В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Строителство, Хидроизолация

Ceresit Ceretherm Impactum – топлоизолационна система с изключително висока механична устойчивост и дълготрайност

Ceretherm1

Отмина времето, когато българинът трябваше да бъде убеждаван в необходимостта да топлоизолира жилището си – нещо, от което то е било лишено по рождение. Все повече хора разбират, че желаният топлоизолиращ ефект, по-бързото изплащане на инвестицията и спестяването на значителен финансов ресурс поради силно намалените сметки за отопление (и за охлаждане през лятото), може да се постигне само чрез използване на качествени материали от световно признати производители. И още едно условие – да се прилагат цялостни решения с изпитани системи, специално разработени от производителя, а не да се експериментира със сбирщина неясно по какви критерии подбрани материали от различни производители.

Водещите в света производители са създали и от години предлагат цялостни системни решения за външни, фасадни, топлоизолации с използване на двата наложили се в практиката материали – плочите експандиран полистирен (EPS-F, популярен като фасаден стиропор) или различни по плътност и строеж плочи от каменна вата. Тези решения биват непрестанно развивани и усъвършенствани.

Последна новост в производствената програма на немския гигант Henkel е топлоизолационната система Ceresit Ceretherm Impactum, която допълва палитрата от решения, които компанията предлага: Ceresit Ceretherm Classic, Ceresit Ceretherm Premium, Ceresit Ceretherm Standard, Ceresit Ceretherm Express и Ceresit Ceretherm Ceramic. При системата Ceresit Ceretherm Visage са използвани декоративните мазилки от серията Visage, които сполучливо имитират автентични облицовки от естествен камък, декоративни облицовъчни тухли, дъсчена обшивка, някои променят оцветяването си в зависимост от ъгъла, под който падат слънчевите лъчи, други пък имат способността да излъчват луминесцентна светлина и т.н.

На сайта на „Направи сам“ са поместени още редица други статии с подробна информация за топлоизолационните системи Ceresit Ceretherm и за съставящите ги материали. Тук ще подчертаем само, че Ceresit Ceretherm Classic, Ceresit Ceretherm Premium и Ceresit Ceretherm Visage притежават сертификата „Европейско техническо одобрение“ (ETA) от Европейската организация за техническо одобрение (EOTA). В случая той е издаден за цялостните топлоизолационни системи и удостоверява, че те имат доказана чрез специални тестове експлоатационна дълготрайност, при която съхраняват своите качества 25 години. В действителност обаче дълготрайността на тези топлоизолации е значително по-висока.

Създавайки новата система Ceresit Ceretherm Impactum Henkel прави поредната значителна крачка в създаването на дълготрайни топлоизолационни решения, които още по-сигурно защитават направената за изграждането им инвестиция и гарантират заложеното в проекта намаляване на топлинните загуби в продължение на десетилетия напред. Към потвърдената и със сертификата ETA устойчивост на топлоизолационната система Ceresit Ceretherm Impactum срещу обичайните атмосферни влияния – ултравиолетовите лъчи от слънцето, значителните температурни разлики при огряваните от него фасади в рамките на денонощието, ниските температури през зимата, дъждовете и снега, влагата, вятъра и замърсеният въздух в градската среда, новата система се отличава с още едно много ценно свойство – висока устойчивост на удар и натиск. С нейното създаване Henkel преодолява един досега нерешим недостатък, който често се превръща в сериозен проблем за фасадните топлоизолационни системи, изпълнени с плочи от експандиран фасаден полистирен (EPS-F). Този материал се наложи като най-предпочитаният и масово използван при фасадните топлоизолации поради значително по-ниската му цена в сравнение с каменната вата. Стиропорът е лек и удобен за работа материал, но има малка механична устойчивост, крехък е и лесно се чупи. При класическите топлоизолационни системи плочите EPS-F биват защитени срещу външни механични и атмосферни въздействия с тънка около 6 mm армирана шпакловка и тънка (1,5–2 mm) декоративна мазилка. В повечето случаи, и особено на височина над първия етаж, тази защита е достатъчна, за да осигури дълготрайността на топлоизолацията. Това обаче е вярно само, когато вероятността фасадата да бъде подложена на удари, натиск или друго подобно механично въздействие, клони към нулата.

Непригодността на класическите топлоизолации да издържат на такива въздействия се превръща в сериозен проблем при сгради, чиито фасади са подложени с по-голяма или по-малка вероятност, а на места и често, на механични повреди поради удари, натиск или друга причина. Типичен случай на силно застрашени са сградите, разположени в непосредствена близост до игрища и детски площадки, паркинги, в натоварени пешеходни зони и т.н. При механична повреда не само се нарушава външният вид на топлоизолацията, ала се открива достъп за проникване на влагата във вътрешността на топлоизолацията. Резултатът е влошаване на изолиращата способност, а след време и разрушаване на топлоизолационната система.

Механичната устойчивост на топлоизолацията е подложена най-често на изпитание в областта на цокъла на сградите, поради което тук тя се изпълнява, поне досега, с твърдите и устойчиви на натиск плочи от екструдиран полистирен (XPS). Топлоизолацията на първия етаж при малките, примерно едно- и двуфамилни сгради също е потенциално застрашена от повреждане поради удар или натиск.

Ето защо новата топлоизолационна система Ceresit Ceretherm Impactum е новост, с която се решава основният недостатък на масово използвания вид топлоизолации с плочи EPS-F. Високата степен на защита срещу механично увреждане и повишената устойчивост на термични напрежения, правят новата система още по-дълготрайна, а инвестицията – още по-ефективна.

В сравнение с класическите топлоизолационни системи с плочи от фасаден стиропор Ceresit Ceretherm Impactum притежава две много ценни механически качества – висока устойчивост на удар и натиск, както и невероятна за иначе крехкия стиропор гъвкавост.

„Опакованата“ с топлоизолация фасада издържа безпроблемно на удар, чиято енергия достига до 100 J. Това твърдение е валидно за система, изпълнена с двупластова армирана шпакловка, както е показано на схемата. Разликата между поведението на Ceresit Ceretherm Impactum и обикновена класическа топлоизолация се вижда отчетливо при тестове, проведени със стоманена топка с тегло 5 kg. Падайки от височина 2 m, тя непоправимо разрушава слоя мазилка и армирана шпакловка, изпълнени с класическите и единствено използвани досега материали. Пусната от същата височина върху топлоизолация Ceresit Ceretherm Impactum топката отскача неколкократно от нея, без да причини каквато и да било вреда. Фактът, че твърдата топка отскача, недвусмислено свидетелства за изключителната еластичност на покритието, защитаващо топлоизолационните плочи.

Ако вземем по-близки до живата реалност примери, новата топлоизолация Ceresit Ceretherm Impactum би издържала безпроблемно на удар от футболна топка, летяща със скорост 90 km/h или на топка за тенис със скорост 250 km/h. Тези гибелни за всяка друга топлоизолация удари, не оставят и следа върху Ceresit Ceretherm Impactum.

Благодарение на изключителната си еластичност покриващият плочите пласт, съставен от армираната шпакловка и мазилката, поема безпроблемно ударното натоварване, след което възстановява напълно първоначалната си форма, без в него да се образуват пукнатини. Многократното циклично разширяване и свиване, предизвикано от температурните промени, също не причинява напукване и нарушаване на влагозащитните свойства на този слой.

Както се вижда от снимката, ивица стиропор с армирана шпакловка и тънкослойна мазилка може да бъде многократно огъвана до упор, т.е. на 180°, при което защитното покритие (подложено на опън) не се поврежда.

2

Топлоизолационната система представлява многопластова конструкция, чиято здравина, еластичност и водонепроницаемост се дължат основно на пласта, съставен от армираната шпакловка и тънкослойната декоративна мазилка. Въпреки малката си дебелина именно той осигуряват защитата на крехките и сравнително меки топлоизолиращи плочи. В неговите съставки се крие и секретът за удивителните качества на новата система Ceresit Ceretherm Impactum.

Материалът за изпълняване на армираната шпакловка е най-ново поколение – Ceresit CT 100 Impactum. Той представлява готов за употреба еднокомпонентен гъст лепилен разтвор –дисперсен разтвор на подбрани полимерни емулсии и пълнители с различни по дължина и свойства влакна – стъклени, въглеродни (карбонови) и полиакриламидни. Въглеродните влакна се отличават с устойчивост на високи температури (над 700 °С), имат по-висока от стоманата якост на опън (2500 MPa), устойчиви са на агресивни химични вещества. Полиакриламидните влакна са устойчиви на температури и химикали, а също така притежават висока устойчивост на ударно и точково натоварване. Стъкловлакната се омокрят отлично от дисперсната емулсия и притежават много добра съвместимост с въглеродните влакна. Тази иновативна комбинация от високотехнологични материали след втвърдяване изгражда заемаща целия обем армировъчна мрежа, която прави шпакловката здрава и еластична. Благодарение на това след натиск, удар или термични деформации тя притежава способността да възстановява първоначалната си форма без да се напуква.

Ceretherm4

Ceresit CT 100 Impactum съдържа и хидрофобизиращи добавки, които силно намаляват повърхностната абсорбираща влагата способност на шпакловката.

Както вече споменахме, максималната устойчивостта на удар с енергия до 100 J се постига чрез двуслойно армирана шпакловка. Първият пласт се изпълнява със стъкловлакнеста мрежа Ceresit CT 327 с маса (плътност) 330 g/m², а вторият – с мрежа Ceresit CT 325 с маса 165 g/m².

Другият основен компонент, придаващ на системата Ceresit Ceretherm Impactum описаните уникални качества, е новата тънкослойна декоративна мазилка Ceresit CT 79 Impactum с едрина на зърното 1,5 mm. Произведена от подбрани еластомерни дисперсии, пълнители и специални добавки, съдържаща споменатите вече три вида влакна, тя също има изключителна еластичност и устойчивост на механични въздействия и термични напрежения. Съчетава добра паропропускливост, силно изразени водоотблъскващи свойства и много ниска водопоглъщаемост. Мазилката потиска появата и развитието на мухъл, плесени и други микроводорасли. Повърхността й е немокреща се, поради което попадналата върху нея дъждовна вода не се разлива, а образува капки, които се стичат лесно и така отмиват отложилата се прах. По този начин мазилката има способността да се самоочиства.

4

Еластичността на мазилката и армираната шпакловка под нея позволява при системата Ceresit Ceretherm Impactum да отпаднат ограниченията за използване на тъмни интензивни цветове с нисък коефициент HBW, с който се обозначава способността на оцветената повърхност да отразява светлината. При обикновените топлоизолационни системи този коефициент не бива да бъде по-малък от 25–30%, защото по-тъмното оцветените повърхности поглъщат силно слънчевата топлинна енергия, което причинява пагубни за тези декоративни мазилки термични напрежения. Мазилката Ceresit CT 79 Impactum позволява оцветяване дори под 5%, като за по-ясна представа уточняваме, че стойността 0% се отнася за напълно черния цвят. Новата мазилка Ceresit предоставя на архитектите практически неограничени творчески възможности при оцветяването на фасадите.

На схемата е показано изпълнението на топлоизолационната система Ceresit Ceretherm Impactum във вариант с двуслойна армирана шпакловка.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ceresit Ceretherm Impactum – топлоизолационна система с изключително висока механична устойчивост и дълготрайност”

ilian | октомври 25th, 2015 at 10:33 pm

Здраейте,
Каква топлоизолация и хидроизолация да използвам за открита тераса и откъде мога да закупя материалите.
„Направи сам“:
От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Топлоизолация – екструдиран полистирен с плътност над 30 кг/м3. Хидроизолация – битумна мушама под топлоизолацията, Ceresit CR 166 върху замазката над топлоизолацията, преди плочките.“

Към това бихме добавили да прочете статиите:
https://napravisam.net/?p=6420
https://napravisam.net/?p=15615
и други на сайта на списанието. Използвайте полето за търсене.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото