В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Градина, Хоби

Водните помпи Raider

Читателите на „Направи сам“ добре познават ръчните електроинструменти и машини, носещи утвърдената от 13 години насам марка Raider. В списанието, респективно на неговия сайт, са публикувани 73 статии, които отразяват развитието на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ и почти всички нови модели, които са изградили авторитета и поставили марката Raider на водеща позиция на пазара на любителските инструменти у нас. Подчертаваме изрично насочеността им към домашните майстори, защото тя е подчертана в ръководството на всеки инструмент или машина. Въпреки това, благодарение на доброто качество и сервиз, на изкушаващо ниската цена в съчетание с двегодишната гаранция, инструменти Raider и по-специално перфоратори и къртачи, отдавна се използват безмилостно за занаятчийски, професионални цели.

Фамилията Raider включва над 300 различни инструмента и машини (над 1000 с аксесоарите и консумативите), от които най-добре познати са бормашините и перфораторите, както и голямата група ръчни дърводелски инструменти и стационарни машини, гамата инверторни електрожени и компресори и др.

Успешно защитават реномето на марката Raider и обширната гама от водни помпи, в която са представени наложилите се в практиката видове – центробежни, потопяеми и дренажни, сондажни, за декоративни басейни, помпи, задвижвани от електродвигател или двигател с вътрешно горене, със и без автоматично управление. Към момента това са общо 22 модела помпи, които се отличават и по своята мощност, дебит, смукателна дълбочина и напорна височина. С две думи, за всеки конкретен случай и условия на експлоатация може да се подбере подходящата помпа Raider. Наред с качеството и добрия сервиз, стремежът на „Евромастер Импорт Експорт“ е да предлагат своите продукти и в частност водните помпи, на изключително конкуренти цени.

 

Хидрофорни уредби

Хидрофорните уредби се използват за автоматизирано управление на помпата в зависимост от консумацията на вода. Те имат същото приложение, както и помпите с механичен пресостат – навсякъде, където е необходимо осигуряване на непрекъснат воден поток с постоянно налягане. Характерно за хидрофорната уредба също е, че изглажда неминуемите тласъци на водната струя при пускане и спиране на помпата.

1

Хидрофорната уредба представлява водна помпа, чийто нагнетателен щуцер е свързан с херметично затворен метален съд за високо налягане (хидрофор). Най-често използваното техническо решение е вътрешността му да бъде разделена с еластична гумена мембрана и така се образуват две пространства – едното е запълнено с вода, а в другото е затворен въздух. Към въздушната част на хидрофора е свързан пресостатът.

Помпата подава в тръбопровода вода с определено налягане, което започва да се повишава, когато количеството вода, което се черпи, стане по-малко от дебита на помпата или черпенето на вода престане. Помпата продължава да работи още известно време, при което обемът на водата в цилиндъра нараства, натискът върху гумената мембрана се увеличава, тя се издува и така сгъстява въздуха, който се намира от другата ù страна. При достигане на дадено гранично налягане на въздуха пресостатът изключва помпата и водата във водопровода остава под налягането на сгъстения въздух. При отваряне на крана водата потича първоначално под въздействие на това налягане. По тази причина колкото обемът на резервоара е по-голям, толкова по-плавно ще работи системата и по-рядко ще се включва помпата. При достигане на долната граница на зададеното на пресостата налягане той включва помпата и тя започва да подава вода в системата. Начинът на функциониране на хидрофора смекчава иначе неминуемите резки промени на водното налягане при включване на помпата.

2

Тази група включва моделите RD-WP 800, RD-WP 1200 и RD-WP 1300.

 

Помпи с електронен пресостат

Това са моделите RD-WP 17 и RD-WP 20 – центробежни помпи, които се управляват от електронен пресостат. Този вид помпи са предназначени за къщи и други обекти, чието водоснабдяване се осигурява от собствен източник. Пресостатът включва и изключва помпата автоматично в зависимост от поддържаното в тръбопровода налягане на водата. При спадането му поради черпене на вода помпата се включва и се самоизключва, щом налягането надхвърли зададената стойност. Това решение успешно замества класическата хидрофорна уредба с нейната по-сложна поддръжка и по-големи габарити. Автоматизираното управление също така значително улеснява осигуряването на необходимото количество вода, като се пести вода и електроенергия. Освен за жилищни, производствени, животновъдни и други обекти, помпите с електронно управление са много подходящи и за напоителни инсталации.

3

Моделът RD-WP 17 има електродвигател с мощност 1200 W. Тя осигурява максимален дебит на изпомпваната вода 64 l/min и максимална напорна височина 48 m. Тялото на помпата е изработено от неръждаема стомана.

Помпата RD-WP 20 се отличава с елегантно, изработено от пластмаса тяло. Има по-мощен електродвигател (1300 W), който осигурява дебит на изпомпваната вода 77 l/min. Цената на RD-WP 17 e 179 лв., а на RD-WP 20 – 219,90 лв.

Отделно се предлага и електронен пресостат RD-EPC02, който може да се монтира към всякаква центробежна помпа с мощност на електродвигателя до 2,2 kW и да я управлява. Цената му е 49,90 лв.

 

Периферни помпи

Тази вид помпи, наричани още вихрови, се използват за изпомпване само на чиста вода. Наличието на твърди частички лесно може да ги изведе от строя. Положителните им страни са ниската цена и високият напор на водния стълб, постигнат с едно работно колело, както и улесненото обезвъздушаване на смукателния тръбопровод. В серията Raider има два модела на периферна помпа – RD-PK 60, чиято цена е 43,90 лв. и RD-WP 60 с цена 55 лв. Първата има електродвигател с мощност 370 W, а втората – 500 W. Те се различават и по дебита си – съответно 35 и 40 l/min. Максималната смукателна дълбочина и при двете е 8 m, а максималният напор на водния стълб – 35 m.

 

Центробежни помпи

Центробежните помпи са най-разпространените и често използвани, стига смукателната дълбочина да не надхвърля около 8 m. По принцип са предназначени за изпомпване на чиста вода, но понасят и известно минимално съдържание на твърди частици. За да засмучат вода, смукателният тръбопровод и помпата трябва да са запълнени с вода. Монтират се на сухо, защитено от дъжд и сняг място.

4

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ предлага пет модела на едностъпални помпи. Четири от тях имат височина на водния стълб между 20 m и 35 m. Моделът RD-JET100 е самозасмукваща помпа с вграден ежектор – т.е. комбинация от водоструйна помпа (ежектор) и едностъпална центробежна помпа, поради което успява да достигне максимален напор на водния стълб 60 m. Същественото й предимство е, че е по-евтина от многостъпалните центробежни помпи със сходни параметри. Освен това при нея обезвъздушаването на смукателния тръбопровод е силно улеснено. Същевременно поради малкия диаметър на отвора на ежектора този вид помпи са по-чувствителни към наличието на твърди примеси във водата, които може да причинят неговото запушване.

5

От таблицата се вижда, че дебитът на центробежните помпите Raider е между 40 и 500 l/min.

 

Потопяеми и дренажни помпи

Този вид помпи напоследък добиха широко разпространение, защото са изключително удобни, т.е. практични за употреба и имат разностранно приложение. Еднакво успешно се използват за изпразване на водни басейни и декоративни езера, потопени във вода водомерни шахти, за отводняване на мазета и други помещения, за изпразване на дренажни шахти, изпомпване на вода от недълбок кладенец и т.н. Те имат водоплътна конструкция, а както показва и името им, работят потопени на водата. Част от помпите имат поплавък с превключвател, който изключва подаването на захранване към електродвигателя и така го предпазва от изгаряне при липса на приток на вода.

6

Едни помпи са предназначени за работа само с чиста вода (RD-WP 18 и RD-WP 19), други са специализирани да изпомпват силно замърсени води (RD-WP 12 и RD-WP 13), а трети са пригодени за работа както с чисти, така и със замърсени води (RD-WP002EX и RD-WP 22). С цел улесняване при избора на подходящата помпа най-важните технически данни за потопяемите и всички останали помпи са събрани в таблици. Специално бихме обърнали внимание на моделите RD-WP 22 и RD-WP002EX, които имат многостранни възможности, като еднакво успешно може да се използват за изпомпване както на чисти, така и на замърсени води. При чисти води помпата е способна да изсмуче водата, докато остане пласт с дебелина до 4 mm. Това я прави незаменим помощник, когато се налага събиране на водата в аварийно залети помещения. За целта помпата има три крачета, които се сгъват под тялото й и така се осигурява минималната смукателна дълбочина. Същевременно с нея може да се засмукват и изхвърлят води, съдържащи твърди примеси с диаметър до 30 mm. В режим на работа като дренажна помпа тя е предназначена за отводняване на малки строителни обекти, приземни етажи, мазета, гаражи и др.

Като помпа за изпомпване на чиста вода служи за отводняване на помещения при битови аварии, при прехвърляне на вода от един резервоар в друг и т.н.

7

Освен ниските цени покупката на такава помпа често излиза икономически още по-изгодно, защото една успешно може да замени две, които са по-тясно специализирани – само за чиста или само за замърсена вода. А когато трябва да се отводняват помещения, този вид помпи нямат алтернатива.

8

9

Помпите RD-WP 18 и RD-WP 19 са мембранни, на което се дължи голямата напорна височина на водния стълб и същевременно малкият им дебит. Този вид помпи са силно чувствителни към наличието на твърди включвания, например песъчинки, поради което трябва да се използват за изпомпване само на чиста вода. Различието между тях е, че при RD-WP 19 засмукването на водата става от долния край на помпата, докато при RD-WP 18 е от горния. Протичайки през тялото на помпата, водата охлажда по-добре тялото на мощния магнит, което от своя страна позволява на RD-WP 19 да работи по-продължително, значително се увеличава експлоатационната й дълготрайност и намаляват повредите, причинени от прегряване.

 

Помпа за декоративен басейн

10

Потопяемата помпа RD-WP 21 е специализирана за създаване в декоративни басейни на фонтан с височина около 2,5 m. Тя се доставя с четири дюзи, всяка от които придава различна форма на водната струя. Мощността на електродвигателя е 50 W. Максималният дебит е 33 l/min.

 

Помпи с бензинов двигател

11

Групата на помпите Raider, задвижвани с двигател с вътрешно горене (двутактов или четиритактов), включва моделите RD-GWP01, RD-GWP02 и RD-GWP03, които се отличават основно по мощността на двигателя си и дебита – от 133 до 550 l/min. Запалването на двигателя е ръчно – чрез завъртане на коляновия вал със стартово въже.

Помпите са предназначени за използване на места, където няма електрическо захранване, както и при аварийни ситуации след наводнения и други събития.

12

13

Водоструйни машини

За да затворим кръга около помпите на „Евромастер Импорт Експорт“ включваме и двата модела водоструйни машини, предназначени да работят със студена вода. По-мощната от тях – RD-HPC02, осигурява налягане на изходящата водна струя 14 MРa при номинален дебит 6,67 l/min. Мощността на електродвигателя й е 1800 W. При нея маркучът с дължина 5 m се навива на ролка, което прави работата с машината по-удобна. По-малкият модел RD-HPC01 осигурява налягане на водната струя 10 MРa при номинален дебит 5,5 l/min. Мощността на електродвигателя й е 1300 W. Маркучът е с дължина 4 m.

14

Характерно за двете машини е, че помпите за високо налягане са изцяло метални, докато някои тясно специализирани в този вид производство фирми, в най-ниския ценови сегмент предлагат водоструйни машини с изработена от пластмаса помпа.

Машините се предлагат с накрайници за плоска и кръгла струя, а допълнително може да се купи и накрайник с турбо-дюза за завихрена струя, която почиства значително по-добре и силно замърсени повърхности. Предлагат се и други накрайници като ротационна четка за измиване на автомобилното купе и други повърхности, съд за подаване и смесване на почистващ препарат към водната струя.

 

Електрически удължителни кабели с макара

За свързването на водната помпа, водоструйна машина или какъвто и да било друг електроинструмент извън къщата е необходим удължаващ електрически кабел. Новост в продуктовата програма на „Евромастер Импорт Експорт” (от края на август т.г.) е първата макара с кабел Raider. Върху макарата, изработена от удароустойчива пластмаса, е навит влагоустойчив кабел със сечение 3 x 1,5mm² и дължина 20 m. Макарата има термозащита, която предпазва кабела от прегряване поради продължителна работа при висока консумация на електрически ток. Кабелът се включва в електрически контакт посредством щепсел, а другият му край завършва с щекер. С две думи, идеята на производителя е макарата да се намира близо до контакта, да се изтегля и развива краят на кабела, към който се свързва щепсела на уреда. При необходимост от включване на повече уреди трябва да се използва разклонител.

15

Макарата има механизъм за лесно и бързо навиване на кабела. Той се задвижва посредством неколкократно издърпване на ръкохватка с въже. Посоката на въртене на макарата се управлява с лостче според това дали кабелът се изтегля или навива бързо чрез механизма с въжето. Освен чрез него макарата може да се върти и посредством една от трите ръкохватки на челната страна на макарата – класическото решение при масово разпространените удължители.

Вижте и най-новите водни помпи RAIDER: колекция 2015 година.

Видео към статията

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Водните помпи Raider”

Veronika | юни 13th, 2015 at 9:58 pm

Здравейте, знаете ли дали се предлагат резервни части за потопяеми водни помпи на райдер и къде се предлагат?

„Направи сам“: писмото Ви бе препратено на мениджъра за марката RAIDER в „Евромастер Импорт Експорт“, откъдето ще се свържат с Вас.
Поздрави!
Георги Балански

Georgi Hadviperev | септември 27th, 2018 at 4:31 pm

Здравейте,искам да попитам с от какъв метал са турбините на тези малките периферни помпи RD 60 тъй като ми трябва да е с метален или чугунен

„Направи сам“
Здравейте, от „Евромастер“ ни отговориха, че турбината е изработена от месинг.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото