В категории: 2013, Брой 11/2013, Инструменти, Металообработване

Ъглошлайфмашини на Metabo с плоска глава

Metabo_Flach1

Една от неизбежните операции при сглобяване на различни метални конструкции, съоръжения и детайли е механичната обработка на заваръчните шевове чрез тяхното изпиляване и шлифоване. В зависимост от конструкцията и технологичните изисквания изпъкналата част на шева се изпилява до нивото на съседните свързвани повърхнини или неравностите му се заравняват, острите ръбове се премахват и му се придава леко заоблено напречно сечение, както е при ъгловите заварки. Каквито и да са изискванията за обработване на шева, това е трудоемка и съответно скъпа операция. Най-подходящият за целта електроинструмент са различните по големина ъглошлайфмашини, работещи с карбофлексен диск за изпиляване или някой от различните ламелни и други дискове, специализирани за пилене и шлифоване. Благодарение на своята мощност, ниско тегло и компактни размери, позволяващи по-голяма маневреност преобладаващо се използват малките ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm.

Задачата се превръща в проблем, често нерешим, когато става дума за обработка на шевове при заварени под ъгъл детайли. Класически пример са носещите метални ферми, изпълнени с множество заварени под ъгъл профили. В случаите, когато ъгълът наближи 45°, дори и малките ъглошлайфмашини са безпомощни, да не говорим за по-големите им събратя с диаметър на диска 150 или 250 mm. Причина за това е голямата височина на редукторната кутия, която се явява непреодолима пречка машината да се подпъхне така, че дискът да достига безпрепятствено до обработваното място.

В такива случаи може да се прибегне към специализирани инструменти като правата шлайфмашина например, ала това изисква допълнителен разход, а и производителността на такива машини силно отстъпва на ъглошлайфмашините.

6

Написаното дотук обяснява интереса, който предизвика появата на две непознати досега на световния пазар модификации на ъглошлайфмашини. Те са разработени именно за обработване на заваръчни шевове при разположени под ъгъл детайли, както и на други тесни и недостъпни за обикновена ъглошлайфмашина места. Двете нови машини на Metabo са защитени с патент. Особеното при тях е конструкцията на редукторната кутия, чиято височина е силно намалена, поради което те се наричат още ъглошлайфмашини с плоска глава. Metabo пуска едновременно два модела – с мрежово (WEF 9-125) и автономно захранване от батерия (WF 18 LTX 125), които функционално не се различават. Основните им технически характеристики са дадени в таблицата, като ще отбележим само, че и двете работят с дискове с диаметър 125 mm.

2

Освен за грубо изпиляване и шлифоване, естествено, и двете „плоскоглави“ ъглошлайфмашини се използват и за рязане на трудно достъпни места (например на тръби), където обикновените им събратя са отново безполезни. Новите машини се подходящи за обработка на шевовете при заварени под ъгъл до 43° детайли. Дискът (Ø125) на такава ъглошлайфмашина прониква и обработва с лекота на дълбочина до 110 mm в пролуки с широчина до 66 mm. Същото се отнася и при обработката на стоманени U-образни профили. Към казаното за възможностите на двете машини трябва специално да се подчертае, че с тях се работи също така сигурно, както с обикновена ъглошлайфмашина с правилно закрепен предпазен щит.

Освен за грубо изпиляване и рязане, двете „плоскоглави“ ъглошлайфмашини успешно се използват за почистване на напластявания от ръжда или стари лакови покрития, за премахване на шлаката върху заваръчните шевове. С тази задача те се справят значително по-добре, бързо и ефективно, от класическите стоманени ротационни четки, а при работи в тесни пролуки, отново се без конкуренция.

Metabo_Flach4

И двете машини имат бързопритягаща гайка за закрепване на диска, положението на предпазния щит се фиксира, защитено срещу превъртане при удар, на ръка. Разполагат и с електронни системи за защита както на двигателя, така и на работещия при внезапно заклинване на диска. Моделът WEF 9-125 е снабден с изключително надеждния и дълготраен електродвигател Metabo Marathon.

Акумулаторно захранваният модел WF 18 LTX 125 ползва най-новата литиево-йонна батерия на Metabo с капацитет 5,2 Ah и изходящо напрежение 18 V.

Metabo_Flach5

Специално за работа с новите ъглошлайфмашини от Metabo са разработили и пуснали на пазара няколко нови абразивни диска, специално предназначени за работа в тесни или под малък ъгъл пространства. Така например шлифоващият ламелен диск Flexiamant Super Convex CER е разработен за грубо изпиляване с висока отнемаща материала способност. Характерно за него са огънатите нагоре краища на ламелите. Той се отличава и с изключително висока износоустойчивост и дълготрайност. Абразивният материал са керамични зърна, които имат способността в процеса на работа да се „самозаточват“, като режещите им ръбове се самовъзстановяват. Дискът е еднакво подходящ за обработване както на ъглови, така и на плоски заваръчни шевове.

Ламелният диск Flexiamant Super CER има радиално разположени, оформени със закръгление на режещите кантове, ламели. Този диск е особено подходящ за придаване на закръглена форма на ъглови заваръчни шевове. Дискът е много подходящ за почистване на наслоения от ръжда в тесни процепи и ъглови места, като се получава равномерна, чиста и гладка метална повърхност.

5

Новост е и дискът (VKS ZK) от пресовано кече (нетъкан текстил) от здрави изкуствени влакна, в чиято маса с изкуствени смоли са споени абразивни зърна от циркониев корунд. Дискът се използва за прецизна обработка при широк спектър от дейности. Той е гъвкав, което му позволява да приляга добре върху обработваната повърхност, включително и когато формата й не е плоска. Използва се за премахване на останали след рязане с карбофлексен диск остри „мустаци“, за почистване на повърхнини от различни наслоения и замърсявания. Дискът е подходящ за фина, завършваща механична обработка, защото отнема много малко от материала и позволява получаване на чиста гладка повърхност.

Двете нови машини имат стандартния шпиндел M14, което означава че могат да работят с целия набор от дискове и четки, предназначени за малки ъглошлифовъчни машини. Както и че новите дискове, може да бъдат използвани за работа с всяка друга малка ъглошлайфмашина.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото