В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Ново поколение професионални прободни триони на Bosch

Bosch-GST1

През август от централата на немския гигант обявиха, че пускат на пазара ново поколение професионални прободни триони, чиито първи представители са моделите GST 160 CE Professional и GST 160 BCE Professional. Двата модела се различават единствено по формата на тялото, което се вижда ясно на снимките. Първият има право, с цилиндрична форма тяло, което служи и за основна ръкохватка. Моделът GST 160 BCE има обособена ръкохватка, наподобяваща домакинска ютия, откъдето произлиза и немскоезичното наименование на тази, характерна за повечето прободни триони разновидност. Цената на това допълнително удобство е повишаване на теглото със 100 g. Новите модели заместват досега произвежданите GST 140 CE Professional и GST 140 BCE Professional.

С разработването и пускането на пазара на двата нови прободни триони Bosch цели да предостави на професионалните дърводелци и мебелисти още по-производителни, дълготрайни и най-вече по-прецизно режещи инструменти, чрез усъвършенстване на контрола при водене на машината по време на рязане. Това е постигнато чрез намаляване на теглото им, на тяхната по-компактна форма, по-удобно за държане тяло (GST 160 CE Professional) и усъвършенстваният механизъм за водене на триончето, носещ фирменото наименование Precision Control. Механизмът има сдвоена водеща триончето ролка и осигурява неговото още по-сигурно и по-стабилно праволинейно движение. Възможността за дори и лекото му отклоняване встрани, което води до рязане под произволен наклон, тук е елиминирана. Механизмът за контрол на точността осигурява праволинейното водене на триончето, оттук и получаването на прав перпендикулярен на повърхността на рязания предмет или под зададения ъгъл срез. Прецизното и устойчиво водене на триончето е особено необходимо, когато се режат по-дебели предмети от масивна дървесина, дървесни частици, многослойни панели и др. За използване в максимална степен на предимствата на системата Precision Control Bosch предлага и специалните триончета от серията Precision.

Bosch-GST2

Двата модела имат електродвигател с мощност 800 W, който позволява рязане на детайли с максимална дебелина 160 mm. Това значително разширява диапазона от приложения на двата прободни триона – производството, изработването и ремонта на мебели, за различни дърводелски работа при вътрешно обзавеждане или изграждане на изложбени и други конструкции, също и в строителното дърводелство, за рязане на дъски, талпи, бичмета и греди, на изолационни плочи, многослойни панели и т.н.

Честотата на движение на триончето се регулира плавно в диапазона 800–3000 minˉ¹, а дължината на неговия ход е 26 mm. Електронната система на управление поддържа постоянна честота на движение, независимо от натоварването на машината. Системата също така блокира и прави невъзможно самоволното включване на машината след аварийно прекъсване на електрозахранването. Пенделообразното движение на триончето се регулира в три степени, както и се изключва при рязане на твърди материали, примерно.Закрепването му става с доказалата ефективността си SDS система Bosch. Освен че тази операция бива силно улеснена, механизмът осигурява и безопасната му смяна. При неговото задействане той не само освобождава опашката, но силна пружина изхвърля нагрятото при рязането трионче така, че да не се налага да бъде хващано с пръсти.

За стабилното и точно водене на машината, оттук за повишаване на точността при рязането, голямо влияние оказва стабилната масивна основа изработена от магнезиева сплав. Заслужава да се отбележи също, че нейното освобождаване за странично завъртане при рязане под наклон и фиксиране при избрания ъгъл става с помощта на механизъм, който се задейства чрез завъртане на лостче– бързо, удобно и най-вече точно. Върху опорната плоча на основата може да се нахлузи пластмасов предпазител, който намалява триенето и улеснява точното водене на трион. Също така той предпазва повърхността на детайла от евентуално надраскване.

За точното водене на машината спомагат също обдухването на мястото на рязане със струя въздух, която отстранява стружките и прави очертана за рязане линия видима. Мястото на рязане се осветява от мощен светодиод (LED), което също спомага за точното водене на машината.

Двата модела са пригодени за свързване и работа с промишлена прахосмукачка в рамките на системата Click & Clean.

Bosch-GST3

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото