В категории: 2013, Актуални статии, Брой 9-10/2013, Градина, Инструменти

Градински електрически трион Skil Lynx

Skil1

Skil2

Ръчният електрически трион Skil Lynx (модел 0788) е измежду открояващите се новости на световния пазар на градински електроинструменти. По наше мнение този инструмент ще заинтригува и мнозина от читателите на „Направи сам“, които сами се грижат за домашната си градина и особено, ако отглеждат овощни дървета. А те, както се знае, се нуждаят от редовна резитба и отстраняване на изсъхналите клони. Новият трион попълва фамилията електрически градински инструменти, която Skil e нарекла Urban. Това са инструменти, специално създадени за работа в малките дворни градини, характерни за градската среда. По принцип те са олекотени, компактни и удобни за работа машини и ръчни електроинструменти, предназначени за любителско градинарство, чиято основна цел е да носи удоволствие и отмора, възможност природата, творец на недостижима красота и съвършенство, да намира своето място и да оцелява в условията на урбанизираната градска среда. Характерно за тази фамилия е и оригинална система (Easy Storage) за удобното и заемащо минимално място за съхраняване на инструментите.

Skil3

4

Skil6

Електрическият трион Skil Lynx е предназначен за рязане на клони с диаметър до 80 mm. Благодарение на ниското си тегло (1,5 kg) и достатъчна за целта мощност (350 W с мрежово захранване) той превъзходно заменя класическия ръчен механичен трион, като почти изцяло елиминира значителното физическо натоварване, необходимо за рязане с такъв вид триони. Електрическият трион също така многократно превъзхожда механичния и по бързината на рязане. Със Skil Lynx се работи удобно и лесно във всякакви пространствени положения, включително на висока стълба или от покатерил се по клоните на дървото човек. В зависимост от конкретната ситуация по време на работа машината може да се държи с една или за по-голяма сигурност – с две ръце. Основната ръкохватка и допълнителната, оформена в предния край на машината, са покрити с еластична материя, която прави държането им по-стабилно и лесно, като същевременно поглъща голяма част от вибрациите на машината.

Друго улесняващо работата с триона решение е механизмът за лесна и бърза смяна на триончето, без за това да е необходим допълнителен инструмент. Освобождаването на опашката му става с леко завъртане на оцветения в червено пръстен. Трионът работи със стандартни триончета с дължина 150 mm за саблени триони. Skil Lynx се продава в комплект с 2 триончета. Това е характерно за инструментите на марката, като целта е те да бъдат готови за работа още с първото отваряне на кутията.

Като вече стана дума, подобно на останалите машини и електроинструменти от серията Urban, новият електрически трион е съвместим със системата за съхраняване на инструментите Easy Storage. В случая това е кука, за която трионът се окачва. Тя пък от своя страна е пригодена за монтиране към метална шина, така че на стената се получава подобие на закачалка за прегледно и заемащо минимално място съхраняване на повече на брой инструменти.

За пълнота ще добавим още, че триончето се движи с честота 2350 minˉ¹ при дължина на хода 18 mm.

Skil7

Skil Lynx е специализиран инструмент, максимално пригоден за рязане на клони и стъбла в градината, а също и на дърва за огрев, стига дебелината им да не надхвърля посочената. За добиване на още по-пълна представа, може да се направи бегло сравнение със сходния по приложение електрически саблен трион. Такъв е моделът на Skil 4900 AA, който има трикратно по-мощен двигател (1050 W), но и над два пъти по-голямо тегло – 3,7 kg. Сабленият трион е около два пъти по-дълъг и с над 30% по-скъп. Така че всеки лесно може да си направи преценката, кой от двата триона би му вършил по-добра работа – тясно специализираният и максимално удобен за работа в градината или сабленият трион, който пък има по-универсално приложение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото