В категории: 2013, Актуални статии, Брой 9-10/2013, Декорация и защита, Мазилки и бои, Представяме ви, Строителство, Топлоизолация

Ceresit Intense Colour System – фасадна мазилка с тъмни и наситени цветове

Ceresit1

В НС 7-8/2013 разгледахме най-новата топлоизолационна система на Henkel – Ceresit Ceretherm Impactum.Тя е не просто поредната иновативна разработка на немския гигант, а новост, която се откроява от своите предшественици, от всичко, което се предлага на пазара. Тя не е единствената топлоизолационна система на Henkel, чиито качества са гарантирани и с авторитетния сертификат „Европейско техническо одобрение“ (ETA), издаден от Европейската организация за техническо одобрение (EOTA). Той се присъжда на цялата система, като удостоверява, че има експериментално доказана експлоатационна дълготрайност поне 25 години. В действителност тя е значително по-продължителна. Новата Ceresit Ceretherm Impactum е не само изключително дълготрайна в условия на обичайна експлоатация – ултравиолетово лъчение от слънцето, значителни температурни разлики в рамките на денонощието, ниски температури през зимата, мокрене от дъжд и сняг, подложена на вятър и влиянието на съдържащата се във въздуха влага, на химически агресивни вещества, но и, както никоя друга система, е устойчива на екстремни механични натоварвания – на удари и натиск., както, Благодарение на разработените от Henkel нови материали, и най-вече на армираната шпакловка Ceresit CT 100 Impactum и на тънкослойната декоративна мазилка Ceresit CT 79 Impactum, новата система осигурява многократно по-добра защита на топлоизолационните плочи от експандиран фасаден полистирен (EPS-F) – материал с малка механична здравина, крехък и лесно чуплив. Масовото му използване се дължи основно на комбинацията между добрите топлоизолационни свойства и ниската цена. Материалите от системата Ceresit Ceretherm Impactum компенсират недостатъците на полистирена. Така се гарантира ненадмината дълготрайност на топлоизолацията, включително издръжливост на екстремни механични натоварвания при оптимално ниски инвестиционни и разходи за поддръжка десетилетия напред.

Както вече бе описано в „Направи сам“ системата Ceresit Ceretherm Impactum издържа безпроблемно удар с енергия от порядъка на 100 J. Образно казано, тя не се поврежда от паднала от височина 2 m стоманена топка с тегло 5 kg, нито от удар с футболна топка, изстреляна със скорост 90 km/h.

Ceresit2

Тази невероятна устойчивост се дължи на голямата еластичност на слоя, съставен от армираната шпакловка и декоративната мазилка, който поема ударното натоварване, без да се наруши неговата плътност. Логично следва изводът, че щом се справя с подобни екстремни механични натоварвания, тънкослойната декоративна мазилка Ceresit CT 79 Impactum, която първа посреща външните въздействия и неблагоприятни влияния, би била още по-непробиваема преграда срещу цикличните температурно породени деформации, които предизвикват появата на микропукнатини при обикновените мазилки. С течение на времето те се разширяват и мазилката престава на изпълнява влагозащитните си функции. Така топлоизолацията се компрометира и престава да изпълнява предназначението си.

Изключителната еластичност на новата тънкослойна декоративна мазилка Ceresit CT 79 Impactum е направила възможно отпадането на едно изискване, което досега силно ограничаваше архитектите при избора на тъмни и силно наситени цветове, които имат ниска способност да отразяват светлината (измерва се с индекса HBW). Тъмно оцветените мазилки поглъщат силно инфрачервеното слънчево лъчение и поради това бързо и силно се нагряват. Топлинното разширяване и последващо свиване при охлаждане предизвикват циклично повтарящи се термични напрежения, които при определени условия може да причинят разрушаване на мазилката. Ето защо при обикновените декоративни мазилки този коефициент не бива да бъде по-нисък от 25–30% и архитектите са принудени да се съобразяват с това ограничение. За разлика от тях обаче мазилката Ceresit CT 79 Impactum може да бъде оцветявана в нюанси с индекс HBW дори под 5%, като за сравнение ще посочим, че черният цвят има индекс HBW 0%.

Сега Henkel предоставя още по-широка и разнообразна творческа палитра на архитектите и повече възможности за избор на инвеститорите, като пусна на пазара декоративната мазилка Ceresit CT 79 Impactum в нова цветова палитра Intense Colour System. Тя включва общо 36 цветови нюанса разпределени в седем групи. Всички те са с тъмни и наситени цветове, наподобяващи характерното оцветяване на скъпоценните камъни, на които са наименувани отделните групи. Характерно за новата цветова палитра Intense Colour System още е дълготрайността на оцветяването на мазилката, което не се променя в продължение на дълги години.

Допълнителна информация може да намерите и на сайта www.ceresit.bg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото