощния си двигател и здрава конструкция косата FS 240 се справя в широк диапазон от растителност независимо от нейната височина, дебелина на стеблата и състояние – градинска и диворастяща трева, всевъзможни бурени с жилави стъбла, тънкостеблени храсталаци, тръстика и др. Машината позволява бързо и лесно почистване на обрасли с храсталаци, бурени и друга буйна растителност обширни площи с неравен терен и множество препятствия. Типичен пример за изява на тези машини са обраслите с избуяла, включително изсъхнала трева, бурени и храсталаци ивици покрай пътищата, почистването на горски поляни или косенето на високопланински терени.

Не случайно стандартната окомплектовка на FS 240 включва трилистен стоманен нож, предназначен за косене и рязане именно на жилава и сплъстена дива трева, на бурени, къпини, тръстика, трънлив жив плет и друга сходна растителност. Той може да се използва и за накълцване на слама. Косата може да работи още с четирилистни метални ножове и циркулярни дискове, глави с пластмасови ножове (PolyCut), както и с широка гама глави с найлонова корда, които STIHL предлага за своите машини. Изборът на режещия инструмент зависи от вида на растителността – нещо, което е подробно описано в посочената статия.

Машината работи с доказалия от години качествата си двутактов двигател STIHL 2-MIX с четириканална технология за завихряне на горивно-въздушната смес и подобрено изхвърляне на изгорелите газове от цилиндъра, за които нееднократно е писано в списанието. Затова тук ще се ограничим само с най-същественото от гледна точка на експлоатацията на машината – двигателите STIHL 2-MIX са с около 20% по-икономични от обикновените двутактови двигатели с вътрешно горене, нивото на вредните съставки в изгорелите газове е значително по-ниско (около 70%) и съответства на най-строгите норми в ЕС (EU II). Двигателят поддържа висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене на коляновия вал, което осигурява необходимата мощност, за да може косата с лекота да се справя с гъсталаци от жилава растителност. При работен обем 37,7 cm³ двигателят развива мощност 1,7 kW (2,3 к.с.).

Запалването и управлението на двигателя е улеснено в максимална степен, като изнесените на едната ръкохватка органи за управление са в обхвата на ръката, без да се налага нейното преместване. Машината има два режима на работа в зависимост от околната температура – летен и зимен, които се превключват чрез преместване на лостче. При втория режим карбураторът и въздушният филтър биват предпазени от възможно обледеняване.

3

За осигуряване на по-продължителна, без прекъсвания за поддръжка, работа, машината има въздушен филтър с увеличена площ. Достъпът до него е улеснен и не изисква помощни инструменти. Освен това карбураторът има специална система за компенсиране в известни граници на влиянието, което замърсяването на въздушния филтър оказва върху работата на двигателя. Оптималният състав на горивната смес, респективно мощността на двигателя, се запазват без промяна до степен на замърсяване на филтъра 80%. Едва след тази граница се налага неговото почистване или смяна.

За улесняване запалването на двигателя след по-продължителен престой, машината има ръчна помпа за изпомпване на гориво към карбуратора. Подобно на останалите моторни коси на STIHL FS 240 има редица улесняващи работата решения, които сумирани правят работата лека и по-неуморителна, направо приятна. Такива са резервоарът с увеличен обем (0,75 l), прозрачни стени, позволяващи контрол върху количеството на наличното гориво и патентована от немския производител капачка, лесно и удобно регулиране на наклона на ръкохватката според ръста и предпочитанията на работещия и др.

Stihl3

Тази, както и всички останали моторни коси и храсторези на STIHL имат ефективно функционираща антивибрационна система, която силно намалява предаваните чрез ръкохватката вибрации от двигателя.

Моторната коса FS 240 е дълга 1,81 m и тежи 7,0 kg. Теглото й на практика не се усеща от работещия, защото по време на косене машината виси окачена на специален презраменен самар, а ръцете само осигуряват ветрилообразното движение на косящия апарат.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 3-4/2013, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото