В категории: 2013, Брой 7-8/2013, Инструменти, Хоби

Легендарната акумулаторна отвертка Bosch IXO – след домашната работилница, вече желана и в кухнята

IXO1

През далечната 1928 г. Уолт Дисни създаде Мики Маус – най-популярната в света приказна анимационна мишка. Пред 2003 г. Bosch даде на света легендарната акумулаторна миниотвертка IXO I, чиито продажби вече надхвърлиха 11 милиона броя. Най-малката по размери отвертка от серията любителски електроинструменти на Bosch бе първата в светаq захранвана от литиево-йонна акумулаторна батерия – батерията, която извърши поредната революция в света на автономно захранваните ръчни електроинструменти. Конструкторите на Bosch обаче не се подадоха да успокоението, което вдъхва предимството да си въвел първи новата технология, не полегнаха и на лаврите от изключителния пазарен успех, който бързо изстреля отвертката IXO на върха на световната класация – позиция, която станалата легендарна отвертка неизменно заема вече 10 години поред. Само година по-късно се появи IXO II с 30% по-висока мощност, към следващата трета версия се добавиха и приставки, позволяващи завиване на винтове под прав ъгъл или в близост до преграда – подобрения, които значително разширяват възможностите за работа на трудно достъпни места и най-вече при сглобяването и ремонта на мебели.

През 2009 г. отвертката Bosch IXO е вече усъвършенствана до такава степен, че едва ли да има какво още да се желае. Подробности за този актуален и днес модел може да прочетете в НС 3-4/2009. Затова тук ще обобщим съвсем накратко само най-същественото за този чудесен и необходим буквално за всеки дом инструмент:

» Отвертката е лека и компактна, приляга удобно в дланта, включително и когато е в ръцете на представител на нежния пол.

» Въпреки това отвертката притежава впечатляваща мощност, като с нея може да се завиват винтове за дърво с диаметър до около 5 mm.

» Литиево-йонната батерия има изключително малък саморазряд, поради което и след шест месеца престой в чекмедже отвертката напълно запазва готовността си за работа. Липсата на Memory ефект позволява зареждането й по всяко време, без това да причини намаляване на капацитета на батерията.

» Според оценъчни изследвания с такава миниотвертка може да бъдат извършвани над 80% от задачите, свързани със завиване и отвиване на винтове, които възникват при ремонта и поддръжката на дома.

» Цената на отвертката съответства на нивото на домашната работилница и почти не натоварва семейния бюджет.

2

Благодарение на своята практичност и удобство при работа минитовертката Bosch IXO бързо получи признание и като подходящ за използване от дамите инструмент. Това мъжете го забелязаха и оцениха като възможност за оригинален характерен подарък, съчетаващ практичност с изящество. От Bosch пък реагираха на тази тенденция и на пазара бе пусната модификация на IXO, чието тяло е обсипано с над 700 блестящи кристала на известната австрийска фирма Swarovski. Това превърна най-успешната в историята акумулаторна миниотвертка във вещ не само с утилитарна, но и с колекционерска стойност.

Следващата стъпка на конструкторите на Bosch в търсене на поредната възможност за умножаване на възможните приложения на IXO бе да обърнат поглед и към кулинарната страна от живота на семейството. В резултат на това те са добавили нови функционалности към миниотвертката Bosch IXO, осигуряващи нейното ежедневно използване в кухнята, на трапезата, дори и за градинската скара.

Така на пазара се появиха няколко комплекта с допълнителна кулинарна насоченост, като общото и най-съществено за всеки от тях е, че съдържа последната генерация акумулаторна миниотвертка IXO, зареждащо устройство и набор от битове. С две думи инструментът е с напълно запазена функционалност и готовност за използване по основното си предназначение. Всеки от тези комплекти съдържа една или повече допълнителни приставки, които превръщат отвертката в желан на масата за хранене, в кухнята или за разгаряне на дървените въглища в скарата електроуред.

Bosch IXO Vino

Както подсказва наименованието приставката представлява електрически задвижван тирбушон за отваряне на бутилки. Бързината и лекотата, с която корковата тапа бива измъкната от гърлото на бутилката, са впечатляващи – без досадното въртене на ръка, без неминуемото в края усилие за окончателно издърпване на тапата.

Тази приставка е доказала своята функционалност и се радва на радушен прием от 2010 година насам. Новото е в подобрения външен вид, в изработката й от висококачествена неръждаема стомана с полирана повърхност и няколко разновидности на оцветяването.

Bosch IXO Spice

Приставката представлява елегантна мелничка за черен пипер, чили и други сухи подправки. Смила фино, без каквото и да е усилие, а изработеното от висококачествена стомана раздробяващ механизъм осигурява нейната дълготрайност. Предвидена е и възможността мелничката да се върти на ръка.

3

Bosch IXO Gourmet

Комплектът съдържа приставката тирбушон (IXO Vino) и приставката мелничка (IXO Spice).

Bosch Barbecue

IXO9

И тук предназначението на приставката се съдържа в наименованието на комплекта. Тя представлява духалка, чиято турбина се задвижва от електродвигателя на отвертката. Предназначена е за бързото и равномерно разгаряне на дървените въглища във всякакъв вид скари и превръщането им в жарава за печене. Духалката не само ускорява подготовката на скарата, но и заменя не особено приятното продължително духане с уста или веене с подръчни средства за осигуряване на необходимия за разгарянето на жаравата приток на кислород от въздуха. Хората с опит знаят, че понякога се налага интензивно духане, водещо до болка в гърдите и смъдене на очите от пушека.

Приставката е изработена от топлоустойчив, слабо провеждащ топлината материал, който не позволява на топлината от разпалените въглища да достига до отвертката, предпазва и от опарване при неволен досег до нея.

IXO10

Комплектите се предлагат в елегантни и същевременно практични ламаринени кутии което допълнително ги прави много подходящ, практичен и изящен подарък, на който всеки би се зарадвал без разлика на пола. С новите приставки Bosch разширява още повече сферите на използване на легендарната отвертка IXO, прави я още по-желан и необходим електроинструмент.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 7-8/2013, Инструменти, Хоби

Ключови думи


 
към началото