В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Сухо строителство

Многофункционалните Bosch Multi-Cutter GOP 18 V-EC и GOP 14,4 V-EC

GOP1

GOP2

Многофункционалните ръчни електроинструменти от вида на Bosch Multi-Cutter намират все по-широко приложение поради многостранните си възможности за рязане и шлифоване, включително при условия и по начин, където друг инструмент не може да се справи. Техните в редица случаи уникални възможности се дължат на специфичното, характерно за този вид електроинструменти, движение на работния инструмент. Той се движи с много висока честота, като се завърта последователно в ляво и в дясно, при което описва сектор с ъгъл 2,8° (в ляво и в дясно по 1,4°). Поради това движението му се нарича още осцилиращо. Подробно описание на устройството, работните инструменти и приложения на този инструмент може да се намери в посочената статия, където е описан моделът с мрежово захранване GOP 300 SCE Professional. За пълнота ще добавим, че Bosch предлага електроинструменти от този вид и в своята любителска (зелена) серия машини. Тук в момента на върха се намира моделът PMF 190 E, който наследява качествата и популярността на своя задържал се продължително на пазара предшественик PMF 180 E Multi.

Успехът на многофункционалните машини Multi-Cutter логично доведе до появата в професионалната серия и на двойник с акумулаторно захранване – моделът GOP 10,8 V-LI Professional.

4

Сега Bosch прави поредната стъпка към разширяване на присъствието си в този пазарен сегмент, а професионалистите получават две нови машини, които ще направят работата им още по-производителна и ефективна. През март т.г. немският концерн обяви, че попълва гамата акумулаторни многофункционални електроинструменти с моделите GOP 14,4 V-EC Professional и GOP 18 V-EC Professional. Двете машини се различават помежду си най-вече по работното напрежение – 14,4 V и 18 V, докато капацитетът на литиево-йонните им батерии е един и същ – 4,0 Ah. Най-характерното за тях е, че това са първите електроинструменти от този вид, които работят с безчеткови (EC) електродвигатели. Липсата на триещите се части – четки и колекторни пластини, и на неизбежното искрене при комутацията на електрическия ток между тях, води до снижаване с около 20 °С на температурата на двигателя и като цяло – поне трикратно удължаване на неговата експлоатационна дълготрайност. Освен това този вид електродвигатели имат к.п.д. над 80%, докато при класическите колекторни електродвигатели (DC) този показател е между 60% и 70%. Когато се добави увеличеният капацитет на акумулаторната батерия, очевидно е, че новите модели позволяват значително по-продължителна работа с едно зареждане на батерията, значително се удължава експлоатационната дълготрайност както на машината, така и на акумулаторната батерия.

3

Подобно на модела с мрежово захранване GOP 300 SCE Professional, GOP 14,4 V-EC Professional и GOP 18 V-EC Professional също имат системата SDS за бърза смяна на работния инструмент без използване на помощни средства. Това се извършва единствено чрез завъртане и последващо освобождаване на намиращото се в предния край на машината лостче. В НС 9-10/2012 са описани подробно инструментите, с които работят и двата нови модела. Ще споменем още, че инструментите (с 12 периферни отвора) и системата за тяхното захващане към машината са по стандарта за осцилиращи инструменти (OIS Oscillating Interface System). Това позволява на новите модели да работят с всякакви инструменти, съответстващи на този стандарт. Допълнително улеснение е, че Bosch въвежда цветна маркировка на инструментите, която еднозначно показва за какви материали са подходящи.

За да не повтаряме написаното за GOP 300 SCE Professional, за различните приложения и необходимите за това работни инструменти, ще посочим, че тук разлика между мрежовите и акумулаторно захранваните машини няма. Електроинструментите с акумулаторна батерия имат предимството, че позволяват автономна, независеща от наличие на електрически контакт и кабели работа.

При новите модели са взети редица мерки за ефективно намаляване на нивото на предаваните на ръката вибрации от машината.

Новите GOP 14,4 V-EC Professional и GOP 18 V-EC Professional ще бъдат пуснати в продажба през септември т.г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото