В категории: 2013, Брой 5-6/2013, Инструменти, Металообработване

Мощен акумулаторен ударен гайковерт Bosch GDS 18 V-LI HT Professional

GDS1

Сред ударните гайковерти на Bosch с акумулаторно захранване се откроява моделът GDS 18 V-LI HT Professional. Всъщност той се откроява ярко и на световния пазар, защото от появата си до сега държи палмата на първенството по мощност в своя клас.

С максимален въртящ момент от 650 Nm (в условия на твърдо завиване към метал или бетон) той продължава да е далеч пред конкурентите си. За да сме сигурни в това твърдение, направихме бърза справка сред основните конкурентни марки на световния пазар. Не открихме ударен гайковерт, работещ с напрежение 18 V, чийто максимален въртящ момент при същите условия на завиване да надвишава 440 Nm. И това не е всичко, защото моделът GDS 18 V-LI HT Professional съчетава две по принцип взаимно изключващи се качества – висок въртящ момент и тегло от само 3,0 kg, което също го поставя на челно място и по този много важен показател. Всичко това се съчетава с независимостта по време на работа, която му осигурява автономното захранване от литиево-йонна батерия. Тези характеристики откриват широко поле за приложение на гайковерта при изграждане и ремонт на различни по големина стоманени конструкции, в машиностроенето, строителството и други области, където се използват болтове и гайки с голям диаметър (до M20). Едва ли е необходимо да се споменава, че конструкцията на гайковерта, използваните материали и тяхното качество са съобразени с предназначението му да работи в режим на продължително, често и екстремно натоварване.

GDS2

Честотата на въртене, оттук и честотата на нанасяните удари и нарастването на въртящия момент, се регулира плавно в границите 0–1900 minˉ¹. Гайковертът има вграден светодиоден (LED) източник на светлина, който осветява работното пространство. Разполага с индикатор, показващ нивото на наличния в батерията заряд. Това позволява да се прецени дали е необходимо батерията да се зареди или наличният ресурс е достатъчен за извършване на дадена дейност без дозареждане.

GDS 18 V-LI HT Professional работи с литиево-йонна батерия със захранващо напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. Понеже многократно сме писали за качеството и технологиите, отличаващи акумулаторните батерии на Bosch и осигуряващи тяхната надеждност и дълготрайност, тук пропускаме подробното им описание. Стандартно гайковертът се доставя с бързозареждащо устройство AL 1860 CV, с което батерията се зарежда изцяло за 45 min.

Предлага се в удобен за съхранение и пренасяне на инструмента пластмасов куфар от серията L-Boxx в комплект с две акумулаторни батерии.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото