В категории: 2013, Брой 5-6/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Click & Clean System – система за безпрашна работа на Bosch

Staub1

Каквато и дейност да се върши, при която се отделят прах и стърготини, специализираният за нея електроинструмент не е достатъчен. Необходимо е и средство за сигурно улавяне и събиране на прахта, така че тя да не попада във въздуха, който дишаме, да не се разнася и да не застила околното пространство. В редица случаи липсата на засмукването й от мястото на рязане или шлифоване, примерно, влошава качеството на работата. Абразивните частички в прахта съкращават живота на самата машина (най-често на нейния електродвигател), в състояние са бързо да изведат от строя и работния инструмент – примерно шлифовъчния лист или лента. Да не говорим, че има дейности, които е почти невъзможно да се извършват без ефективно засмукване на прахта. Типични такива примери са шлифоването на шпакловани стени и тавани в сухото строителство или изрязването на канали в бетон.

При всички мобилни, често и при стационарно извършваните в работилница дейности, тази отговорна задача е поверена на промишлените прахосмукачки. През март т.г. Bosch обяви ново комплексно решение на този проблем, което нарече Click & Clean System. Целта на немския гигант е да предлага на клиентите си цялостно решение за осигуряване на безпрашна, с грижа за здравето на хората и опазване на околната среда, система, която включва съответните електроинструменти, прахосмукачка за сухо и мокро почистване, нейните накрайници и пластмасов куфар от наложилата се система за удобно съхраняване и пренасяне на инструменти и приспособления L-Boxx. Всички елементи от тази система са в максимална степен пригодени един към друг, което гарантира лесна, ефективна и най-вече безпрашна, щадяща здравето работа.

Намерението на Bosch е в рамките на тази година повече от 100 ръчни електроинструмента от професионалната серия да работят улеснено с една от шестте нови промишлени прахосмукачки от системата Click & Clean. Разбира се, машините, които имат собствена засмукваща и филтрираща система, например ексцентършлайфмашината GEX 125-150 AVE Professional, която е удобна и ефикасна при краткотрайна работа, ще запазят тази си възможност.

Най-важният елемент в системата Click & Clean, естествено, е самата прахосмукачка, поради което Bosch непрестанно развива и подобрява тяхното качество и възможности. След вече намиращите се на пазара модели GAS 20 L SFC Professional и GAS 25 L SFC Professional през май т.г. бяха пуснати и останалите планирани за новата система модели:

» GAS 35 L SFC+ Professional

» GAS 35 L AFC Professional

» GAS 35 M AFC Professional

» GAS 55 M AFC Professional

2

И четирите нови модела имат електродвигател с мощност 1380 W, който позволява на турбината да осигури подналягане 254 mbar и максимален дебит на въздушната струя 74 l/s. Всички имат захранващ кабел с дължина 7,5 m и дълъг 5 m маркуч, което осигурява обширен обсег на работа с прахосмукачката. Смукателният маркуч завършва със специален накрайник, който силно улеснява смяната и поставянето на различните накрайници, с които машината работа, както и нейното свързване към щуцера на електроинструментите. Увитият около тялото на машината маркуч се закрепва сигурно с две ластични връзки, което улеснява нейното пренасяне и съхраняване. Горната част на капака на прахосмукачките е пригоден за сигурно закрепване на куфар от системата L-Boxx, чието тегло може да достигне 15 kg. Всичко това, заедно с усъвършенстваните с еластични бандажи колела на прахосмукачките, улесняват тяхното придвижване, включително с допълнителния товар. Това решение е с грижа за работещия, защото теглото на двете машини не натоварва неговото тяло, а се носи от колелата. Всички модели са пригодени както за сухо, така и за мокро почистване.

3

Прахосмукачките се различават една от друга по обема на резервоара (съответно 35 и 55 l), по вида на системата са очистване на филтъра (SFC или AFC) и по степента на очистване на въздуха.

Моделите с обозначение CFS имат полуавтоматично действаща система за самоочистване на филтъра. Тя се задейства чрез натискане на бутон, намиращ се върху накрайника на маркуча. Наличието именно на този бутон, улесняващ управлението на системата за почистването на филтъра, отличава моделите SFC+ от моделите SFC, които също притежават функцията самоочистване.

4

При прахосмукачките с обозначение AFC самоочистването на филтъра се извършва автоматично, без човешка намеса, като на всеки 15 s въздушната струя обръща посоката си. Така за продължителен период от време се поддържа висока засмукваща способност на прахосмукачката и се осигурява нейното ефикасно действие.

Друг съществен признак, по който новите модели се различават един от друг, е степента на очистване на въздуха. Те са сертифицирани за класовете на очистване L или M според приетите европейски норми (EN/IEC 60335-2-69). Това се отнася не само до филтриращия елемент, а за цялата засмукваща система.

Staub8

Така например прахосмукачките в клас L имат филтър, способен да задържа вещества с ниска опасност за здравето. Те задържат до 99% от съдържащите се във въздуха частички. Това са масово разпространените прахосмукачки с универсално приложение, които са подходящи за засмукване на материали с допустимо съдържание на прах във въздуха >1 mg/m³. Така например тези прахосмукачки са подходящи за засмукване и очистване на въздуха при шлифоване на материали от мека дървесина – смърч, бор, ела и др.

Staub9

Staub10

Прахосмукачките от клас M очистват въздуха до 99,9%. Поради по-високата степен на очистване, те са подходящи за засмукване на прах, съдържащ средно опасни за здравето вещества (съдържание ≥0,1 mg/m³). Ако хвърлим поглед отново към дърводелството, прахосмукачка от този клас е подходяща за засмукване на прахта, отделена от дървесни видове с твърда дървесина, като бук, дъб, ясен и др., а също така и на съдържащата кварцови примеси, прах, отделяна при обработването на бетон и др.

Необходимо е да се има предвид, че всяка държава сама определя за какъв състав на праха, кой клас очистване на въздуха е необходим.

Повече за класификацията според степента на очистване на въздуха и материалите, с които се работи, може да прочетете тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото