В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Сухо строителство, Топлоизолация

Акумулаторни електроинструменти на Bosch с безчетков електродвигател

Bosch-EC1

В НС 7-8/2013 представихме най-новия към момента многофункционален електроинструмент на Bosch – Multi-Cutter, машина с многостранни приложения за рязане и шлифоване на различни материали. По-точно, това са два модела с различно захранващо напрежение, които се отличават най-вече с това, че вместо обичайните колекторни (с четки) електродвигатели, GOP 14,4 V-EC Professional и GOP 18 V-EC Professional се задвижват от нов вид безчеткови електродвигатели (ECM – Electronically Commutated Motor или BLDC – Brushless DC Motor). Публикуваната в списанието информация изпревари с около месец появата на двете машини на пазара. Сега, в края на септември, продължаваме с поредната новини в сектора на акумулаторно захранваните ръчни електроинструменти на Bosch. Семейството на работещите с безчеткови електродвигатели нараства с нови три модела:

» GSR 18 V-EC TE Professional – електрическа отвертка, специализиран инструмент за серийно завиване на винтове в сухото строителство

» GSR 10,8 V-EC Professional – електрическа отвертка/бормашина

» GSR 10,8 V-EC HX Professional – електрическа отвертка

Това е добра новина за професионалистите, които предпочитат и разчитат в работата си на марката Bosch. Акумулаторните инструменти, работещи с новия вид електродвигатели, имат редица неоспорими предимства. Всеки, работил с машина с класически колекторен двигател, познава неизбежното искрене между четките и колекторните пластини, знае че периодично трябва да подменя износените четки. Ако това не се направи навреме и четките не са самоизключващи се, машината може да стигне и до сериозен ремонт. При безчетковите електродвигатели (EC) липсват триещи се части – колекторни пластини и четки, липсва и искренето между тях, породено от комутацията на електрическия ток. Електродвигателят няма бързо износващи се части, а температурата му се поддържа с около 20 °С по-ниска поради липсата на искрене. Безчетковите електромотори имат по-висок к.п.д.– над 80%, докато при колекторните електродвигатели той е 60–70 %. Списъкът с предимства при новите модели на Bosch включва още наличието на електронната система EMP (Electronic Motor Protection), която предпазва електродвигателя (като изключва захранването му) и батерията при претоварване на машината – например блокиране на въртенето на работния инструмент. Всичко това води до поне двукратно увеличаване на експлоатационната дълготрайност на електроинструментите с безчеткови двигатели в сравнение с класическите им събратя. Тези машини са и значително по-лесни за обслужване, защото при тях не се налага периодична проверка и подмяна на четките, значително по-рядко дефектират.

По-високият к.п.д. на безчетковите електродвигатели е особено важен при акумулаторно захранваните електроинструменти, защото позволява с до около 30% по-продължителна работа с едно зареждане на батерията. Не на последно място предимство на новите електродвигатели е, че позволяват създаването на по-леки и по-компактни електроинструменти. Това е от особена важност за всяка машина, която се държи с една или две ръце, работи се продължително при всякакви пространствени положения, включително и над главата. Безчетковите електродвигатели са особено подходящи за електроинструментите, подложени на продължително натоварване, каквито са отвертките, специализирани за серийно завиване на винтове при монтирането на облицовки с плочи на гипсова или циментова основа при сухото строителство. Същото се отнася и за акумулаторните отвертки, използвани при производство на мебели.

Многофункционалните GOP 14,4 V-EC Professional и GOP 18 V-EC Professional вече бяха представени в „Направи сам“. Сега ще сторим това и за останалите машини с ЕС електродвигател, които бяха пуснати на пазара също този септември.

Отвертка за серийно завиване на винтове GSR 18 V-EC TE Professional

2

Това е изключително полезен и необходим инструмент за всеки монтажник на облицовъчни плочи при сухото строителство, комуто дневно може да се наложи да завие 3000–4000 винта, при това с еднаква, точно подбрана дълбочина на завиване. Главата на всеки винт трябва да потъне в плочата на около милиметър от повърхността й и в никакъв случай да не стърчи над нея. Ако винтът се завие с още само 2–3 оборота, това може да причини разрушаване на плочата в мястото на пробиването. При серийно завиване на толкова много винтове, задачата е неизпълнима без специализирана електрическа отвертка, каквато е новата GSR 18 V-EC TE Professional. Тя има специален механизъм, който автоматично изключва въртенето на винта при достигане на предварително зададената дълбочина на завиване. GSR 18 V-EC TE Professional е и първата отвертка за серийно завиване на винтове с акумулаторно захранване. Това също е предимство за инструмента, защото улеснява и прави работата с него по-ефективна.

С едно зареждане на батерията с капацитет 4,0 Ah GSR 18 V-EC TE Professional e в състояние да завие до около 3400 самопробивни винта Ø3,5 с дължина 35 mm, закрепващи плочи от гипсокартон към носещите метални профили. Това на практика означава, че заредена, в повечето случаи батерията позволява целодневна работа без прекъсване за повторно зареждане. Освен това отвертката се доставя в комплект с две батерии. Отвертката е пригодена за завиване на винтове с максимален диаметър 4,2 mm.

Честота на въртене на бита може да се регулира плавно в границите 0–4200 minˉ¹. Максималният въртящ момент при „меко завиване“ е 5 Nm, а при „твърдо завиване“– 25 Nm.

3

Използването на безчетков EC електродвигател в случая има още едно предимство, защото е позволило той да бъде какпсулован, поради което е сигурно защитен от разнасящия се често във въздуха гипсов прах. С дължина от само 207 mm GSR 18 V-EC TE Professional е най-късата електрическа отвертка от този вид, работеща със захранващо напрежение 18 V. Компактната форма на инструмента и постигнатото тегло от само 1,6 kg, въпреки масивният метален редуктор и акумулаторната батерия с голям капацитет (4 Ah), са много голямо предимство. Благодарение на това работата е значително по-малко уморителна, което позволява постигане на по-голяма точност при завиване на винтовете, съчетана с по-голяма производителност.

Инструментът е предвиден да работи съвместно с приспособлението за полуавтоматично подаване на винтовете MA 55 Professional, показано на снимките. То работи със стандартни пластмасови ленти, съдържащи по 50 винта всяка. Тандемът GSR 18 V-EC TE Professional + MA 55 Professional рязко повишава производителността на работа, защото отпада необходимостта от ръчно поставяне на всеки винт поотделно на върха на бита. След всяко завиване на винт и отдръпване на машината лентата се избутва с една стъпка напред, при което поредният винт застава точно пред върха на бита. Той е поставен в патронник с вътрешен шестостен 1/4”. Завиването на всеки винт до предварително зададената дълбочина трае 2–3 s, след което машината се отдръпва и веднага може да започне завиването на следващия винт. Така се постига значително по-голяма бързина на работа при гарантирана точност и повторяемост на дълбочината на завиване.

Акумулаторни отвертки GSR 10,8 V-EC и GSR 10,8 V-EC HX

Bosch-EC6

Измежду първите акумулаторни инструменти на Bosch с безчетков електродвигател са и двата модела със захранващо напрежение 10,8 V. Това не е изненада, защото този вид отвертки и бормашини имат най-универсално и съответно най-често приложение, защото съчетават оптимално малко тегло и компактни размери с достатъчно голям въртящ момент и продължителност на работа с едно зареждане на батерията. Разликата между двата модела е в наличието на бързопритягащ челюстен патронник при модела GSR 10,8 V-EC, докато GSR 10,8 V-EC HX има само патронник с вътрешен шестостен 1/4”, пригоден за работа с битове и свредла, чиято опашка има същата форма. Първата машина има по-универсално приложение, както за пробиване на отвори със свредла с цилиндрична опашка, така и за завиване на винтове като битът се поставя директно в патронника или се работи посредством преходник. За сметка на това машината е по-дълга (163 mm) и тежи повече (0,9 kg). Моделът GSR 10,8 V-EC HX е по-тясно специализиран за завиване на винтове. Липсата на патронник е позволила да бъде намалена дължината на отвертката до 135 mm, а на теглото й – на 0,7 kg. Разбира се, инструментът може да се използва напълно успешно и за пробиване на отвори, стига да се използват свредла с шестостенна опашка.

И двата нови модела към момента оглавяват класацията за най-лек и къс инструмент за своята разновидност сред машините със захранващо напрежение 10,8 V. Те са не само леки и компактни. Благодарение на ергономично оформената ръкохватка и добър баланс на центъра на тежестта, прилягат удобно в дланта и минимално натоварват ръката.

Въпреки намалените дължина и тегло всяка от новите машини развива максимален въртящ момент до 20 Nm при „твърдо завиване“ и до 18 Nm – при „меко завиване“. Максимална честота на въртене на работния инструмент е 1300 minˉ¹. Това ги прави подходящи за широк кръг приложения при завиване на винтове в дърво, метали и пластмаса. Машините могат за завиват в дърво винтове с максимален диаметър 7 mm. Всеки от двата модела пробива отвори в стомана с диаметър до 10 и до 30 mm в дърво. Благодарение на безчетковите си електродвигатели и литиево-йонната батерия с капацитет 2 Ah с едно зареждане те завиват в мека дървесина до около 770 винта с големина 4х40 mm.

Това говори не само за мощността на електродвигателя и възможностите на батерията да го захранва с ток, но и за високата производителност на тези електроинструменти. Както вече бе споменато, двата модела са много подходящи за работа и в производствени условия. За удобното им носене те може да се окачат на колана. Удобство е и закрепеният към задната им страна магазин, който побира четири бита.

5

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото